Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι περιπέτειες της παγκοσμιοποίησης και το ελληνικό κράτος στα τέλη του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα

Κωστής Κώστας

6 Ιουλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:39:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 418
Ομιλητές
Κωστής Κώστας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
06/07/2020

Διάρκεια
00:39:14

Εκδήλωση
BLOD Web Lectures

Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη

Διοργάνωση
BLOD

Κατηγορία
Οικονομία, Ιστορία

Ετικέτες
BLOD Web Lectures, παγκοσμιοποίηση, ελληνικό κράτος, 20ός αιώνας, 21ος αιώνας, δεκαετία του 1970, οικονομία, Ελλάδα

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς Blod Web Lectures. Πρόκειται για μια προσπάθεια που υλοποιήθηκε χάρη στη θερμή ανταπόκριση των ομιλητών σε μια πρωτοβουλία της Ομάδας του BLOD, με σκοπό να υποκατασταθεί στο ελάχιστο η λειτουργία και η θεματική ποικιλία των εκδηλώσεων λόγου για όσο διάστημα οι αίθουσες διαλέξεων παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να φαίνεται παράδοξο ένας ιστορικός να θέλει να μιλήσει για το σήμερα, στόχος του ομιλητή είναι να δώσει στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα μία ιστορική προοπτική, ένα χρονικό ορίζοντα που δεν γίνεται να δοθεί από τις συγχρονικές επιστήμες. Ο ομιλητής υποστηρίζει ότι η αφετηρία της σημερινής κατάστασης της Ελλάδας βρίσκεται στη δεκαετία του 1970 και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, την εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης και το συνεπαγόμενο περιορισμό της δυνατότητας υιοθέτησης εθνικών πολιτικών. Ενώ η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στο σκέλος της δημοκρατικής παγκοσμιοποίησης (democratic globalization), δεν συνέβη το ίδιο και στο οικονομικό σκέλος. Ο ομιλητής υποστηρίζει ότι οι αρχικές επιλογές της Ελλάδας δεν λάμβαναν υπ’ όψιν τα δεδομένα μίας παγκόσμιας οικονομίας που άλλαζε με ταχύτατους ρυθμούς. Μελετώντας την πορεία της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1970 και μετά, ο ομιλητής διερευνά το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο σήμερα.

Κωστής Κώστας Διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

Ο Κώστας Κωστής σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομική ιστορία στην École des Hautes Études en Sciences Socials στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο Νίκου Σβορώνου για νέους ιστορικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2004 είναι καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1999 εργάζεται ως Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank. Είναι Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Από το 2006 έως το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών Νεώτερης και Σύχγρονης Ελλάδας στην École des Hautes Études en Sciences Socials. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, O Πλούτος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία κατά τον 20 και 21ο αιώνα, Αθήνα 2019, Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία του Αλουμινίου της Ελλάδος, Αθήνα 2013, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας. Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, 18ος -21ος αιώνας, Αθήνα 2013 (αγγλική έκδοση του βιβλίου Λονδίνο - Νέα Υόρκη 2018), Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995.

Σχετικές ομιλίες