Γρηγορίου Παναγιώτης
Μαρκαντωνάκης Στέλιος
Turquet Nicolas
Palau Yves
Καϊμάκη Βάλια
Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά)
Ημερομηνία
11/11/2021
Διάρκεια
01:36:43
Εκδήλωση
Διαδικτυακές εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Εκπαίδευση, Τεχνολογία
Ετικέτες
εκπαίδευση, ψηφιοποίηση, ηλεκτρονική εκπαίδευση, υγειονομική κρίση, πανδημία, COVID-19, εκπαιδευτικός, μαθητής
Παρότι ο ακαδημαϊκός κόσμος ασχολείται με την ηλεκτρονική εκπαίδευση εδώ και χρόνια, η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, επέβαλε την επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση των εκπαιδευτικών πρακτικών, από το δημοτικό σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ψηφιακού Νοεμβρίου 2021, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αποφάσισε να προσκαλέσει Γάλλους και Έλληνες ομιλητές ώστε να εξετάσουν τις προκλήσεις και τις προοπτικές που προσφέρει η έκρηξη της διαδικτυακής εκπαίδευσης και η νέα εικονική σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή.
Ομιλητές:
Πάνος Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
Στέλιος Μαρκαντωνάκης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Αττικής,
Nicolas Turquet, Διευθυντής του γραφείου Γενικής Διεύθυνσης του CANOPE στο Παρίσι,
Yves Palau, Καθηγητής πολιτικών επιστημών και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris-Est Créteil.
Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη.
Ο Πάνος Γρηγορίου είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Διευθυντής του διεθνούς και διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη». Συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου Jean Monnet Govunet (Governance, Pluralism and Trans-nationalisation in Europe).
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Institut des Hautes Etudes Européennes του Στρασβούργου καθώς και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman της ίδιας πόλης με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο. Είναι, επίσης, διδάκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου.
Επαγγελματικά και ερευνητικά έχει απασχοληθεί ως Ερευνητής του Συμβουλίου της Ευρώπης (1984-1985), του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (Αθήνα, 1989-1990) και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ, Αθήνα, 1990-1998).
Έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος επί ευρωπαϊκών θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών (1998-2001).
Το 2006 ονομάσθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques.
Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (Πανεπιστήμια Γενεύης, Robert Schuman Στρασβούργου, Perpignan, Paris III, Abidjan, Marrakech, Κρακοβίας, Transylvania, κλπ).
Ο Στέλιος Μαρκαντωνάκης, συντονιστής εκπαίδευσης για τη διδασκαλία της Γαλλικής στην Περιφέρεια Αττικής, είναι διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα εστιάζουν στη διδακτική των ξένων γλωσσών, στην αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σπουδών για την ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ήταν μέλος της Ομάδας Επιμόρφωσης για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση (Επιπέδου Β). Έχει πλούσια αρθρογραφία και πολλές συμμετοχές σε σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με την παιδαγωγική αξιοποίηση των τεχνολογιών. Έχει τιμηθεί από το Γαλλικό Κράτος με τον τίτλο του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.
Ο Nicolas Turquet, έχει εργαστεί ως υφηγητής φιλολογίας στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια υπήρξε περιφερειακός επιθεωρητής εκπαίδευσης στη Μαγιότ και την Πικαρδία. Εντάχθηκε στη γενική διεύθυνση του Réseau Canopé το 2017 ως ψηφιακός σύμβουλος. Σήμερα είναι διευθυντής γραφείου της Marie-Caroline Missir, γενικής διευθύντριας, του Réseau Canopé και ενίοτε κάνει παρεμβάσεις για ψηφιακά και εκπαιδευτικά θέματα.
Ο Yves Palau είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Paris-Est Créteil. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ιστορικότητα πολιτικών εννοιών όπως η κυριαρχία και η διακυβέρνηση.
Ως διευθυντής, έπρεπε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση του Covid-19 και να αναπτύξει ένα σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εξετάσεων για αρκετούς μήνες. Επί του παρόντος αναπτύσσει σχέδια συνεχούς επιμόρφωσης, σε μεγάλο βαθμό ψηφιακά.
Η Βάλια Καϊμάκη είναι καθηγήτρια και δημοσιογράφος, ειδική στη διεθνή πολιτική και τις νέες τεχνολογίες. Διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης της Le Monde diplomatique, έχει επίσης εργαστεί στον Τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. To 2020, στη διάρκεια της πανδημίας ξεκίνησε το podcast «Γεύση Καϊμάκη». Συγγραφέας δύο βιβλίων, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας (EJC) με έδρα το Μάαστριχτ και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο «Ψηφιακή Δημοσιογραφία».