Αποστόλου Παναγιώτης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/06/2017
Διάρκεια
25:29
Εκδήλωση
Επιστημονικό μουσικολογικό συμπόσιο: Η Νεοελληνική συμφωνία
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
ελληνική μουσική, συμφωνική μουσική, ελληνική συμφωνική μουσική, έλληνες συνθέτες, νεοελληνική συμφωνία, Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, Δημήτρης Θέμελης
Στο πλαίσιο των 13ων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών (συνδιοργάνωση: Ελληνικές Μουσικές Γιορτές - Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη” συνδιοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Η νεοελληνική Συμφωνία», με τη συμμετοχή έγκριτων μουσικολόγων και μουσικών.
Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει όλες τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας.
Οι συμφωνίες του Δημήτρη Θέμελη
Ο Δημήτρης Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931 και έχει συνθέσει δέκα συμφωνίες από το 1998 ως το 2015, ενώ συνολικά έχει γράψει περισσότερα από 400 έργα. Οι συμφωνίες του εντάσσονται στο πλαίσιο του μεταμοντέρνου ύφους και αποτελούν αντιπροσωπευτικά έργα της συνθετικής του παραγωγής. Χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρουσα πλοκή, εκφραστικές μελωδίες, καθαρά ηχοχρώματα, δυναμισμό, χιούμορ, αλλά και έντονο λυρισμό. Στις συμφωνίες του σημαντική είναι η παρουσία της ποίησης, ενώ επίσης δεν απουσιάζουν, μεταξύ άλλων, οι αναφορές στην παραδοσιακή αλλά και την αρχαία ελληνική μουσική.
Ο Παναγιώτης Αποστόλου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1975. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στην κατεύθυνση της Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από το ίδιο τμήμα (ειδίκευση: Σύνθεση Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής, επιβλέπων καθηγητής: Ιωσήφ Παπαδάτος), απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ειδίκευση: Μουσικολογία – Μουσικοπαιδαγωγική), καθώς και κάτοχος Διπλώματος Σύνθεσης από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Κώστα Σιέμπη). Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες ασχολείται συστηματικά με τη μουσική δημιουργία, τη μελέτη, έρευνα και ανάλυση μουσικών έργων, κυρίως του 20ου και 21ου αιώνα, καθώς και τη διδασκαλία. Έχει συνθέσει έργα μουσικής δωματίου, συμφωνικά, σολιστικά, χορωδιακά και φωνητικά. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί και διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό (π.χ. 3rd Mauricio Kagel Composition Competition, 2ος Διαγωνισμός Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου της Στέγης Χορωδιών, 30th ALEA III International Composition Competition, 10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σύνθεσης στη μνήμη Γ. Α. Παπαϊωάννου). Παράλληλα έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, ανώτερα θεωρητικά σε ωδεία της Θεσσαλονίκης και μουσική αγωγή σε πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας (νομοί Λάρισας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σάμου). Από το 2009 είναι διορισμένος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.