Τσόπελας Γιώργος
Σακελλάρης Πλούταρχος
Τσαμουργκέλης Γιάννης
Δοξιάδης Αρίστος
Καρατζάς Βασίλης
Παπαστάθης Αργύρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/03/2014
Διάρκεια
88:56
Εκδήλωση
Εθνική Ανασυγκρότηση. Από το φόβο της εξόδου από το ευρώ στο μίτο της εξόδου από την κρίση
Χώρος
Ξενοδοχείο Royal Olympic
Διοργάνωση
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, Ελλάδα, οικονομική κρίση, οικονομική ανάπτυξη, αναπτυξιακό μοντέλο
Το "Δίκτυο" για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη διοργάνωσε ημερίδα την Τετάρτη 5 Μαρτίου με θέμα τη δημιουργία και την εθνική συνδιαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, με τίτλο: Ο μίτος της ανασυγκρότησης.
Στόχος της ημερίδας είναι να ιχνηλατηθούν τα απαραίτητα βήματα ανα-συγκρότησης της χώρας στους μείζονες τομείς της οικονομίας, της παραγωγής, του πολιτικού συστήματος και του χρέους, υπό το πρίσμα και την προϋπόθεση των απαραίτητων και αυτονόητων συναινέσεων.
Για το σκοπό αυτό κάθε ενότητα της ημερίδας καλείται κατ’ ουσίαν, να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα - που ορίζουν το πλαίσιο των παρεμβάσεων των ομιλητών - με γνώμονα την εξαγωγή υλοποιήσιμων και συναινετικών προτάσεων για κάθε θέμα.
Ενότητα 3η: Οι τομείς ευκαιρίας ανάπτυξης της χώρας
• Παραδοσιακά η χώρα διέθετε συγκεκριμένους τομείς ώθησης της οικονομίας της. Κάποιοι έχουν μετασχηματιστεί, κάποιοι έχουν ατονήσει και άλλοι έχουν προκύψει.
• Σε ποιους παραδοσιακούς και καινοφανείς τομείς μπορεί η χώρα να στηρίξει το νέο της αναπτυξιακό μοντέλο;
• Ποιοι είναι οι δυνατοί τρόποι χρηματοδότησης τους;
Ο Γιώργος Τσόπελας είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της McKinsey & Company Ελλάδας και Κύπρου.
Εντάχθηκε στη McKinsey στο Λονδίνο το 1994 και εξελέγη διευθυντής το 2008. Ασχολείται με ελληνικές επιχειρήσεις από το 1997 και μεταφέρθηκε οριστικά στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2000.
Έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους τομείς της στρατηγικής, των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, τις δράσεις και την οργάνωση στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική, καθώς και σημαντική εμπειρία στον τομέα της βιομηχανίας και της ενέργειας. Είναι επίσης μέλος του European Electric Power and Natural Gas core leadership group.
Είναι κάτοχος MBA από το Harvard Business School. Κατέχει πτυχίο οικονομικών και οικονομετρίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διοίκησης επιχειρήσεων από το Deree College.
Ο Πλούταρχος Σακελλάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964.
Είναι Καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
Διετέλεσε Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από το 2008 μέχρι το 2012. Προηγουμένως υπήρξε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αναπληρωτής του Υπουργού στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin και Αναπληρωτής Διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα καθώς και μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Έχει εργασθεί στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Διαθεσίμων (Federal Reserve Board) των ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έχει διδάξει στο Πανεπιστημίου του Maryland, ΗΠΑ στο Τμήμα Οικονομικών για έντεκα χρόνια.
Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Brandeis, HΠΑ (Β.Α. στα Οικονομικά και Πληροφορική) και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Yale.
Ο Ιωάννης Τσαμουργκέλης διδάσκει Διεθνή Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη τον Αύγουστο του 1960. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και τέλειωσε το Η’ γυμνάσιο στα Πατήσια. Αποφοίτησε από το Οικονομικό της Νομικής το 1986. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1987, ενώ το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ (D.Phil) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: “Unions and investment in UK manufacturing sector 1950-1987″.
Την διετία 1990-1992 απασχολήθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στον Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1992-1998 δίδαξε στο American College of Greece, DEREE, ενώ εργάστηκε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2010 μέχρι το 2012.
Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, αγοράς εργασίας και εργασιακών σχέσεων την τριετία 1993-1996 ενώ αμέσως μετά (1996-1997) ανέλαβε Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας. Την περίοδο 1996-1999 εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης στον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά.
Την τριετία 1999-2002 βρέθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Εθνικής Χρηματιστηριακής, κατόπιν του Γενικού Διευθυντή στη Γενική Τράπεζα (2002-2004) και Διευθυντή Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (2004-2005). Την διετία 2006-2008 εργάσθηκε ως οικονομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, της Ένωσης Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και της ναυτιλιακής εταιρίας Naftotrade Shipping and Commercial SA. Από το 2010 εκτελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης έχει εργασθεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Τραπεζών.
Ο Ιωάννης Τσαμουργκέλης έχει μακρά εμπειρία σε θέματα διοίκησης καθώς μεταξύ άλλων έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιριών: Galileo Hellas (1995-1996), Ελληνικών Ταχυδρομείων (1995-1996), Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1998-1999), Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (1998), Ethnodata (1998), Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (2001-2003), Interbank Systems DIAS (2002-2004), Sanyo Holding (2004-2007) και Oceanaut INC (2005-2009).
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά σε θέματα διεθνούς οικονομικής με ειδίκευση σε ζητήματα αγοράς εργασίας, χρηματοοικονομικής και ναυτιλιακής οικονομικής.
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και οικονομικά στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με μελέτες δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια διοίκησε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων. Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έχει αξιολογήσει εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια, και έχει συνεργαστεί από κοντά με δεκάδες επιχειρηματίες. Από το 2010 γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς στην ελληνική οικονομία. Ιστολογεί στο aristosd.wordpress.com.