Χέλμη Παρασκευή
Περιβολάκης Αντώνης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/02/2023
Διάρκεια
00:26:56
Εκδήλωση
Βιβλίο – Λέσχη Ανάγνωσης – Όμιλος. Ιδέες για την καρποφορία του νέου θεσμού των Εκπαιδευτικών Ομίλων
Χώρος
Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά
Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ
Κατηγορία
Μαθηματικά, Εκπαίδευση
Ετικέτες
μαθηματικά, διδασκαλία των μαθηματικών, Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, λέσχες ανάγνωσης, μαθηματική λογοτεχνία, Εκπαιδευτικοί Όμιλοι, Ο Μέτοικος και η Συμμετεία, M.C. Escher, Maurits Cornelis Escher, συμμετρία
Η διδασκαλία των μαθηματικών δεν περιορίζεται στο σχολικό πρόγραμμα ούτε αποκλειστικά στις σελίδες των σχολικών βιβλίων. H λογοτεχνία, το θέατρο, οι εικαστικές τέχνες, η μουσική, οι ψηφιακές εφαρμογές, οι κατασκευές μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές πύλες εισόδου στη μαθηματική επιστήμη. Όλες αυτές οι δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή διδασκαλία, μπορούν να μετατρέψουν τη μάθηση σε μία συναρπαστική περιπέτεια.
Από το 2005, η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ δραστηριοποιείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Με αιχμή του δόρατος τις λέσχες ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας, πλαισιωμένες από ποικίλες διαθεματικές δράσεις που ξεκινούν από τις σελίδες ενός λογοτεχνικού βιβλίου, τα πολυάριθμα μέλη μας έχτισαν ενδιαφέρουσες διδακτικές προτάσεις. Πολλές από αυτές, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης για την οργάνωση του νέου θεσμού των σχολικών Εκπαιδευτικών Ομίλων.
Στην ημερίδα, εκπαιδευτικοί από διαφορετικά σχολεία της Αττικής μοιράστηκαν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους, και συζήτησαν με τους συναδέλφους τους τις προοπτικές που ανοίγονται από τον νέο θεσμό.
Όμιλος Ιστορίας & Μαθηματικών του Πρότυπου ΓΕΛ της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
Πηγή έμπνευσης «Ο Μέτοικος και η Συμμετρία» του Τεύκρου Μιχαηλίδη. Η Μικρασιατική Καταστροφή, η γέννηση του Φασισμού, ο Ισπανικός Εμφύλιος, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, το έργο του M. C. Escher, η έννοια της συμμετρίας, οι μαθηματικοί μετασχηματισμοί στο έργο του M. C. Escher. Μέρος της παρουσίασης θα γίνει από μαθητές που συμμετέχουν φέτος στον Όμιλο.
Η Παρακευή Χέλμη σπούδασε Ιστορία & Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Νεότερη & Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΕΑΠ με αντικείμενο τη Δημόσια Ιστορία. Είναι Καθηγήτρια Φιλολογικών Μαθηματικών στο Πρότυπο ΓΕΛ της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.
Ο Αντώνης Περιβολάκης σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος DEA Ιστορίας Επιστημών του Πανεπιστημίου Lille ΙΙΙ της Γαλλίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Είναι Καθηγητής Μαθηματικών στο Πρότυπο ΓΕΛ της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.