Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οικοδομώντας την ειρήνη: Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο

Ahmed Akbar, Ρούσσος Σωτήρης

13 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1618

Η μοναδική διάλεξη με τίτλο «Οικοδομώντας την ειρήνη: Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο» του κορυφαίου ανθρωπολόγου και μελετητή των Ισλαμικών Σπουδών, Πρέσβη Akbar Ahmed, διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου «Our Shared Future» που έχει ως στόχο τη διερεύνηση της συνεισφοράς διαφορετικών κοινοτήτων στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού και κοινωνίας, με σκοπό την επίτευξη μιας αντίληψης χωρίς διακρίσεις για την ήπειρο που μοιραζόμαστε σήμερα. Το πρόγραμμα παρουσιάζει διεθνείς εμπειρίες και προτάσεις αστικών στρατηγικών για διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στις τοπικές αρχές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημόσιους φορείς και  την κοινωνία των πολιτών με επίκεντρο τη συμμετοχική διακυβέρνηση, την σωστή ενημέρωση και διαμεσολάβηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρέσβης Akbar Ahmed δέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα για μια διάλεξη και μια σειρά συζητήσεων με ευρύτερο θέμα το διαχρονικό διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση και την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες των πόλεων που κατοικούμε.

Με την υποστήριξη του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών,Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Λίγα λόγια για τον Akbar Ahmed

Ο Πρέσβης Akbar Ahmed είναι σύμφωνα με το BBC «η παγκόσμια κορυφαία προσωπικότητα σε θέματα που αφορούν στο Ισλάμ», έχει διατελέσει Πρέσβης του Πακιστάν στη Βρετανία και σήμερα κατέχει την έδρα Ibn Khaldun Ισλαμικών σπουδών του American University Washington DC.

Ahmed Akbar Πρέσβης - Έδρα Ibn Khaldun Ισλαμικών Σπουδών, American University Washington DC

Ο Πρέσβης Akbar Ahmed έχει διατελέσει Πρέσβης του Πακιστάν στη Βρετανία και σήμερα κατέχει την έδρα Ibn Khaldun Ισλαμικών σπουδών του American University Washington DC.

Είναι ο συγγραφέας μιας σειράς βραβευμένων βιβλίων. Σημαντικότατη επίσης είναι και η συνεισφορά του στο διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο με στόχο το γεφύρωμα των σχέσεων ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσα από τον αγώνα του για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας και της άγνοιας ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές κοινότητες. Για τον αγώνα του αυτό του έχει απονεμηθεί το ιδιαίτερου κύρους βραβείο Purpose Prize το 2006, και το πρώτο Gandhi Center Fellowship of Peace Award το 2004.

Ρούσσος Σωτήρης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Επιστημονικός υπεύθυνος, Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών

Ο Σωτήρης Ρούσσος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1967. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές περιφερειακές σπουδές με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτορας, το 1994. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Την περίοδο 1997-2003 ήταν Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε μέλος των Task Force for Water Issues and the Palestinian Refugees του Ειδικού Απεσταλμένου της Ε. Ε. για τη Μέση Ανατολή και της Άτυπης Διεθνούς Ομάδας για την Ιερουσαλήμ. Την περίοδο 1997-2000 ήταν βασικό στέλεχος στην ομάδα οργάνωσης της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας "Συναντήσεις των Αθηνών" μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτικών προσωπικοτήτων. Το 2009 ορίστηκε Εκπρόσωπος της Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τους Μεσογειακού Εταίρους. Έχει διδάξει "Διεθνείς Σχέσεις στη Μ. Ανατολή και τον Τρίτο Κόσμο" στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 2012 διετέλεσε Visiting Scholar στο University of California, Santa Barbara (UCSB).

Σχετικές ομιλίες