Τριτάκης Βασίλειος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
26/06/2019
Διάρκεια
01:06:37
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση στις Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU): «100 χρόνια κάτω από έναν ουρανό»
Χώρος
Ακαδημία Αθηνών
Διοργάνωση
Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών
Κατηγορία
Αστρονομία
Ετικέτες
διάστημα, διαστημική, κατάκτηση του διαστήματος, τεχνολογική εξέλιξη, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, βιομηχανική επανάσταση, 3η βιομηχανική επανάσταση, κοινωνικές εξελίξεις, Πολιτική
Η Μελέτη του Διαστήματος ή Διαστημική είναι σημαντικό κεφάλαιο του ευρύτερου επιστημονικού χώρου που ονομάζουμε Αστρονομία/Αστροφυσική που όμως διαθέτει μία μοναδική ιδιαιτερότητα. Αποτελεί από μόνη της μία αυτοτελή τεχνολογική επανάσταση (Γ’ Βιομηχανική ή Μεταβιομηχανική επανάσταση) με μεγάλη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν ήδη διαχυθεί στην παγκόσμια κοινωνία και έχουν επιφέρει μεγάλες δομικές αλλαγές. Οι συνέπειες των επιδράσεων και των αλλαγών που έχει προκαλέσει η διαστημική στην κοινωνία και την ζωή μας, από την δεκαετία του 1960 και εφεξής, δεν έχουν συνειδητοποιηθεί και καταγραφεί ακόμη διότι η τεχνολογική πρόοδος που προκλήθηκε εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που η κοινωνιολογία δεν έχει προλάβει να παρακολουθήσει.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κεφάλαια της Αστρονομίας/Αστροφυσικής η διαστημική, εξαιτίας των προϊόντων και υπηρεσιών που παρήγαγε και συνεχίζει να παράγει, πέρα από το καθαρά επιστημονικό/ γνωσιολογικό περιεχόμενο της παρουσιάζει μεγάλο βιομηχανικό/κατασκευαστικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, πολλές από τις εφαρμογές της Διαστημικής έχουν έντονο στρατιωτικό – πολιτικό χαρακτήρα, πράγμα που της προσθέτει και σημαντικό κυβερνητικό περιεχόμενο. Στην ομιλία γίνεται μία σύντομη ανασκόπηση των επιπτώσεων που είχαν στην ανθρώπινη κοινωνία οι διάφορες τεχνολογικές επαναστάσεις του παρελθόντος (1η βιομηχανική επανάσταση του 1780 (ατμοκίνηση), 2η βιομηχανική επανάσταση του 1880 (εξηλεκτρισμός), και συνεχίζεται με ανάλυση της 3ης Βιομηχανικής ή Διαστημικής επανάστασης (1950) και της τεχνολογίας που έφερε επανάσταση στην ζωή μας. Τέλος γίνεται αναφορά στην 4η βιομηχανική επανάσταση ή ψηφιακή εποχή (1980) και στις εν μέρη άγνωστες και ίσως απειλητικές κοινωνικές εξελίξεις που βρίσκονται προ των πυλών λόγω της εισβολής της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή μας ζωή.
Ο Βασίλειος Τριτάκης έχει πτυχίο φυσικής και μεταπτυχιακό τίτλο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, είναι Διδάκτωρ της φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υφηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών ως Διευθυντής Ερευνών με αντικείμενο την ηλιακή φυσική και έμφαση στις σχέσεις ηλιακών και γήινων φαινομένων.
Έχει εργαστεί ως επισκέπτης ερευνητής σε διαστημικά ερευνητικά Ιδρύματα της Ολλανδίας, Γερμανίας, Αγγλίας και Αμερικής ενώ έχει δημοσιεύσει περίπου διακόσια (200) ερευνητικά άρθρα σχετικά με το αντικείμενο του. Σήμερα συνεχίζει το ερευνητικό του έργο ως επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΑΕΜ της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ παράλληλα είναι μέλος του ΔΣ του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.