Τρύφων Θεόδωρος
Καλούσης Ευάγγελος
Τζήκας Αναστάσιος
Αποστολίδης Πασχάλης
Μακρής Αντώνης
Καραγεωργίου Νίκος
Παπανδρόπουλος Αθανάσιος
Τσώλης Ζώης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/12/2015
Διάρκεια
62:44
Εκδήλωση
Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Direction Business Network
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
ελληνική οικονομία, οικονομική κρίση, επιχειρηματικότητα, επιχειρήσεις
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015. Οι επιχειρήσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να παραμείνουν κερδοφόρες και να αναπτυχθούν, αναδείχθηκαν και βραβεύθηκαν στην εκδήλωση «Οι Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε η Direction Business Network, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν περισσότερα από 300 άτομα από το χώρο των επιχειρήσεων, των θεσμικών φορέων, της ακαδημαϊκής και της δημοσιογραφικής κοινότητας, περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις, με βασικό άξονα το motto «H Επιχειρηματικότητα - Μοναδικός Πυλώνας Ανάπτυξης», σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της στήριξης των υγιών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανεκκίνησης της εγχώριας οικονομίας.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο εκδότης Βαγγέλης Παπαλιός, ο οποίος επισήμανε πως οι υγιείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καλούνται σήμερα να επιτελέσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, «να ηγηθούν διά του παραδείγματος, να δείξουν την πίστη και την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, να επανατοποθετήσουν τα κέρδη τους, για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να παρουσιάσουν με έμπρακτο τρόπο στους δυνητικούς ξένους επενδυτές πως η ελληνική αγορά και η οικονομία διαθέτουν τα εχέγγυα να επιστρέψουν στην ανάπτυξη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τύχουν και της ανάλογης υποστήριξης και αρωγής από την πολιτεία.
Η έκτακτη πολιτική επικαιρότητα και η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή δεν επέτρεψαν την παρουσία στην εκδήλωση της Υφυπουργού Βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη, καθώς και του Υφυπουργού Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση. Η κ. Τζάκρη, σε χαιρετισμό που απέστειλε, τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να σταθεί δίπλα στις υγιείς επιχειρήσεις που παράγουν και έχουν προοπτικές και πως βασική της επιδίωξη είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τον κ. Χαρίτση αναπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την καινοτομία και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων ως τις βασικότερες προϋποθέσεις επιβίωσης της επιχειρηματικότητας, ενώ ανέφερε πως η πολιτική της Γενικής Γραμματείας έχει σαν στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεσμών πίστωσης, καθώς και τη χρήση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούν οι περιστάσεις.
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist του ΣΕΒ, ο οποίος έκανε λόγο για έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που συνέβη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Παράλληλα, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, η οποία οδηγεί σε επενδύσεις με χαμηλή προστιθέμενη αξία και τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει ένα επενδυτικό σοκ.
Ακολούθησαν ομιλίες από τους Δημήτρη Πισιμίση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της BIC - ΒΙΟΛΕΞ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Αντιπρόεδρο και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΒΙΑΝΕΞ, και Κωνσταντίνο Κατσαρό, Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΕΛΒΑΛ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες και στα επιτεύγματα των επιχειρήσεών τους καθώς και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.
Στη συνέχεια, τον κύκλο των συζητήσεων άνοιξε ένα panel αποτελούμενο από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους για το πλαίσιο υγιούς επανεκκίνησης της αγοράς, με κοινό τόπο να αποτελεί η παραδοχή πως η χώρα χρειάζεται εισαγωγή νέων κεφαλαίων, τα οποία για να προσελκύσει, θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Θανάσης Παπανδρόπουλος και Ζώης Τσώλης, ενώ συμμετείχαν οι Θεόδωρος Τρύφωνας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων,
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων.
Τη σκυτάλη πήραν δύο panels που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από την επιχειρηματική σκηνή. Το πρώτο είχε θέμα «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες & Επενδύσεις», ενώ το δεύτερο έφερε τον τίτλο «Τεχνολογία και Καινοτομία». Τις συζητήσεις συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Ανέστης Ντόκας και Αχιλλέας Χεκίμογλου. Στο πρώτο panel συμμετείχαν οι Γιώργος Βελέντζας, Διευθύνων Σύμβουλος Hellenic Duty Free Shops, Κωνσταντίνος Δομαζάκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Creta Farms, Γιάννης Καλλίγερος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes Benz Hellas και Θωμάς Ζιώγας, Διευθύνων Σύμβουλος ΝΑΙ Hellas.
Στο panel «Τεχνολογία και Καινοτομία» συμμετείχαν οι Κώστας Γεράρδος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Πλαίσιο Computers, Βασίλης Κάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Pharmathen, Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος DIS και Μαρίκα Λάμπρου, Γενική Διευθύντρια Intersys.
Guest Speaker ήταν ο γνωστός παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και διακεκριμένος προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος μίλησε από τη δική του σκοπιά και εμπειρία για θέματα ηγεσίας και επίτευξης στόχων και αποτελεσμάτων.
Στο αποκορύφωμα της βραδιάς, βραβεύθηκαν επιχειρήσεις του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης (2010-2014), παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αθροιστική κερδοφορία (κέρδη προ φόρων), με τα στοιχεία να προέρχονται από την ετήσια έκδοση «Οι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας - 2015», που κυκλοφόρησε από την Direction Business Network.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τo βραβείο τους παρέλαβαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις:
Δημόσιος Τομέας: ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ
Ιδιωτικός Τομέας: Cosmote, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Jumbo, Folli Follie Group, ΜΕΤΚΑ, Αττική Οδός, Καρέλια Καπνοβιομηχανία, Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Nestlé Ελλάς, Άκτωρ, Hellenic Duty Free Shops, Βic BΙΟΛΕΞ, Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΒΙΑΝΕΞ, METRO, ΕΛΒΑΛ, Βιοϊατρική, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, ΓΡ. Σαράντης, Πλαίσιο Computers, Autohellas (Hertz), Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα-Γρανίτες, Pharmathen, Σάνη, Toyota Ελλάς, Oteglobe, Τιτάν Τσιμέντων, Αττικές Διαδρομές.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του ΣΕΒ. Χρυσός χορηγός ήταν η DIS. Χορηγοί ήταν οι εταιρείες AB Bασιλόπουλος, ΒΙΑΝΕΞ, Genesis Pharma, Interamerican, Nestlé, ΝΑΙ Ηellas, Wedia και Leaseplan. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα μέσα του ΔΟΛ Το Βήμα, ΒΗΜΑgazino και tovima.gr. Χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας ήταν οι ιστοσελίδες Euro2day, ΒusinessNews.gr και advertising.gr και Χορηγός τηλεοπτικής επικοινωνίας το κανάλι SBC. Επίσης την εκδήλωση στήριξαν οι εταιρείες Future (Απονομές) και Σάμινθος (Δημιουργός Βραβείων).
Ο Θεόδωρος Τρύφων γεννήθηκε στη Μυτιλήνη Λέσβου. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Southampton,στην Αγγλία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο του City, London Business School.
Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του στην Αγγλία εργάστηκε στην Merill Lynch, καθώς και στην Colgate Palmolive.
Το 1990-1991 εργάστηκε στην οικογενειακή του επιχείρηση, Henkel Ελλάδος, Τρύφων-Καστρίνης Α.Ε., η οποία και εξαγοράστηκε από την Henkel Γερμανίας στις αρχές του 1992.
Από το 1992 έως και σήμερα είναι μέτοχος, Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN. Ο όμιλος της ELPEN αποτελούμενος από τις εταιρείες ELPEN Α.Ε. φαρμακευτική βιομηχανία, ΕΝΟΡΑΣΙΣ Α.Ε. φαρμακευτική & ιατρικά υλικά - μηχανήματα και WINMEDICA Α.Ε. φαρμακευτική, έκλεισε το 2014 με τζίρο 250.000.000€, έχοντας στο δυναμικό του 840 εργαζομένους, κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά του φαρμάκου.
Από το 1999 έως και το 2008 διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Tο 2008 έως και το 2013 συνέχισε το έργο του από τη θέση του Αντιπροέδρου και το 2014 επανεκλέχτηκε Πρόεδρος.
Από το 1999 έως και το 2003 υπήρξε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς και Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο Θεόδωρος Τρύφων είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά.
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1958 και αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ».
Είναι Πρόεδρος Δ.Σ. της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – HELEXPO Α.Ε.
Είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), του οποίου υπήρξε Πρόεδρος για περισσότερα από 15 χρόνια.
Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Singular Software Α.Ε. στην οποία διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος 1987-2004 και Πρόεδρος του ΔΣ μέχρι το 2005. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής υπήρξε επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Singular Bulgaria και Singular Romania 1995-2004, καθώς και εντεταλμένος σύμβουλος της Delta Singular 2001-2004.
Ο Πασχάλης Αποστολίδης έχει σπουδάσει Χημεία (BSc) και Οικονομική Γεωγραφία (B.A.), ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Φαρμακευτική Χημεία στον Καναδά και στη Γλασκώβη.
Πριν εκλεγεί πρόεδρος, διετέλεσε Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, ενώ διατηρεί και την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο Αντώνης Μακρής είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Π.Ε.) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της INTERSPORT ATHLETICS A.E.E.. Κατέχει σημαντική εμπειρία στη διοίκηση δικτύων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, εξαιρετικές γνώσεις της αγοράς του λιανικού εμπορίου, ενώ κατέχει επίσης εμπειρία στην ίδρυση εταιριών πώλησης και παροχής υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς επαγγελματικής καριέρας του έχει αναλάβει πολλές ηγετικές θέσεις σε εταιρείες όπως είναι η Ράδιο Κορασίδης, η Elephant, η Saxon, η Outsource και η Σαραφίδης, ενώ έχει διατελέσει μέλος αρκετών Διοικητικών Συμβουλίων σε διάφορες εταιρείες και φορείς. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο κύριος Νίκος Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1946. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.
Ίδρυσε το 1968 την εταιρεία Αφοί Καραγεωργίου, που ειδικεύεται στη συσκευασία ρυζιού – οσπρίων, με τον διακριτικό τίτλο 3 άλφα, και η οποία είναι leader στον τομέα της στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, αναπτύσσει έντονη δράση σε διάφορους συλλογικούς φορείς. Σήμερα είναι: Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Επιχειρήσεων Τροφίμων Ελλάδος (ΣΕΕΤΕ), Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά (ΙΟΠ).
Ο Νίκος Καραγεωργίου ασχολείται με αθλητική ιστιοπλοΐα και έχει λάβει μέρος σε διεθνείς αγώνες.
Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, σπούδασε οικονομικές, εμπορικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Μονς στο Βέλγιο και Λίλλης στην Γαλλία.
Την περίοδο 1965-1967 υπήρξε ο πρώτος Έλληνας ανταποκριτής στις Βρυξέλλες. Στην διάρκεια της δικτατορίας παρέμεινε στο Βέλγιο, όπου χρημάτισε αντιπρόεδρος της Βελγικής Επιτροπής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, εργάστηκε σε βελγικές εφημερίδες και γαλλικά περιοδικά.
Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1977 και συνεργάστηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος και Ταχυδρόμος. Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξε ανταποκριτής στην Ελλάδα της ελληνικής εκπομπής της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και αρθρογράφος στις εφημερίδες Βήμα, Ελεύθερος Τύπος, Πελοπόννησος, Κέρδος, Τύπος της Κυριακής, Εβδόμη, Μακεδονία, Επιχειρείν, Εστία, Ναυτεμπορική, New Europe (αγγλόφωνη), Politique Internationale (γαλλόφωνη) και πάντα στην Πελοπόννησο της Πάτρας.
Από το 1993 έως το 1999 υπήρξε εκλεγμένος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Σήμερα είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρός της και γενικός γραμματέας του ελληνικού τμήματος.
Από το 1997 είναι επίσης Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου, όπως και του Ινστιτούτου Δημοσιογραφικών Ερευνών και Μελετών.Έχει τιμηθεί με 26 ελληνικά και διεθνή ευρωπαϊκά δημοσιογραφικά βραβεία και δύο φορές, το 1990 και το 2002, ανακηρύχθηκε Ευρωπαίος Δημοσιογράφος της Χρονιάς.
Διδάσκει δημοσιογραφία στην Ανώτατη Σχολή Επικοινωνίας των Βρυξελλών και έχει επίσης διδάξει στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.
Είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας καθώς και επίτιμος πολίτης της Πολωνίας για τους αγώνες του κατά του ολοκληρωτισμού και υπέρ του ελεύθερου συνδικάτου «Αλληλεγγύη».