Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι μεταμορφώσεις της ώχρας

Φασιανός Αλέκος, Καζαμιάκης Κώστας

27 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 53:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1305
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Φασιανός Αλέκος
Καζαμιάκης Κώστας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
27/04/2015

Διάρκεια
53:10

Εκδήλωση
Οι μεταμορφώσεις της ώχρας

Χώρος
IANOS

Διοργάνωση
IANOS

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
ώχρα, άγαλμα, αρχαία Ελλάδα

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Κώστας Καζαμιάκης συζητούν για τα χρώματα στα αρχαία αγάλματα.

-Το χρώμα υπήρξε βασικό μέσο έκφρασης στην αρχαία τέχνη και αρχιτεκτονική.

-Τα αγάλματα στην αρχαιότητα ήταν χρωματισμένα.

-Υπήρχαν εξειδικευμένοι ζωγράφοι αγαλμάτων.

-Αυτό που δοξάστηκε τους τελευταίους αιώνες( κυρίως μετά την Αναγέννηση) ήτοι το κατάλευκο, αγνό, ευγενές, ακτινοβόλο μάρμαρο που λάμπει στον ήλιο είναι μία ψευδαίσθηση.

-Τα ερειπωμένα αρχαία κτίσματα και τα λευκά μάρμαρα οδήγησαν σε παρανοήσεις και λανθασμένες απόψεις.

Τέρας γαρ ο βίος και τα πράγματ` εστί μου,

τα μεν δι` Ήραν, τα δε το κάλλος αίτιον,

Είθ` εξαλειφθείσ` ως άγαλμ` αύθις πάλιν

αίσχιον είδος έλαβον αντί του καλού.

Ευριπίδου, Ελένη, 260-263.

Κ.Ν.Καζαμιάκης

Φασιανός Αλέκος Ζωγράφος

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. (1956-1960, εργαστήριο Γ. Μόραλη). Αγάπησε και μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο κ.ά. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι: Salon comparaisons (Παρίσι 1970), Biennale του Sao Paulo (1971) και Βενετίας (1972), Graphics Biennale του Baden-Baden (1985) κ.ά. Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο Αθηνών ("Αμερική" του Κάφκα, 1975, "Ελένη" του Ευριπίδη, 1976, "Όρνιθες" του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.). Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων. Ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ο. Ελύτη, L. Aragon, G. Apollinaire, Κ. Ταχτσή, Κ. Καβάφη, Α. Εμπειρίκου, Γ. Ρίτσου, Β. Βασιλικού κ.ά. Έργα του κοσμούν επίσης ειδικές εκδόσεις τέχνης, όπως λευκώματα με θέμα αρχιτεκτονικά τοπία, όψεις πόλεων κ.λπ. Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερα φιλμς για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του.

Καζαμιάκης Κώστας Αρχιτέκτων, Ιστορικός Τέχνης

Ο Κώστας Καζαμιάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης.

Έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Από το 1976 μέχρι το 2012 εργάστηκε στην Ακρόπολη Αθηνών για την τεκμηρίωση και αποκατάσταση των μνημείων. Έχει δώσει ομιλίες και έχει γράψει δημοσιεύσεις και βιβλία για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Σχετικές ομιλίες