ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
Λιούλιας Νικήτας
Ροϊλός Παναγιώτης
Καζάζης Ιωάννης
Χρυσουλάκης Ιωάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/02/2020
Διάρκεια
01:07:32
Εκδήλωση
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή»
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού - Υπουργείο Εξωτερικών
Κατηγορία
Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα
Ετικέτες
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ελληνική γλώσσα, ελληνικότητα, Ελληνισμός, ελληνικό πνεύμα, απόδημος ελληνισμός, ελληνική διασπορά, ομογένεια, μέσο επικοινωνίας, φορέας αξιών, ήθος, έννοια, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διδασκαλία, εκμάθηση γλώσσας
ΣΥΝΟΨΗ
H γλώσσα μας δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι ο φορέας, ο οποίος συμπυκνώνει τα ιδανικά και τις αξίες του έθνους μας. Είναι το μεγάλο συνεκτικό και συνάμα αποδεικτικό στοιχείο αυτού που ονομάζουμε ελληνικότητα, που υπάρχει και ζει αδιάλειπτα από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε ότι η γλώσσα είναι εργαλείο μαγείας και φορέας αξιών, το οποίο στο βάθος των αιώνων προσκτάται ένα ορισμένος ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις.
Η ελληνική γλώσσα διαθέτει κάτι το μοναδικό. Ο πλούτος, η πλαστικότητα και η ακριβολογία της επιτρέπουν στον ομιλητή να εκφράζει με απλότητα και σαφήνεια υψηλές έννοιες, οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο τον Άνθρωπο, τη δίψα του για ελευθερία και αξιοπρέπεια, τον αγώνα του για ηθική τελείωση και λύτρωση. Δεν είναι τυχαίο ότι η γλώσσα ορισμένων εκ των σπουδαιότερων δημιουργημάτων του ανθρώπινου πνεύματος είναι η ελληνική. Η γλώσσα των Ευαγγελίων είναι η ελληνική. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Ελληνισμός είναι οικουμενικός, υπόθεση πανανθρώπινη και διαχρονικό σημείο αναφοράς.
Την οικουμενική αυτή διάσταση του ελληνικού πνεύματος, όπως διαδόθηκε μέσω της ελληνικής γλώσσας, έρχεται να υπενθυμίσει και να τιμήσει η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το 2017 από την Ελληνική Πολιτεία. Την αναγκαιότητα και το χρέος να συνεχίσουμε, έρχεται να υποδηλώσει με την εκδήλωση της, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, διοργανώνοντας το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», Εκδήλωση-Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο « Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή».
Η ανάδειξη, η προβολή, η ενίσχυση εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό αποτελούν προτεραιότητες για το Υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο γιατί η γλώσσα αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της διασποράς αλλά και γιατί ο Ελληνισμός είναι στοιχείο ζωντανό, δυναμικό, και διαρκώς εξελισσόμενο. Ανανεώνεται συνεχώς, αναπροσαρμόζεται σε νέες περιστάσεις, αφομοιώνει καινούριες επιδράσεις, ανακαλύπτει νέους δρόμους, βαίνει διαρκώς προς την πρόοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η έμπνευση για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, προήλθε από την ομογένεια και συγκεκριμένα από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, από τον τότε πρόεδρο της κ. Ιωάννη Κορίνθιο. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι ένα ταξίδι στο χρόνο σε μια συνεχή πορεία δυόμισι και πλέον χιλιάδων ετών, για την οποία είμαστε υπερήφανοι και έχουμε το χρέος να συνεχίσουμε.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας, ὑπέρτιμος καί ἔξαρχος Δυτικῆς Εὐρώπης καί Ἰρλανδίας, κ. Νικήτας Λιούλιας, Ἀποκρισάριος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου παρά τῇ Ἀρχιεπισκοπῇ Καντουαρίας, ἐγεννήθη εἰς Φλώριδα τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν τῆς Ἀμερικῆς τό ἔτος 1955. Σπούδασε εἰς τό Πανεπιστήμιον τῆς Φλώριδος από τό ὁποῖον ἀπέκτησεν τό πτυχίον Θρησκειολογίας. Συνέχισεν τάς σπουδάς του εἰς τήν Θεολογικήν Σχολήν τοῦ Τιμίου Σταυροῦ Βοστώνης (1981) καί ὁλοκλήρωσεν τάς μεταπτυχιακάς αὐτοῦ σπουδάς εἰς τήν Θεολογικήν Σχολήν τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ὑπηρέτησεν ὡς γραμματεύς εἰς τό Γραφεῖον τοῦ Βουλευτοῦ Μιχαήλ Μπιλλιράκη εἰς τήν Οὐάσιγκτων (1982-1984). Ἐχει ροτονήθη Διάκονος τό ἔτος 1985 ὑπό τοῦ τότε Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς Ἰακώβου καί ἐν συνεχείᾳ Πρεσβύτερος τό ἴδιον ἔτος. Τό ἔτος 1988 ἐχειροτονήθη Ἀρχιμανδρίτης καί Πρωτοσύγκελλος τῆς Μητροπόλεως Σικάγου. Τήν 2 αν Δεκεμβρίου 1996 ἐξελέγη Μητροπολίτης Χόνγκ-Κόνγκ καί ὑπηρέτησεν τήν ἐκεῖθεν Μητρόπολιν διά τά ἑπόμενα δέκα ἔτη. Μετετέθη εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Δαρδανελλίων τό ἔτος 2007 καί ἀνέλαβεν τήν Διεύθυνσιν τοῦ Πατριαρχικοῦ Ὀρθοδόξου Ἰνστιτούτου «Πατριάρχης Ἀθηναγόρας» εἰς τήν πόλιν Berkeley τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν Ἀμερικῆς. Τήν 12 ην Ἰουνίου 2019 ἐξελέγη παμψηφεί ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, Ποιμενάρχης τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας. Ἡ ἐνθρόνισίς του ἔλαβεν χώραν τήν 27ην Ἰουλίου 2019 ἐν Λονδίνῳ εἰς τόν Ἱερόν Καθεδρικόν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας.
Ο Παναγιώτης Ροϊλός είναι Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κάτοχος της Έδρας «Γιώργος Σεφέρης». Στο ίδιο Πανεπιστήμιο είναι επίσης Διδακτικός Εταίρος στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων Weatherhead, όπου έχει συνιδρύσει και συνδιευθύνει την σειρά διεπιστημονικών Σεμιναρίων για την Πολιτιστική Πολιτική, και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg. Είναι ο ιδρυτής και Διευθυντής της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Πρόσφατα του απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών για το σύνολο του επιστημονικού και διδακτικού του έργου. Η έρευνα και το επιστημονικό του έργο αφορούν τους χώρους της πολιτιστικής πολιτικής, της ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας, της ιστορικής και γνωσιολογικής ανθρωπολογίας.
Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα εξής βιβλία:
1) C. P. Cavafy: The Economics of Metonymy, 2) Amphoteroglossia: A Poetics of the Twelfth-Century Medieval Greek Novel και 3) Towards a Ritual Poetics.
Αυτή την περίοδο συγγράφει δύο βιβλία, το ένα για την ελληνική ταυτότητα την περίοδο της πρώιμης νεοτερικότητας και το δεύτερο για αυτό που ονομάζει «νεομεσαιωνικός μετακαπιταλισμός», που διερευνά την συντηρητικότητα ευρέως διαδεδομένων μορφών σκέψης την εποχή του μετακαπιταλιστικού ανθρωπόκαινου.
Ο Ιωάννης Καζάζης του Νικολάου (1947-2021) σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο University of Illinois και στο Yale University. Ήταν Fellow στο Centre for Hellenic Studies του Harvard και Visiting Professor στο University of Maryland.
1979-2014: Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Από το 1994: Αναπληρωτής Πρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας», και Διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας. 2010-2014: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίτιμος Καθηγητής και Διδάκτωρ του «Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν» της Ρωσίας. Συνέγραψε για τον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, το Αρχαϊκό Έπος, το Επίγραμμα, και την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών από την Αναγέννηση ως σήμερα στη Δύση και στη Ρωσία. Ως διευθυντής της συντακτικής ομάδας εξέδωσε τους τόμους 15-21 του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»), καθώς και τρίτομη Επιτομή του.
Ο Γιάννης Χρυσουλάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τις ΗΠΑ και διδακτορικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και είναι Ομότιμος Καθηγητής. Έχει διδάξει σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος.
Έχει διοικήσει φορείς στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές κοινοπραξίες παραγωγής νέων τεχνολογιών, ενώ έχει σημαντικό Διεθνές Διοικητικό και Επιστημονικό έργο.
Διετέλεσε εκλεγμένος Αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Εθνικών Κέντρων Δημόσιας Διοίκησης και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Έχει εργασθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, έχοντας συνεργασία και επαφή με πολλές ομογενειακές οργανώσεις και ομογενειακά συμβούλια. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Συμβουλίων, Επιτροπών και Συνεδρίων εντός και εκτός Ελλάδος.
Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και σημαντικό συγγραφικό έργο.