ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
Λεονταρίδου Ντόρα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/04/2024
Διάρκεια
00:43:00
Εκδήλωση
Λαϊκό Πανεπιστήμιο
Χώρος
Εταιρεία των Φίλων του Λαού
Διοργάνωση
Εταιρεία των Φίλων του Λαού
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Οι Δίκαιοι, Αλμπέρ Καμύ, βία, πόλεμος, παιδιά, ηθική, πολιτική ιδεολογία, θέατρο, θεατρικό έργο
ΣΥΝΟΨΗ
Οι Δίκαιοι είναι ένα θεατρικό έργο που γράφτηκε από τον Αλμπέρ Καμύ και δημοσιεύτηκε το 1949. Το έργο διαδραματίζεται στη Μόσχα το 1905 και βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα που συνδέονται τη δολοφονία του Μεγάλου Δούκα Serge Alexandrovitch από Ρώσους επαναστάτες. Οι κύριοι χαρακτήρες είναι επαναστάτες οι οποίοι αγωνίζονται για την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος και την εγκαθίδρυση ενός πιο δίκαιου πολιτικού συστήματος. Ανάμεσά τους, ο Καλιάγιεφ, ο επονομαζόμενος «ποιητής», βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής, καθώς αδυνατεί να ρίξει τη βόμβα στον Μεγάλο Δούκα όταν βλέπει πως τον συνοδεύουν δύο παιδιά. Αυτή η στάση δισταγμού αποτελεί το έναυσμα για την ανάπτυξη συγκρούσεων και ηθικών διλημμάτων μεταξύ των μελών της επαναστατικής ομάδας που εδράζονται στα επαναστατικά ιδεώδη αλλά και την ανθρώπινη ατομική ευθύνη. Ο Καμύ θέτει ερωτήματα σχετικά με τα όρια της νομιμοποίησης της χρήσης βίας και τη θυσία αθώων ζωών στο όνομα ενός ανώτερου σκοπού. Ο Καλιάγεφ διατηρεί την προσωπικότητά του, δεν αφομοιώνεται τυφλά στις απαιτήσεις της ομάδας. Από αυτή τη στάση αναδύεται μια πραγματικά καμουσιανή σκέψη, στην οποία η ηθική υπερισχύει της πολιτικής ιδεολογίας. Οι επαναστάτες εν τέλει θέτουν στους εαυτούς τους ηθικά όρια και, ενώ παραμένουν πιστοί στην ιδεολογία τους και στον αγώνα τους για ανατροπή του καθεστώτος, αποφασίζουν να μην δολοφονήσουν τα παιδιά.
Πρόκειται για ένα πολυσήμαντο έργο το οποίο διερευνά τα ηθικά και ψυχολογικά διλήμματα που συνδέονται με τα όρια της χρήσης πολιτικής βίας.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Η Ντόρα Λεονταρίδου, διδάκτωρ της γαλλικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Paris III, διδάσκει Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημιουργική Γραφή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πρόσληψη των μύθων στη σύγχρονη δραματουργία, τη γυναικεία γραφή, τη δημιουργική γραφή και τις καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις.
Έχει εκδώσει πληθώρα εργασιών στα γαλλικά, ανάμεσα στα οποία τα βιβλία Le mythe d'Andromaque dans le théâtre antique et français, μια μελέτη του μύθου της Ανδρομάχης στο αρχαίο και σύγχρονο γαλλικό θέατρο, και Pratiques innovantes appliquées pour l'enseignement du FLE, όπου προτείνει καινοτόμες διδακτικές της γαλλικής γλώσσας.
Έχει συνεισφέρει σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε πολλά διεθνή συνέδρια. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά διεθνή περιοδικά.
Στο λογοτεχνικό της έργο, ξεχωρίζουν τα έργα Μελανίππη – που απέσπασε το 1ο βραβείο του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" - Το παιδί που ονειρευόταν μελωδίες, και η συλλογή διηγημάτων Του έρωτα του θανάτου και του ανέμου, έργα που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.
Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις για το παιδαγωγικό και διδακτικό της έργο, καθώς και για τη συνεισφορά της στο πεδίο της λογοτεχνίας. Η επιστημονική της παρουσία και συμβολή είναι προσβάσιμη μέσω του ιστοτόπου https://eap.academia.edu/DoraLeontaridou, όπου διατίθενται περαιτέρω δημοσιεύσεις και μελέτες της.