Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι συμφωνίες του Θόδωρου Αντωνίου

Βράκα Βάλια

9 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 779
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο των 13ων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών (συνδιοργάνωση: Ελληνικές Μουσικές Γιορτές - Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη” συνδιοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Η νεοελληνική Συμφωνία», με τη συμμετοχή έγκριτων μουσικολόγων και μουσικών.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει όλες τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Οι συμφωνίες του Θόδωρου Αντωνίου

Ο Θόδωρος Αντωνίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός με διδασκαλική εμπειρία σε κορυφαία Πανεπιστήμια και Ακαδημίες του εξωτερικού. Η εργογραφία του αριθμεί πάνω 450 έργα και περιλαμβάνει όπερες χορωδιακά έργα, καντάτες, έργα μουσικής δωματίου, έργα για σολίστ, κοντσέρτα, έργα για ορχήστρα καθώς επίσης και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από αυτή την πλούσια λίστα, 60 περίπου έργα ανήκουν στην κατηγορία των συμφωνικών συνθέσεων (έργα για ορχήστρα, για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, κοντσέρτα), όμως μόνο τρία φέρουν τον τίτλο «Συμφωνία». Στην παρούσα ανακοίνωση θα επιχειρηθεί μια πρώτη παρουσίαση αυτών των έργων που γράφτηκαν κατά την διάρκεια της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του συνθέτη.

Βράκα Βάλια Μουσικολόγος - Μουσικός - Υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη

Η Βάλια Βράκα είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας και πτυχιούχος πιάνου. Εργάζεται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» από το 2002, αρχικά ως βοηθός μουσικολόγου στο Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη και από το 2006 έως σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής. Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών συμμετείχε σε προγράμματα ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού, όπως το πρόγραμμα «Δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας τεκμηρίωσης και προβολής της ελληνικής μουσικής» που χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και εν συνεχεία υπήρξε επικεφαλής της ομάδας που εργάστηκε για τον εμπλουτισμό της ψηφιακής συλλογής που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. Επιπλέον συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα «Ευτέρπη: Ελληνικά τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο», έχοντας αναλάβει τη διαλεύκανση των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιών. Από το 2014 είναι υπεύθυνη της ομάδας ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «ARCH Archival Research and Cultural Heritage: The Theatre Archive of Romeo Castellucci and Societas Raffaello Sanzio». Αυτή την περίοδο είναι μέλος της ομάδας που διαχειρίζεται οπτικοακουστικό υλικό στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Europeana Sounds και EuScreenXL.

Σχετικές ομιλίες