Τσίγκανος Κανάρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/01/2020
Διάρκεια
02:02:30
Εκδήλωση
Διαδρομές: Ο «χρυσός αιώνας» της αστροφυσικής, διαστημικής και κοσμολογίας
Χώρος
Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής»
Διοργάνωση
Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής»
Κατηγορία
Κοσμολογία
Ετικέτες
κοσμολογία, Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, Αϊνστάιν, Albert Einstein, Σύμπαν, διαστολή του Σύμπαντος, Μεγάλη Έκρηξη, σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια, Κοσμική Ακτινοβολία Μικροκυμάτων, στοιχειώδη σωματίδια, θεωρία του πληθωρισμού
Η Κοσμολογία είναι ο κλάδος της Αστροφυσικής που εξετάζει πώς γεννήθηκε το Σύμπαν, ποιά είναι η δομή του σε μεγάλη κλίμακα και ποιά είναι τα στάδια της εξέλιξής του. Σήμερα η κοσμολογία έχει γίνει βαθμιαία μιά ακριβής παρατηρησιακή επιστήμη, αφού πρώτα πέρασε από πολλά αρχικά στάδια. Συζητούνται εποπτικά και με απλοποιημένο τρόπο, οι κυριότεροι σταθμοί της Κοσμολογίας κατά τον τελευταίο αιώνα. Καταρχήν, εισάγεται η Γενική Θεωρία της Σχετικότητος από τον Αινστάιν η οποία αποτέλεσε το πλαίσιο της φυσικής περιγραφής του Σύμπαντος. Στη συνέχεια, έρχεται η ανακάλυψη της διαστολής του Σύμπαντος και αντιστρέφοντας το χρόνο, η επακόλουθη δημιουργία του μέσω της Μεγάλης Έκρηξης η οποία δημιούργησε ένα διαστελλόμενο έκτοτε χώρο. Ακολουθεί η συνειδητοποίηση της ύπαρξης σκοτεινής ύλης και αργότερα και της σκοτεινής ενέργειας, αγνώστου μέχρι σήμερα υφής, που δρούν σε μεγάλες κλίμακες. Στη συνέχεια, εδραιώνεται το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης μετά την κομβική ανακάλυψη της διάχυτης κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων και των ανισοτροπιών της, που μεταφέρουν τον απόηχο και το αρχαιότερο φως του Σύμπαντος που φθάνει σε μας σήμερα και πηγάζει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Παράλληλα, υπολογίζεται η αφθονία των πυρήνων των ελαφρών στοιχείων που αποτελούν και το 99.9% της βαρυονικής ύλης τριγύρω μας. Κατανοείται η φυσική των πρώτων στιγμών του Σύμπαντος, όταν εφαρμόζονται θεωρίες και πειραματικά αποτελέσματα της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων. Το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης τροποποιείται με την εισαγωγή της θεωρίας του πληθωρισμού, για να εξηγηθεί η ομοιογένεια και ισοτροπία του Σύμπαντος, η επίπεδη γεωμετρία του και η απουσία μαγνητικών μονοπόλων. Η παρατηρησιακή ανακάλυψη της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος, απαιτεί κατάλληλη επιλογή των λύσεων του διαστελλόμενου Σύμπαντος της θεωρίας της Σχετικότητας, η οποία είναι συμβατή με το μοντέλο της ψυχρής σκοτεινής ύλης. Ανακαλύπτονται δομές υπερσμηνών οι οποίες σχηματίσθηκαν μετά τις αρχέγονες ανομοιογένειες γύρω από συγκεντρώσεις σκοτεινής ύλης. Τέλος, με βάση τις προηγούμενες ανακαλύψεις συζητούνται διάφορες προβλέψεις για την τελική μοίρα του Σύμπαντος.
Ο Κανάρης Τσίγκανος είναι Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συντονιστής στην Ελλάδα των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU, 1919-2019). Έχει διατελέσει τ. Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, τ. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, τ. Εθνικός εκπρόσωπος στην Επιστημονική Επιτροπή της ESA. Έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ & της Ευρώπης, τ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ερευνητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος στην Ελλάδα της αποστολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Proba 3 και του στεμματογράφου METIS της αποστολής της ESA Solar Orbiter. Έχει οργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα, έχει συγγράψει Πανεπιστημιακά εγχειρίδια Φυσικής και Αστροφυσικής και έχει μεταφράσει τόμους Μαθηματικής Ανάλυσης. Έχει δημοσιεύσει 250+ ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, με χιλιάδες αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.