Γιανναράς Χρήστος
Μάρκαρης Πέτρος
Σεϊτανίδης Βασίλης
Γιαννόπουλος Γιάννης
Παπαδόπουλος Λευτέρης
Οικονομοπούλου Φοίβη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/04/2024
Διάρκεια
01:05:57
Εκδήλωση
Ίχνη Αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Χώρος
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Διοργάνωση
Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Αναπαράσταση"
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Θόδωρος Αγγελόπουλος, Theo Angelopoulos, Κινηματογράφος, ποιητική, φιλοσοφία, εικόνα, Jean-Luc Godard, Πλάτωνας, Ο Θίασος, ηθοποιός, Οι κυνηγοί, ιστορία, τέχνη, Η Εκπομπή
Στις 27 Απριλίου 1935 γεννιέται στην Αθήνα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη το νεοϊδρυθέν «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» διοργανώνει την πρώτη του δημόσια εκδήλωση. Η ημερίδα με τίτλο Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στόχος της συνάντησης ήταν να διασταυρωθούν ερευνήτριες και ερευνητές που ασχολούνται με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς και με τους φίλους και την οικογένειά του, σε μια παραγωγική διαδικασία που θα αναδείξει νέα ερωτήματα και προσεγγίσεις.
Τι αποτυπώματα αφήνει στον χώρο, τη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Θόδωρου Αγγελόπουλου; Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η διαχείρισή της; Ποιες πτυχές της ζωής και της δραστηριότητάς του φωτίζονται μέσα από το αρχείο του; Ποια είναι η κινηματογραφική του γλώσσα και ποια η σχέση του με την Ιστορία; Πώς περιγράφουν την επαγγελματική τους σχέση ηθοποιοί και συνεργάτες; Με ποια λόγια τον περιγράφουν οι συμμαθητές και η παρέα του; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα με αντικείμενο την κληρονομιά του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.
Στην ημερίδα παρουσιάζουν κεντρικές εισηγήσεις δύο πρόσωπα που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Πρόκειται για τον Βρασίδα Καραλή, Επικεφαλής της Έδρας Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και συγγραφέα του βιβλίου Theo Angelopoulos: Filmmaker and Philosopher. Bloomsbury Publishing, 2023 και τη Sylvie Rollet, Ομότιμη Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία και συγγραφέα του βιβλίου Voyage à Cythère. La poétique de la mémoire d’Angelopoulos. Éd. L’Harmattan, coll. Esthétiques, 2003. Πέρα από τις ανακοινώσεις των ερευνητών και ερευνητριών, στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή ηθοποιών, συνεργατών, δημοσιογράφων, κριτικών και προσωπικών φίλων του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Το «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» συγκροτήθηκε το 2022 και αποτελεί σύμπραξη του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (και του ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαίδευση με χρήση Νέων τεχνολογιών») του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (και του ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής: Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής») του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, στην οποία διαχειριστές είναι μέλη της οικογένειας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στόχοι του Δικτύου είναι, μεταξύ άλλων, η διεπιστημονική μελέτη των ποικίλων πτυχών του καλλιτεχνικού έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η εγχώρια και διεθνής διάχυση, επικοινωνία και εκπαιδευτική αξιοποίηση της νέας γνώσης που προκύπτει από την έρευνα στο καλλιτεχνικό, στο φοιτητικό και στο ευρύ κοινό, όπως και στην κοινότητα των εκπαιδευτικών, καθώς και η ανάδειξη του έργου του κινηματογραφιστή στο ιστορικό του πλαίσιο.
Ο Χρήστος Γιανναράς (1935-2024) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου 1935. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στη Βόννη και το Παρίσι (Σορβόνη). Διδάκτωρ φιλοσοφίας της Faculté des lettres et sciences humaines του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, ήταν επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St. Vladimir's Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.
Ήταν διευθυντής του περιοδικού Σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967.
Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία.
Επίσης είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας.
Είχε επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών "Alexander von Humboldt Stiftung". Ήταν εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, καθώς επίσης και της Academie International des Sciences Humaines (Βρυξέλλες). Παρενέβαινε στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας στις εφημερίδες, Το Βήμα, παλαιότερα, επί 13 χρόνια, και από το 1993 στην Καθημερινή.
Γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη. Ζει στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Βιέννη (Αυστρία). Έχει γράψει θεατρικά έργα (ανάμεσά τους την "Ιστορία του Αλή Ρέτζο"), καθώς και σενάρια ελληνικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ενώ έχει μεταφράσει έργα πολλών Γερμανών δραματουργών, όπως του Μπρεχτ και του Γκαίτε. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του τελευταίου. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Περαίωση, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2011), Ληξιπρόθεσμα δάνεια, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2010), Παλιά, πολύ παλιά, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2008), Κατ’ εξακολούθηση, αυτοβιογραφικές ιστορίες (Αθήνα 2006), Βασικός Μέτοχος, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2006), Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, διηγήματα (Αθήνα 2004), Ο Τσε αυτοκτόνησε, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2003). Έλαβε μέρος, με διηγήματά του, και στους τέσσερις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008, 2009 και 2011), καθώς και στο συλλογικό τόμο Το στίγμα της εποχής μας (2010). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Ο Μάρκαρης χρημάτισε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2008-2009. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Deutscher Krimipreis (3η θέση στην κατηγορία Διεθνούς Λογοτεχνίας) για το μυθιστόρημά του Live!.
Εκπαίδευση & Ακαδημαϊκοί τίτλοι
• Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
• Κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος με τίτλο "Διαταραχές των ανοσοσφαιρινων σε επιθηλιακά νεοπλάσματα", 1969
• Υφηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από διατριβή επί υφηγεσία "Κοκκιοποίηση στη νόσο του Hodgkin", 1982
• Επισκέπτης καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1987
• Επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του San Francisco, California, Η.Π.Α., 1972
• Επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Sydney, Αυστραλία, 1973
• Επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου της New York, Η.Π.Α., 1974
Σταδιοδρομία
• Διευθυντής, Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ", Αιματολογική Κλινική, από 01/07/2000
• Διευθυντής, Νοσοκομείο "Μεταξά", Αιματολογική Κλινική, 1974-2000
• Επιμελητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παθολογική Φυσιολογία, 1970-1974
• Επιμελητής, Νοσοκομείο Hammersmith, Λονδίνο, Μεγ.Βρετανία, Αιματολογική Κλινική, 1967-1969
• Εσωτερικός βοηθός, Νοσοκομείο St.Charles, Λονδίνο, Μεγ.Βρετανία, Αιματολογία, 1966-1967
• Εσωτερικός βοηθός, Νοσοκομείο St.Peter's Survey, Μεγ.Βρετανία, Αιματολογία, 1965-1966
• Εσωτερικός βοηθός, Νοσοκομείο Herts and Essex General Hospital, Μεγ.Βρετανία, Γενική Παθολογία, 1964-1965
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1935. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 εργάζεται στην εφημερίδα Τα Νέα. Έχει γράψει πολλά βιβλία εκ των οποίων «Επαρχίες της Αθήνας», «Η Τουρκία χωρίς φερετζέ» καθώς και το θεατρικό «Ο δρόμος», στίχους εκατοντάδων τραγουδιών σε πρωτότυπη ποίηση αλλά και από μετάφραση (Λόρκα, Νερούδα). Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερ. Εφημ. Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Εταιρείας Μουσικοσυνθετών Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.