Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οικονομικοί και μη-οικονομικοί παράγοντες της εξελικτικής πορείας της Ελλάδας

Γιαννίτσης Τάσος

9 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 59:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 440
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οικονομικοί και μη-οικονομικοί παράγοντες της εξελικτικής πορείας της Ελλάδας

Η πορεία ανασυγκρότησης της χώρας προϋποθέτει μια δομημένη άποψη για το ποιοι είναι οι κεντρικοί στόχοι σήμερα και στο προσεχές μέλλον. Μπορεί να διακριθούν πέντε βασικοί στόχοι, που δεν είναι εξαντλητικοί:

Αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μεγέθυνσης, των μάκρο-οικονομικών ανισορροπιών, των ανισοτήτων, της διαφθοράς του Δημόσιου τομέα και της φτώχειας.

Βασική έννοια είναι η Διακυβέρνηση (Governance). Από αυτήν ξεκινούν τα προβλήματα, οι πολιτικές, οι ικανότητες ενός συστήματος να προχωρήσει θετικά ή προβληματικά. Το σύστημα Διακυβέρνησης στην Ελλάδα έχει δείξει μεγάλες αδυναμίες πριν και στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και ως προς τις προοπτικές του.

Στην ομιλια παρουσιάζονται ορισμένες μάκρο-επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες σε κρίση (μεγέθυνση, επενδύσεις, παραγωγικότητα, δείκτης σύγκλισης, κατανάλωση).
 

Η εξέλιξη μιας χώρας εξαρτάται σημαντικά από τις επενδύσεις. Τόσο οι επενδύσεις, όσο και η μεγέθυνση στα Οικονομικά συνήθως αντιμετωπίζονται ως συνάρτηση παραγόντων όπως εισροές εργασίας, κεφαλαίου, γνώσεων-τεχνολογίας, αλλά και της οικονομικής πολιτικής.
 

Πέρα από αυτούς τους παράγοντες, όμως, είναι ανάγκη να εξετάσει κανείς τι ρόλο παίζουν μη-οικονομικοί παράγοντες, όπως ο βαθμός πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας, η διάσταση της βίας στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, η αναξιοπιστία του Κράτους (και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στα μάτια των πολιτών και των επιχειρηματικών-επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η εμπιστοσύνη στην εξωτερική πολιτική, η γήρανση του πληθυσμού, το εχθρικό κλίμα απέναντι σε επενδύσεις, η διαφθορά, η  απουσία σταθερών θεσμών και οι αυθαίρετες αλλαγές στη νομοθεσία, η επιλεκτική και καταχρηστική εφαρμογή της, η ασάφεια.

Η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης αλυσίδας παραγόντων, όπου συχνά η απουσία κάποιων κρίκων οδηγεί στην αποτυχία όλη την διαδικασία.

Γιαννίτσης Τάσος Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών, ΕΚΠΑ - πρώην Υπουργός (2000-2004 και 2011-2012)

Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-1994 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-1995, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2000-2001), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004), Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργός Εσωτερικών (2011- 2012). Μέλος περισσότερων Διοικητικών Συμβουλίων σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις σε διάφορα έτη.

Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.

Πιο πρόσφατα βιβλία του: "Το ασφαλιστικό και η κρίση" (2016, εκδ. Πόλις), "Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης" (2016, εκδ. Πόλις, με Στ. Ζωγραφάκη). Πρόσφατα άρθρα: "Reflections on Banking Union", "Fiskalkonsolidierung und Einkomensverteilung", "Industrial Policy in Times of Crisis: The Case of Greece" (με I. Kastelli).

Σχετικές ομιλίες