Θεοδωρέλης - Ρήγας Χάρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/06/2021
Διάρκεια
01:11:00
Εκδήλωση
Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης, 2η Θεματική Ενότητα: Λόγιοι της Πόλης
Χώρος
"Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη - Σισμανόγλειο Μέγαρο"
Διοργάνωση
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
Κατηγορία
Λογοτεχνία, Εκπαίδευση
Ετικέτες
Σισμανόγλειο μέγαρο, τόποι, πρόσωπα, Κωνσταντινούπολη, ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Βασίλειος Σταυρίδης, βυζαντινές σπουδές, εκδόσεις, Κωνσταντινιάδα, Πατριάρχης Κωνστάντιος Α΄
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής, διοργανώνει κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.
Υπεύθυνοι για τον ακαδημαϊκό συντονισμό του κύκλου διαλέξεων είναι η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου Ευαγγελία Αχλάδη και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής Σάββας Τσιλένης.
Οι ομιλίες του κύκλου “Τόποι και πρόσωπα της Πόλης” θα προσφέρουν την ευκαιρία στο ελληνόφωνο κοινό να γνωρίσει πτυχές από την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης. Οι ομιλητές και ομιλήτριες θα παρουσιάσουν τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, τα ευαγή ιδρύματά τους (σχολεία, σύλλογοι), τα ιστορικά μνημεία και τις εκκλησίες τους καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες της κωνσταντινουπολίτικης ρωμιοσύνης.
Ο Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας σπούδασε Κλασική Φιλολογία στην Οξφόρδη και Αναπτυξιακές Σπουδές στο London School of Economics. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στις Πολιτικές Επιστήμες & Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, με θέμα τη θεσμική οργάνωση της σύγχρονης Ρωμαίικης κοινότητας της Πόλης. Έχει διδάξει επί μακρόν Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, και δημοσιεύσει πληθώρα μελετών και μεταφράσεων σχετικών με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία της Πόλης, το ρεμπέτικό τραγούδι και τις μειονοτικές ομάδες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι λέκτορας Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Koç και συνιδρυτής των εκδόσεων Ιστός, του μοναδικού ρωμαίικου εκδοτικού οίκου που δραστηριοποιείται σήμερα στην Τουρκία.