Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οιδίπους Τύραννος

Αλούπης Πάνος, Παπάζογλου Ελένη, Καψάλης Διονύσης, Χατζημιχάλης Γιώργος

15 Δεκεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:15:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 488
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Συζητήσεις που θίγουν έργα του Γ. Χατζημιχάλη: Π. Αλούπης, Ελ. Παπάζογλου και Δ. Καψάλης

Οιδίπους Τύραννος

Παναγιώτης Αλούπης, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής

Ελένη Παπάζογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιστορίας, Θεωρίας και Πρόσληψης του Αρχαίου Δράματος, ΑΠΘ

Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας.

ΕΡΓΟ: Γιώργος Χατζημιχάλης, Σχιστή οδός. Το τρίστρατο όπου ο Οιδίποδας φόνευσε τον Λάιο. Περιγραφή και ιστορία της διαδρομής Θηβών, Κορίνθου, Δελφών, Θηβών, 1990-95/1997, εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ. Έργα από το 1966 έως το 2022.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση εκτείνεται σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 και παρουσιάζεται σε δύο μέρη.

Το ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023 και το ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ από τις 23 Νοεμβρίου 2023 έως τις 14 Ιανουαρίου 2024.

Τα έργα που εκτίθενται καταγράφουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη μέσα στην περιπέτεια της ζωγραφικής αυτά τα πενήντα έξι χρόνια. Στην έκθεση παρουσιάζονται και έργα για πρώτη φορά στο κοινό.

Στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους και πιο συγκεκριμένα τα Σαββατοκύριακα 11 & 12, 18 & 19 Νοεμβρίου 2023, ο χώρος της έκθεσης παρέμεινε ανοιχτός ώστε το κοινό να έχει τη ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μετάβαση και να ζήσει από κοντά τα παρασκήνια του στησίματος μίας έκθεσης.

Ο Γιώργος Χατζημιχάλης είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. Το έργο του είναι πολύπλευρο και συχνά αποτελείται από μεγάλες ενότητες. Ερευνά τη μνήμη, τη σημασία του αρχείου και τη σχέση μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας. Για να φτιάξει ένα έργο συχνά χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά μέσα, παράλληλα με τη ζωγραφική, όπως video, φωτογραφίες ,κείμενα, εκτυπώσεις κ.ά. Ο δισδιάστατος χώρος της ζωγραφικής, εξαπλώνεται στην τρίτη διάσταση και οι χώροι που προκύπτουν, επιτρέπουν στον θεατή να βιώσει την εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται από την εμπειρία της ζωής στη μεταμοντέρνα συνθήκη.

Αλούπης Πάνος Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής

Ο Πάνος Αλούπης είναι Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας και Ψυχαναλυτής. Είναι Μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισιού (SPP), Αντεπιστέλλον Μέλος της ΕΨΕ, Ψυχοσωματιστής και Μέλος του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικής PierreMarty στο Παρίσι. Είναι Υπεύθυνος της ψυχαναλυτικής σειράς Ρους στις εκδόσεις Άγρα.

Παπάζογλου Ελένη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος, Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ

Η Ελένη Παπάζογλου σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων (1987) και στο Πανεπιστήμιο του Mπρίστολ στην Aγγλία (διδακτορικό δίπλωμα, 1994, θέμα: «The Drama of Storytelling: A Study of the Tragic Chorus»). Στο Tμήμα Θεάτρου του A.Π.Θ., διδάσκει θεωρητικά μαθήματα σχετικά με το αρχαίο δράμα από το 1995. Έχει διδάξει επίσης στη δραματική σχολή του KΘBE (2001-2004). Tα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα ζητήματα της φύσης και λειτουργίας του δραματικού προσώπου στην τραγική δραματουργία και την πρόσληψη του αρχαίου δράματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Επιλεγμένες δημοσιεύσεις: «Μήδεια: η περιπέτεια του προσώπου», στο: Μ. Χρυσανθόπουλος και Α. Γιαννακούλας (επιμ.), Η τραγωδία, τότε και τώρα: Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου για την τραγωδία και τον Αριστοτέλη (Ουρανούπολη Χαλκιδικής, Σεπτέμβριος 2002), Καστανιώτης, Αθήνα 2006, σ. 130–165· [σε συνεργασία με τον Κώστα Βαλάκα], «’Επτά μυθικές αλήθειες’ για την τραγωδία: μικρός ερμηνευτικός οδηγός», Σκηνή, τμ. 2 (2011), σ. 93-111· «Between Texts and Contexts: Moderns Against Ancients in the Reception of Ancient Tragedy in Greece (1900–1933)», στο: Dimitris Tziovas (επιμ.), Re–imagining the Past: Antiquity and Modern Greek Culture, Oxford University Press, Οξφόρδη (2014)· «Self and Other in Aeschylus’ Persians: A propos de Gotscheff», GRAMMA τμ. 22, τχ. 2 (2014), σ. 95-107· «Όταν η φιλολογία ανατρέπει την παράδοση: αρχαιογνωσία και θέατρο στις πρώτες παραστάσεις αρχαίου δράματος του Σπύρου Ευαγγελάτου (1972-75)», στο: Γωγώ Βαρζελιώτη και Πλάτων Μαυρομούστακος (επιμ.), Σκηνή και Αμφιθέατρο. Αφιέρωμα στον Σπύρο Ευαγγελάτο. Πρακτικά συνεδρίου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, 7-9 Μαρτίου 2016, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, Αθήνα 2018, σ. 111–120· «‘Familière et partageant l’origine grecque’: idéologie et théâtre dans les mises en scène contemporaines du répertoire dramatique grec ancien. À propos de l’Électre de Peter Stein», Pallas, τχ. 108 (2018) [Babis polypragmon], σ. 103-119· «Mechanisms of Female Exclusion: Women Between Ritual and Emotion», στο: Katerina Kitsi και Tatiana Tsakiropoulou-Summers (επιμ.), Women and the Ideology of Political Exclusion: From Classical Antiquity to the Modern Era, Routledge, Λονδίνο 2018, σ. 132-145· «Το δράμα της αφήγησης: Εικόνα και λόγος, θέατρο και πολιτική στους Πέρσες», στο: Αλεξία Αλτουβά και Καίτη Διαμαντάκου (επιμ.), Θέατρο και δημοκρατία. Πρακτικά Ε’ Πανελληνίου θεατρολογικού συνεδρίου, τμ. 2, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, Αθήνα 2018, σ. 313–329.

Το βιβλίο της Το πρόσωπο του πένθους. Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή ανάμεσα στο κείμενο και την παράσταση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις (Αθήνα 2014).

Για το θέατρο έχει μεταφράσει, μαζί με τον Κώστα Βαλάκα, τις Tραχίνιες του Σοφοκλή (KΘBE, Φεστιβάλ Επιδαύρου 2004), και έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος δραματουργίας σε παραστάσεις όπως: Ηρακλής του Ευριπίδη, σκην. Andrei Serban, ΚΘΒΕ 2002· Κιθαιρών, σκην. Κωνσταντίνος Ρήγος, ΚΘΒΕ 2002· Τραχίνιες του Σοφοκλή, σκην. Βίκτωρ Αρδίττης, ΚΘΒΕ 2004· Αποτυχημένες προσπάθειες αιώρησης στο εργαστήριό μου, σκην. Δημήτρης Κουρτάκης, Φεστιβάλ Αθηνών 2017.

Προφίλ της Ελένης Παπάζογλου στο Academia

Καψάλης Διονύσης Ποιητής - Συγγραφέας

Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις Η.Π.Α. (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε για δύο χρόνια. Από το 1978 έχει δημοσιεύσει ποιητικά βιβλία, δοκίμια, ποιητικές μεταφράσεις, άρθρα, μελέτες και βιβλιοκρισίες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Από το 1986 ως το 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Από το Σεπτέμβριο του 1998 εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου κατείχε τη θέση του διευθυντή από το 1999 έως το 2021.

Χατζημιχάλης Γιώργος Ζωγράφος

Ο Γιώργος Χατζημιχάλης είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. Το έργο του είναι πολύπλευρο και συχνά αποτελείται από μεγάλες ενότητες. Ερευνά τη μνήμη, τη σημασία του αρχείου και τη σχέση μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας. Για να φτιάξει ένα έργο συχνά χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά μέσα, παράλληλα με τη ζωγραφική, όπως video, φωτογραφίες ,κείμενα, εκτυπώσεις κ.ά. Ο δισδιάστατος χώρος της ζωγραφικής, εξαπλώνεται στην τρίτη διάσταση και οι χώροι που προκύπτουν, επιτρέπουν στον θεατή να βιώσει την εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται από την εμπειρία της ζωής στη μεταμοντέρνα συνθήκη.

Σχετικές ομιλίες