Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από την προεθνική παράδοση στην εθνική ταυτότητα: οι συνέπειες μιας προσφυγιάς

Τερζοπούλου Μιράντα

25 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:37:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 287
Ομιλητές
Τερζοπούλου Μιράντα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
25/05/2022

Διάρκεια
00:37:37

Εκδήλωση
Μουσικές Ταυτότητες: «Μουσική και προσφυγική ταυτότητα»

Χώρος
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Διοργάνωση
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
μουσική, Κριμαία, προσφυγιά, Έλληνες της Διασποράς, εθνική ταυτότητα

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας τιμά τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και θυμάται την ανέλπιστη και πλούσια πολιτισμική ανατροφοδότηση της Ελλάδας που ακολούθησε την τραγωδία και πραγματοποιήθηκε μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα της εποχής.
Το αφιέρωμα ξεκινά με μια σειρά τεσσάρων ομιλιών που εντάσσεται στις εκδηλώσεις της δεύτερης χρονιάς του τριετούς (2021-2023) κύκλου δράσεων του Μουσείου «Μουσικές Ταυτότητες» που για το 2022 έχει τίτλο «Μουσική και προσφυγική ταυτότητα».

Στη δεύτερη ομιλία του κύκλου η Μιράντα Τερζοπούλου αναφέρεται στις συνέπειες μιας προσφυγιάς, από την προεθνική παράδοση στην εθνική ταυτότητα.
Την κα Τερζοπούλου καλωσορίζει η Διευθύντρια του Μουσείου, Βασιλική Πολυζώη.

Σύνοψη

«Η παρουσίαση αφορά τους τρόπους διατήρησης, αναπαραγωγής και μετάδοσης της συλλογικής μνήμης σε μια ρωμέϊκη κοινότητα της διασποράς.

Πρόκειται για την περίπτωση του χωριού Τσερνοπόλιε της Κριμαίας όπου ζει μια ελληνόφωνη ομάδα καταγόμενη, σύμφωνα με την προφορική παράδοση, από ανεξακρίβωτο χωριό της ευρύτερης Ν.Α. Θράκης. Οι πρόγονοι τους, μετά από κάποιον ρωσοτουρκικό πόλεμο στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, όταν ακόμη η περιοχή βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή και για τον φόβο των αντιποίνων, μετακινήθηκαν προς την ρωσοκρατούμενη Κριμαία.

Οι πρόσφυγες/μέτοικοι εκείνοι προσπάθησαν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον συσπειρωνόμενοι γύρω από την ιδέα της «θρακιώτικης» και κυρίως της αναστενάρικης ταυτότητας τους. Οι απόγονοι τους καθοριζόμενοι επίσης από την ίδια διαρκή προσπάθεια όσον αφορά τη διακριτή αυτή ταυτότητα, υπήρξαν εντέλει και θύματά της υφιστάμενοι τις σκληρές σταλινικές διώξεις ως εθνοθρησκευτική μειονότητα.

Τις μνήμες των ιστορικών διαδρομών τους, το τραυματικά βιωμένο παρελθόν, την επιβίωση αλλά και την παρούσα οικονομική τους εξαθλίωση, όπως και την ανακάλυψή τους από τη «Μητέρα –πατρίδα», τα μέλη της κοινότητας συνυφαίνουν κατά την προβολή της σημερινής τους ταυτότητας, ως Έλληνες πλέον της Διασποράς, αποδίδοντας τα πάντα στις αξεδιάλυτες βουλές των προστατών αναστενάρικων αγίων, σ’ ένα ιδιοφυή συνδυασμό μεταφυσικών ερμηνειών, πολιτικών επιλογών και υλικών επιδιώξεων».

(Σημείωμα της ομιλήτριας)

Τερζοπούλου Μιράντα Λαογράφος-Εθνολόγος, πρώην Ερευνήτρια Β΄ βαθμίδας, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών

Η Μιράντα Τερζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Γνώρισε καλά πολλές περιοχές της Ελλάδας ταξιδεύοντας πολύ, ερευνώντας και καταγράφοντας. Αντικείμενο της έρευνάς της είναι κυρίως οι λαϊκές τελετουργίες γύρω από θηλυκές ιερές μορφές και γενικότερα ο κόσμος των συμβόλων γύρω απ’ τη γυναίκα στις αφηγήσεις και το τραγούδι. Επίσης, η μουσική ως δομικό στοιχείο των εθιμικών τελετουργιών και ως κώδικας επικοινωνίας, τα συμβολικά συστήματα, η αφηγηματικότητα, η θέση της γυναίκας, οι περιθωριακές και αποκλεισμένες ομάδες.

Έχει πραγματοποιήσει πολλά μαθήµατα, σεµινάρια, διαλέξεις, δηµοσιεύσεις σχετικά µε τα παραπάνω θέµατα, συµµετοχή σε εκδόσεις δίσκων παραδοσιακής µουσικής και εθνογραφικά ντοκιµαντέρ, συνεργασία σε δηµιουργία ψηφιακών βάσεων δεδοµένων. Διετέλεσε μόνιμη ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και από τους βασικούς και σταθερούς συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου.

Σχετικές ομιλίες

Συνεδρία  VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα 02:12:42

Φεβ 06, 2021

Συνεδρία VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα

Χρυσανθόπουλος Χρήστος Κουμπουρλής Γιάννης Φούφουλας Δημήτρης Λάμπρου Μυρτώ Φουρναράκη Ελένη Καραφουλίδου Βίκυ Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη Ελένη Σφοίνη Αλεξάνδρα

Γλώσσα: Ελληνική