Πολύζος Γιάννης
Καραβασίλη Μαργαρίτα
Κυβέλου Στέλλα
Πολλάλης Σπύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/06/2012
Διάρκεια
105:56
Εκδήλωση
Οικογειτονιές- Πράσινες γειτονιές: που βρισκόμαστε στην Ελλάδα;
Χώρος
Ίδρυμα Κακογιάννη
Διοργάνωση
Διεθνής Ένωση SDMed
Ομάδα Στρατηγικού Χωρικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον
Ετικέτες
Αθήνα, οικογειτονιές, αειφόρος ανάπτυξη, αστική καινοτομία, ενεργειακή αποδοτικότητα
Ένα μεγάλο αστικό περιβαλλοντικό και καινοτομικό εργοτάξιο η Ευρώπη! Η ταχύτητα σχεδιασμού και υλοποίησης οικογειτονιών, ξεπερνά κάθε προηγούμενο, η αειφόρος ανάπτυξη βρίσκει επιτέλους την ιδανικότερη επιχειρησιακή εφαρμογή της στο χώρο.
Οι θεματικές και οι επιλογές ποικίλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες : εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, περιορισμός του ΙΧ, κτίρια χαμηλής ή μηδενικής κατανάλωσης ή ακόμη και θετικής ενέργειας, χρήση του βρόχινου νερού, οικολογικά υλικά, ανάμιξη χρήσεων και κοινωνική ανάμιξη, συνδυασμός με κοινωνική κατοικία χαμηλού κόστους, πρώθηση αειφόρων τρόπων ζωής γενικότερα. Οι οικoγειτονιές είναι παντού παραδειγματικά αστικά σχέδια που προάγονται από τις κοινότητές τους ως «βιτρίνα» τεχνογνωσίας και αειφορικής διευθέτησης και ως επικοινωνιακά εργαλεία τόσο εσωτερικά όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Και εμείς εδώ, στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα, τι κάνουμε;
-Είναι, κατ' αρχήν, εφικτή και χρήσιμη μιά τέτοια πολιτική δημιουργίας οικογειτονιών, μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης;
-Ποιός θα πάρει την πρωτοβουλία για τέτοια παραδειγματικά σχέδια, ποιός θα τα συντονίσει, ποιός θα τα πραγματοποιήσει;
-Υπάρχουν τα θεσμικά εργαλεία ή πρέπει να εφεύρουμε καινούργια;
-Τι μας διδάσκουν οι μέχρι σήμερα περιορισμένης εμβέλειας πιλοτικές απόπειρες;
-Μπορούν άραγε τέτοια έργα να γίνουν κινητήριες μηχανές για την αειφορική αστική ανάπτυξη και για την εξασφάλιση φθηνής αειφόρου κατοικίας;
- Μήπως κάθε έργο οικογειτονιάς θα μπορούσε να είναι παράλληλα λύση για την αξιοποίηση δημόσιας γης και τη στέγαση χαμηλών εισοδημάτων;
- Μπορούν ίσως να γίνουν αιχμή του δόρατος για μιά ανανέωση του αστικού ιστού, για την αύξηση του πρασίνου ιδιαίτερα στην Αθήνα αλλά και για τη δημιουργία brand name για την προβολή της;
- Με ποιούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και εργαλεία δημοσιονομικής μηχανικής θα μπορούσε η χώρα, οι περιφέρειες και οι πόλεις να προχωρήσουν σε τέτοια έργα;
Η στρογγυλή Τράπεζα φέρνει μαζί αυτούς που μπορούν να τις κάνουν πραγματικότητα: πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τη διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, developers, την κοινωνία των πολιτών.
Προλογίζει η Αντιπρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη. Συντονίζει ο Περικλής Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος, αντιπρ. "Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση".
Ο Γιάννης Πολύζος κατέχει Δίπλωμα Αρχιτέκτονα από την Ειδική Σχολή Αρχιτεκτονικής των Παρισίων και Πολεοδόμου από το Ινστιτούτο Πολεοδομίας Paris‐Dauphine (1970). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris‐Vincennes και Toulouse‐le Mirail (1970‐1972). To 1978 πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αστικών Ερευνών του παραπάνω πανεπιστημίου.
Από το 1974 διδάσκει πολεοδομία και αστικό σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 1996 ίδρυσε το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, του οποίου διετέλεσε διευθυντής έως το 2013 όποτε και αφυπηρέτησε. Παράλληλα με τη διδασκαλία στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και των Σχολών Αρχιτεκτονικής Ξάνθης και Χανίων, διετέλεσε, μεταξύ άλλων, αντιπρύτανης ΕΜΠ (1994-1997 και 2006-2010) και πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (2009-2012).
Έχει διευθύνει πολλά ερευνητικά προγράμματα που έχουν ως κύριο αντικείμενο την προστασία και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και τη διατύπωση αρχών, στόχων και πολιτικών για την προστασία και τη βελτίωσή του. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έχει επίσης εκπονήσει μελέτες και έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Η Μαργαρίτα Καραβασίλη γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1951.
Είναι Αρχιτέκτων d.p.l.g. Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Καλών Τεχνών Παρισίων (ENSBA, PARIS), με Msc. στην Χωροταξία, Πολεοδομία & Οικονομικό Προγραμματισμό, Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne και Μsc. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS, Paris).
Έχει υπάρξει Μόνιμος υπάλληλος ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1979 έως 2007 σε επιτελικές θέσεις. Προϊσταμένη Τμήματος Κτιρολογίας και Προτύπων Κατοικίας στη Δ/νση Οικιστικής Πολιτικής & Κατοικίας (1994-2001) με αντικείμενο: Πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα.
Έχει διατελέσει Ακόλουθος Περιβάλλοντος στην ΜΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2001 έως το τέλος του 2003 και Πρόεδρος Ομάδας "Περιβάλλον" του Συμβουλίου της ΕΕ (Ελληνική Προεδρία-1ο εξάμηνο 2003).
Επίσης, έχει διατελέσει Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος στην νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ΥΠΕΧΩΔΕ (τέλη 2003) με 5ετή θητεία.
Έχει διατελέσει Επιστημονική Σύμβουλος Διεθνούς Προγράμματος Εργασίας για την Αρχιτεκτονική & ΑΠΕ της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA-ARES) από το 2006.
Από το τέλος του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2012 διετέλεσε Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ. Από τον Οκτώβριο του 2012 έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη».
Είναι επιστημονική Σύμβουλος Διεθνούς Προγράμματος Εργασίας για την Αρχιτεκτονική & ΑΠΕ της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA-ARES) από το 2006.
Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και του Ecocity.
Έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, επιτροπές και δίκτυα πόλεων.
Έχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία, άρθρα και έχει δημοσιεύσει στον έντυπο Τύπο, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους πολλά άρθρα και παρεμβάσεις για ζητήματα περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής και αειφόρου ανάπτυξης
Μιλά άριστα Γαλλικά και Αγγλικά.
Η Στέλλα Κυβέλου είναι Αρχιτέκτων-Μηχανικός (ΕΜΠ, 1981) με μεταπτυχιακές Σπουδές Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας στο Παν.Paris I-Panthéοn-Sorbonne, 1982-1983. Είναι, επίσης, Διδάκτωρ Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας από το Παν.Paris I-Panthéοn-Sorbonne, 1983-1988. Έχει εξειδικευθεί σε ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (EIPA, Maasticht, 1996).
Έχει διατελέσει Ειδική επιστήμων του Υπουργείου Προεδρίας και κατόπιν ΥΠΕΣΔΔΑ (1988-2002) και στέλεχος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής (1990-1994) του ίδιου Υπουργείου. Στο πλαίσιο της θητείας της, ήταν υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, προγραμμάτων ενεργειακής διαχείρισης και περιβαλλοντικής ποιότητας δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και διετέλεσε Σύμβουλος Υπουργών και Υφυπουργών Δημόσιας Διοίκησης για τα θέματα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και υποδομής.
Την περίοδο 1996-2000 ήταν Επίκουρη καθηγήτρια (Π.Δ.407/80) στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ. Σήμερα είναι Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει «Χωρoταξία», «Χωρικό σχεδιασμό και βιώσιμη ανάπτυξη», «Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική» και «Πολιτική γης και Κατοικίας». Διδάσκει επίσης «Στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό» και «Αστική Περιβαλλοντική διαχείριση» στο Μεταπτ. Κύκλο Σπουδών του ΤΟΠΑ ( 2002- σήμερα).
Διετέλεσε επιστ. υπεύθυνη του Εθνικού Σημείου Επαφής ( ΕΣΕ) ESPON 2000-2006 και μελετήτρια σε πολλά έργα ESPON ( Ευρωπαικό Δίκτυο Παρατήρησης για την χωρική ανάπτυξη και συνοχή). Σήμερα είναι Διευθύντρια-Επιστημονική Υπεύθυνη του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 ( 2007 – σήμερα) που αποτελεί Σύμβουλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με πλούσια ερευνητική και πολιτική δραστηριότητα επικεντρωμένη, μεταξύ άλλων, στην εδαφική συνοχή στην περιοχή της Μεσογείου.
Είναι Πρόεδρος της Eλληνο-Γαλλικής και Διεθνούς ΜΚΟ SDMed “Ένωση για την συνεργασία με αντικείμενο την αειφορική ανάπτυξη και κατασκευή στην Μεσόγειο» (2004- σήμερα), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας αειφορικής αστικής ανάπτυξης και οικοκαινοτομίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διεθνούς ΜΚΟ EUROPA ( Entretiens Universitaires Reguliers pour l’administration en Europe) .
Είναι Επιστημονική υπεύθυνη πολλών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «Χωρικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης» και αντίστοιχων διεθνών εκδηλώσεων. Έχει υπάρξει Εξωτερική συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενο τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων ( 2004-2007).
Έχει συγγράψει βιβλία, δημοσιεύσεις και άρθρα σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολλά εκ των οποίων έχουν αντικείμενο την ενεργειακή απόδοση του δομημένου περιβάλλοντος και τους καινοτόμους χρηματοδοτικούς και επενδυτικούς μηχανισμούς στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας (XAT, EPC), τα συστήματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πιστοποίησης κτιρίων και οικογειτονιών καθώς και γενικότερα την αειφορία στις πόλεις και στις γειτονιές. Έχει εκπονήσει έρευνες με αποτελέσματα σημαντικές μεθοδολογίες αειφορικής αξιολόγησης κτιρίων (SDMed Process for buildings) και οικογειτονιών ( SDMed- econeighborhoods) .
Το 2011 βραβεύθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση ως «Chevalier à l’ordre de Palmes Académiques”.
Ο Καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, είναι καθηγητής Design, Technology and Management στο Harvard Graduate School of Design. Είναι ο κύριος ερευνητής του project «Gulf Encyclopedia for Sustainable Urbanism» που χρηματοδοτείται από το Qatar Foundation και του Zofnass Program for the Sustainability of Infrastructure. Έχει διδάξει ως Visiting Professor στα Πανεπιστήμια της Στουτγάρδης, του Delft, του ΕΤΗ Ζυρίχης και της Πάτρας.
Ο Καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ αποκτώντας τα πτυχία M.S. in Ocean Engineering - M.I.T., M.S. in Civil Engineering - M.I.T., M.B.A. in High Technology - Northeastern University, Ph.D. in Civil Engineering - M.I.T., Honοrary M.ARCH - Harvard University.
Ο καθηγητής σήμερα έχει αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ που έχει την ιδιοκτησία, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτιρίων και των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού καθώς και των γειτονικών ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.