Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οικιακή Εργασία και Αξίες Κοινωνικής Προστασίας των Μεταναστριών στη Σύγχρονη Ελλάδα: Η Σύνθεση ενός Διπλού Αποκλεισμού

Μαλεκάκη Ευφροσύνη

5 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 705
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η κοινωνική προστασία στην Ελλάδα - σύμφωνα και με προηγούμενες έρευνες- έχει φανεί ότι παραδοσιακά δεν κατορθώνει να απαντήσει ικανοποιητικά στις κοινωνικές ανάγκες, διαθέτοντας ένα υπολειμματικό φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών. Τα μέλη των μεταναστευτικών ομάδων κατοχυρώνοντας σταδιακά δικαιώματα πρόσβασης στο σύστημα κοινωνικής προστασίας, έγιναν υποκείμενα άτυπων ταξινομήσεων και διακρίσεων στη βάση προσωπικών αντιλήψεων και στερεοτύπων των εργαζόμενων εκεί. Οι μετανάστριες οικιακές εργάτριες αντιμετώπισαν οξύ πρόβλημα τόσο αναγνώρισης του ίδιου του δικαιώματος πρόσβασης όσο και των άτυπων διακρίσεων και αποκλεισμών. Σήμερα στο περιβάλλον της ύφεσης όπου τα τυπικά τους δικαιώματα απειλούνται από την ανεργία ενώ η νομιμότητα της παρουσίας τους στην Ελλάδα απειλείται, φαίνεται να βρίσκονται εντός ενός νέου περιβάλλοντος αποκλεισμού. Στο νέο αυτό περιβάλλον αποκλεισμού  συντρέχουν αντικειμενικοί παράγοντες (ανεργία, οικονομικός παράγοντας ασφαλιστικός φορέας) αλλά και  υποκειμενικοί (αξίες, συμπεριφορές που διαμορφώνουν, συνήθειες), οι οποίοι δυσκολεύουν την πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να τις μεταφέρουν ξανά πίσω στην αφετηρία της αρχικής τους εισόδου με ακόμη περισσότερα όμως προβλήματα.

Μαλεκάκη Ευφροσύνη Κοινωνιολόγος, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Η Ευφροσύνη Μαλεκάκη σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Eκπαίδευσης και Αγωγής στην προσχολική ηλικία. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην «Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Ιατρική Σχολή . Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει παρουσίαση και κριτική βιβλίου στο περιοδικό Eπιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 132-133 B ́- Γ ́, 2010, 211-221 (από κοινού με Θ. Φούσκα).επίσης στο επιστημονικό περιοδικό «Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη», 2014 ,τόμος 9ος,τεύχος 1,σ.85-87 (από κοινού με D. Lazarescu)

Συμμετείχε στην ομάδα έργου της έρευνας με τίτλο «Κρίση - Επιπτώσεις, Κατανόηση και Συλλογικές Δράσεις» η οποία πραγματοποιήθηκε (2010-2014), από το ΚΕΚΜΟΚΟΠ σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου, ΔΠΘ, ΕΚΠΑ και ΕΚΚΕ.

Σχετικές ομιλίες