Tirole Jean
Βέττας Νίκος
Κατσουλάκος Γιάννης
Eybalin Nicolas
Δασκάλου Διονυσία
Γλώσσα
Γαλλική (με παράλληλη διερμηνεία), Ελληνική
Ημερομηνία
28/09/2022
Διάρκεια
01:33:13
Εκδήλωση
Η οικονομική επιστήμη στην υπηρεσία του κοινού καλού
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
οικονομική επιστήμη, κοινό καλό, κλίμα, ενέργεια, οικονομία της αγοράς, ανθρωπιστικές αξίες, ιδιωτικά συμφέροντα, ρόλους του κράτους, επιχειρήσεις, κλιματική αλλαγή, συλλογικό κοινωνικό συμφέρον
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, προσκάλεσαν στην Αθήνα τον Καθηγητή Jean Tirole, Γάλλο οικονομολόγο και Πρόεδρο της Σχολής Οικονομικών της Τουλούζης, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας το 2014.
Ο Jean Tirole έδωσε μια διάλεξη με θέμα «Η οικονομική επιστήμη στην υπηρεσία του κοινού καλού» με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του ομώνυμου βιβλίου του από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Στην συνέχεια συμμετείχε σε μια συζήτηση με θέμα «Κλίμα και ενέργεια: μια δύσκολη εξίσωση», μαζί με τους Νικόλαο Βέττα, Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και Ιωάννη Κατσουλάκο, Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ύστερα από την ηχηρή οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική και περιβαλλοντική αποτυχία των σχεδιασμένων οικονομιών, και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τον οικονομικό μετασχηματισμό της Κίνας, η οικονομία της αγοράς έχει γίνει το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης των κοινωνιών μας. Aκόμα και στον “ελεύθερο κόσμο”, η πολιτική εξουσία έχει χάσει επιρροή έναντι της αγοράς και νέων φορέων οικονομικής δράσης. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η έμφαση στον ανταγωνισμό και η παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, περιορίζουν το πεδίο της κρατικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο, η οικονομία της αγοράς δεν νίκησε κατά κράτος. Δεν κέρδισε ούτε τον νου ούτε τις καρδιές των ανθρώπων. Η εναντίωση σε αυτήν είναι διάχυτη: πολλοί στηλιτεύουν τον θρίαμβο της οικονομίας σε βάρος των ανθρωπιστικών αξιών, που διαμορφώνει έναν κόσμο δίχως έλεος και συμπόνια, παραδομένο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ένα σύνθημα δημοφιλές παντού υπενθυμίζει ότι “ο κόσμος δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση”».
Όταν ο Jean Tirole κέρδισε το βραβείο Nobel Οικονομίας, το 2014, άρχισε ξαφνικά να πολιορκείται από γνωστούς και αγνώστους οι οποίοι ζητούσαν τη γνώμη του για τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα, που ήταν συνήθως άσχετα με το ερευνητικό του έργο. Αυτό του έδωσε το κίνητρο να στοχαστεί βαθύτερα πάνω στον ρόλο του κράτους και των επιχειρήσεων, την ανεργία και την κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή οικονομία και τη βιομηχανική πολιτική, τα δίκτυα και τον ρόλο της Ευρώπης, προσπαθώντας να αποσαφηνίσει πώς η οικονομική επιστήμη και οι οικονομολόγοι μπορούν στις μέρες μας να υπηρετήσουν με συνέπεια το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον.
Jean Tirole
Ο Jean Tirole (1953) είναι Γάλλος οικονομολόγος, πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών της Τουλούζης, διευθυντής σπουδών της Σχολής Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS), ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Τουλούζης και επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Οικονομίας. Έχει γράψει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και επιστημονικών συγγραμμάτων. Θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους στον κόσμο.
Ο Jean Tirole (1953) είναι Γάλλος οικονομολόγος, πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών της Τουλούζης, διευθυντής σπουδών της Σχολής Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS), ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Τουλούζης και επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Οικονομίας. Έχει γράψει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και επιστημονικών συγγραμμάτων. Θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους στον κόσμο.
Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.
Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1994. Έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, καθώς και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΟΠΑ. Υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Liverpool (1985-1992). Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Bristol, Southampton και στο LSE. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμά του από το LSE το 1984. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από πενήντα άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά με κριτές και έχει συγγράψει επτά βιβλία. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Pittsbourgh (1992-1993) University της Πράγας και οργανωτής του ετήσιου συνεδρίου CRESSE.
Η Διονυσία Δασκάλου γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1966 και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και για αρκετά χρόνια μετά, ασχολήθηκε με την καταγραφή ιστορικών αρχείων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου (τουρκικά αρχεία, αρχείο της Κρητικής Πολιτείας, γερμανικά κατοχικά αρχεία, αρχεία της εθνικής αντίστασης), καθώς και με την ιστορία και την τεχνική της τυπογραφίας. Εργάζεται στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του ΙΤΕ από το 1990, ως γενική επιμελήτρια και ως υπεύθυνη παραγωγής, ενώ το 2014 ανέλαβε τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου.