Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

On Critical Forensic Linguistics: The Linguist as Life-Changer?!?

Coulthard Malcolm

5 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 61:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2539
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η δικανική γλωσσολογία εφαρμόζεται σε τρεις ξεχωριστούς αλλά και συνδεδεμένους τομείς, οι οποίοι είναι: Η "Γλώσσα του Νόμου", η "Γλώσσα της Νομικής Διαδικασίας" και η "Γλώσσα ως Αποδεικτικό στοιχείο". Οι Caldas και Coulthard (1996) παρατήρησαν ότι «Η κριτική ανάλυση του λόγου έχει πολιτική πρόθεση και αυτοί που την ασκούν προσπαθούν να την αλλάξουν». Αυτό ακριβώς κάνουν κάποιοι ιατροδικαστικοί γλωσσολόγοι, όπως επιχειρεί ο Malcolm Coulthard να δείξει στην παρούσα ομιλία του.

Μέσα στα όρια της "Γλώσσας του Νόμου", οι γλωσσολόγοι περιγράφουν όχι μόνο τα χαρακτηριστικά της εξειδικευμένης γλώσσας που χρησιμοποιούν, αλλά επίσης ασχολούνται με το πώς αυτή η γλώσσα μπορεί να παρεμποδίσει την επικοινωνία μεταξύ των νομικών και των αποδεκτών τους. Έτσι, οι Αμερικανοί γλωσσολόγοι έχουν εντοπίσει προβλήματα στις Νομικές οδηγίες που χρησιμοποιούνται για να ενημερωθούν οι ένορκοι. Πολλοί γλωσσολόγοι έχουν καταθέσει σε δίκες ως ειδικοί μάρτυρες σε περιπτώσεις που οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι έχουν πέσει θύματα προκατάληψης εξαιτίας δυσνόητων κειμένων σε συμβόλαια, ετικέτες προϊόντων και επίσημες επιστολές.

Σχετικά με τη "Γλώσσα της Νομικής Διαδικασίας", οι γλωσσολόγοι μελετούν τη φύση αλληλεπίδρασης επαγγελματιών και μη, όπως τηλεφωνικές κλήσεις στα επείγοντα, συλλήψεις, αστυνομικές ανακρίσεις και νομική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης. Η περιγραφή τους πολύ συχνά οδηγεί σε επεμβάσεις: προτάσεις βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των πληροφοριών που συλλέγεται από υπόπτους, από μάρτυρες και από όσους ζητούν άσυλο. Επίσης, προτάσεις καλύτερου χειρισμού στο δικαστήριο των παιδιών, των ευάλωτων μαρτύρων και αυτών με διαφορετική μητρική γλώσσα. Τέλος, προτάσεις των γλωσσολόγων για καλύτερο τρόπο παρουσίασης αποδεικτικών στοιχείων την ώρα της δίκης.

Όσον αφορά τη χρήση της "Γλώσσας ως Αποδεικτικό Στοιχείο", οι γλωσσολόγοι καλούνται τόσο και από την πολιτική αγωγή όσο και την υπεράσπιση ως ειδικοί μάρτυρες, επηρεάζοντας συχνά το αποτέλεσμα της δίκης. Εκφράζουν απόψεις για την συγγραφή μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για μυθιστορήματα και φοιτητικές εργασίες, για το νόημα λέξεων και εκφράσεων, για τον βαθμό ομοιότητας μεταξύ αντίπαλων εμπορικών σημάτων και τη γλωσσολογική ικανότητα των αλλόγλωσσων, καθώς και την πιθανότητα μία φωνή που καταγράφεται να διαπράττει ένα έγκλημα να είναι αυτή του υπόπτου.

Coulthard Malcolm Καθηγητής Γλωσσολογίας-Εγκληματολογίας, Πανεπιστήμιο του Aston

Ο Malcolm Coulthard είναι Καθηγητής Γλωσσολογίας – Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aston. Διάσημος, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, για τα βιβλία του "An Introduction to Discourse Analysis" και "Advances in Written Text Analysis", έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις εγκληματολογικές εφαρμογές της γλωσσολογίας και είναι ο ιδρυτής-Πρόεδρος της "Διεθνούς Ένωσης Εγκληματολογικής Γλωσσολογίας" και ο ιδρυτής-εκδότης του περιοδικού Forensic Linguistics,  του διεθνούς Περιοδικού του Προφορικού Λόγου και του Νόμου. Έχει υπάρξει ειδικός μάρτυρας γλωσσολογίας-εγκληματολογίας και του έχει ανατεθεί η προετοιμασία αναφορών από την Πολιτική Αγωγή και για την Υπεράσπιση σε περισσότερες από 200 πολιτικές και εγκληματικές δίκες. Έχει επιμεληθεί πληθώρα βιβλίων μεταξύ των οποίων και τα "Texts and Practices: Readings in Critical Discourse Analysis", με την C. R. Caldas (Routledge, 1996) και "Discourse and Social Life" (Longman, 2000). Έχει συγγράψει πολλά βιβλία όπως τα "An Introduction to Forensic Linguistics: Language in Evidence", with Alison Johnson (Routledge, 2007), και "A Handbook of Forensic Linguistics" (Routledge, 2010).

1. Coulthard, M., Johnson, A. An Introduction to Forensic Linguistics: Language in Evidence, Routledge 2007
 
2. Coulthard, M., Johnson, A, (Eds) The Routledge Handbook of Forensic Linguistics, Routledge 2010

Σχετικές ομιλίες