Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι παπαδιαμαντικές μεταφράσεις του Gordon και του Finlay

Μαντάς Άγγελος Γ.

7 Οκτωβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2635
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο Άγγελος Μαντάς – Δρ. Φιλολογίας και μελετητής του Παπαδιαμάντη - έχει ήδη εκδώσει τη μετάφραση της Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως του Georges Finlay από το σκιαθίτη συγγραφέα (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων) και ετοιμάζει, σε συνεργασία με την κ. Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου, την έκδοση από το «Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης», της μετάφρασης του ομότιτλου έργου του Thomas Gordon το οποίο έχει μεταφράσει επίσης ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Στην ανακοίνωσή του στο Συνέδριο για τον Παπαδιαμάντη, ο ομιλητής αναφέρεται στα συγκεκριμένα ιστορικά έργα, και εστιάζει: 1. Στην ένταξη των συγκεκριμένων μεταφράσεων στο έργο του Παπαδιαμάντη. 2.Στη χρονολόγηση των μεταφράσεων. 3. Στις μεταφραστικές σταθερές του Παπαδιαμάντη. 4. Στις συγκεκριμένες μεταφράσεις ως τεκμήρια της πνευματικής συγκρότησης του μεταφραστή (α) ελληνομάθεια - αρχαιογνωσία, β) ακρίβεια - πιστότητα, γ) πνευματική εντιμότητα - ιδεολογική αποστασιοποίηση). 5. Στο έργο της μεταγραφής και της έκδοσης των χειρογράφων.

Μαντάς Άγγελος Γ. Δρ. Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

Ο Άγγελος Γ. Μαντάς γεννήθηκε το 1953 στην Κεντρική Εύβοια και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Χαλκίδα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας της ίδιας σχολής. Η διδακτορική του διατριβή έχει τον τίτλο: Ο τροπικός Παπαδιαμάντης. Συμβολή στη μελέτη της μεταφοράς των παπαδιαμαντικών διηγημάτων. Αθήνα 1994.

Από το 1979 υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος και ως διευθυντής σχολείων. Σήμερα υπηρετεί ως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Υπήρξε επί σειράν ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών με έδρα την Αθήνα και είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ευβοίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλολόγων Φωκίδας.


Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, μεταξύ των οποίων και στα τρία διεθνή συνέδρια για τον Αλ. Παπαδιαμάντη. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα αφορά κυρίως στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στο συγγραφικό του έργο ανήκουν τα βιβλία

1. Κ. Χ. Μώρος. Ο σατιρικός καθρέφτης της προπολεμικής Χαλκίδας. Έκδοση της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, Χαλκίδα 1991.
2. Ήχος Μυστικός. Επτά κείμενα για τον Παπαδιαμάντη, εκδόσεις Πορθμός, Χαλκίδα 2004.
3. Το Αλφαβητάρι του Φιλολόγου, εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2006.
4. Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Λύκειο. Προβλήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης, ἐκδόσεις Πορθμός, Αθήνα 2011.

καθώς και σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεων σε Πρακτικά συνεδρίων. Έχει επίσης επιμεληθεί τον τόμο Ευρίπου οι ακατάληπτες παλίρροιες. Η Χαλκίδα στη Λογοτεχνία, εκδόσεις Διάμετρος, Χαλκίδα 2005.


Έχει εκδώσει σε δύο τόμους, με μεταγραφή από το χειρόγραφο και επιμέλεια δική του, την Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του Τζορτζ Φίνλεϋ, σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και σε έκδοση της Βουλής των Ελλήνων. Σήμερα μεταγράφει το χειρόγραφο και επιμελείται την έκδοση ομότιτλου έργου του Τόμας Γκόρντον, σε μετάφραση και πάλι του Παπαδιαμάντη και σε έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.

1. Φίνλεϋ Γεώργιος, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, μτφρ Αλ. Παπαδιαμάντης, επιμ. Άγγελος Γ. Μαντάς, εκδ. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2008

Σχετικές ομιλίες