Κοτσάνη Μαρίνα
Κραββαρίτη Ευριδίκη
Μπούμπας Δημήτριος Τ.
Ελλούλ Γιάννης
Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος
Καραμανώφ Γεώργιος
Καραμπεάζης Αθανάσιος
Καρδαμάκης Δημήτριος
Κοσιώνη Αναστασία
Κούλα Μαρία
Μαντζώρου Μαριάννα
Μωραΐτου Δέσποινα
Παπαγεωργίου Σωκράτης
Παναγιωτάκης Συμεών
Παναγιωτόπουλος Ηλίας
Πολίτης Αντώνης
Σακελλάρη Βασιλική
Σφηκάκης Πέτρος
Σγάντζος Μάρκος
Σμυρνάκης Εμμανουήλ
Σουρτζή Παναγιώτα
Συμεωνίδης Αθανάσιος
Τεντολούρης Νικόλαος
Τσολάκη Μάγδα
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
07/04/2023
Διάρκεια
01:29:42
Εκδήλωση
Geriatric Assessment in the management of complex older patients: The added value in ambulatory and hospital settings
Χώρος
Κεντρικό κτίριο ΕΚΠΑ
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης
ΠΜΣ Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα - Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ
Κατηγορία
Γεροντολογία
Ετικέτες
Γηριατρική, Γεροντολογία, γήρανση, υγεία, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, Ελλάδα
Η διοργάνωση της εκδήλωσης “Geriatric Assessment in the management of complex older patients: The added value in ambulatory and hospital settings” στην Αθήνα στις 6 και 7 Απριλίου 2023 εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαικού προγράμματος PROGRAMMING (PROmoting GeRiAtric Medicine in countries where it is still eMergING) COST Action. Η πανευρωπαική αυτή Δράση, τετραετούς διάρκειας, χρηματοδοτείται από τον Eυρωπαικό οργανισμό COST (European Cooperation in Science and Technology) και στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης σε βασικές έννοιες Γηριατρικής σε χώρες όπου ο κλάδος αυτός της ιατρικής είναι ακόμη υπό ανάπτυξη. Αν και στην Ελλάδα ο τομέας της Γηριατρικής και Γεροντολογίας δεν είναι πλήρως αναγνωρισμένος και ανεπτυγμένος, η Ελληνική συμμετοχή στην εν λόγω Δράση είναι σημαντική, συμπεριλαμβανομένων και ηγετικών θέσεων του προγράμματος, και στοχεύει στην προώθηση, και στην Ελλάδα, της προστιθέμενης αξίας της Γηριατρικής για την υγεία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και για τη γήρανση με καλύτερη υγεία. Στο στόχο αυτό δεσμεύονται και συντάσσουν δυνάμεις και οι τοπικοί συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης- ΕΕΜΕΓ και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα».
Η συνεδρία αυτή, στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Δράσης PROGRAMMING (PROmoting GeRiAtric Medicine in countries where it is still eMergING) COST Action, στοχεύει στην ομαδική σύσκεψη και το διάλογο καίρεων εμπλεκόμενων φορέων (stakeholders) σε θέματα υγείας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Το ερώτημα πάνω στο οποίο κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι προσκεκλημένοι ήταν «Ξεκινώντας υπηρεσίες Γηριατρικής στην Ελλάδα τι θα ζητούσαμε κατά προτεραιότητα;».
This event is based upon work from COST Action < PROGRAMMING CA21122 >, supported by COST (European Cooperation in Science and Technology).
COST is a funding agency for research and innovation networks. Our Actions help connect research initiatives across Europe and enable scientists to grow their ideas by sharing them with their peers. This boosts their research, career and innovation
Η Μαρίνα Κοτσάνη είναι Παθολόγος - Γηρίατρος. Είναι PROGRAMMING CA Chair Υπεύθυνη για τις Επιστημονικές Ομάδες της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης.
Η Ευρυδίκη Κραββαρίτη είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην Α’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό». Είναι Program Coordinator στο ΠΜΣ Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι PROGRAMMING CA WG2 co-leader.
Ο Δημήτριος Τ. Μπούμπας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1983. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη μοριακή και κυτταρική ανοσολογία στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στα Νοσοκομεία Veterans Administration Medical Center and Georgetown University Hospital, Washington DC, και στη Ρευματολογία-Κλινική Ανοσολογία στο ΝΙΗ.
Από το 1991 έως το 1999 ήταν Ερευνητής στο ΝΙΗ και από το 1996-1999 Αναπληρωτής και Προσωρινός (Acting) (1999) Κλινικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αρθρίτιδος, Μυοσκελετικών και Ρευματολογικών Νόσων (ΝΙΑΜS). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Georgetown και Uniformed Services University for the Health Sciences σε διάφορες βαθμίδες. Κλινικός Καθηγητής και Adjunct Professor Παθολογίας-Ρευματολογίας από το 1997 του ιδίου Πανεπιστημιου ως σήμερα. Επαναπατρίστηκε το 1999 ως Αναπληρωτής Καθηγητής Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας και διευθυντής της ομώνυμης Κλινικής. Εξελέγη Καθηγητής Γενικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της ομώνυμης Κλινικής το 2001.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παθογένεια και την ανοσοκατασταλτική/βιολογική θεραπεία συστηματικών αυτοάνοσων νοσημάτων ιδίως του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και των φλεγμονωδών αρθριτίδων (ρευματοειδoύς και ψωριασικής).
Ο Δημήτριος Τ. Μπούμπας είναι Fellow του American College of Physicians και τιμήθηκε με την ανώτατη τιμητική διάκριση του ΝΙΗ για διδασκάλους Κλινικής Ερευνας (1998).
Η Αναστασία Κοσιώνη είναι Καθηγήτρια Γηροδοντιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Είναι Γραμματέας του European College of Gerodontology. Είναι Συντονίστρια Γηροδοντιατρικής και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διαχείρισης στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST CA21122 - PROmoting GeRiAtric Medicine IN countries where it is still eMerGing (PROGRAMMING).
Η Μαριάννα Μαντζώρου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Γεροντολογικής Νοσηλευτικής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβούλιου Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής ειδικότητας Γεροντολογικής Νοσηλευτικής της ΕΝΕ.
Ο Σωκράτης Παπαγεωργίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Είναι Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
Ο Συμεών Παναγιωτάκης είναι Παθολόγος, Μετεκπαιδευθής στη γηριατρική, κάτοχος MSc Γεροντολογίας και PhD Κλινικής Ιολογίας. Είναι Διευθυντής ΕΣΥ Παθολογίας από το 2020 στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης.
Ο Ηλίας Παναγιωτόπουλος είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.
O Αντώνιος Πολίτης είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχογηριατρικής και Επίκουρος Καθηγητής στην Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. O Δρ. Πολίτης είναι ενεργό μέλος σε εθνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Ψυχογηριατρικής Εταιρείας, του Διεθνούς Κολλεγίου Γηριατρικής Νευροψυχοφαρμακολογίας και της Διεθνούς Εταιρείας για την Πρόοδο της Έρευνας και της Θεραπείας στην ν. Alzheimer. Έχει λάβει χρηματοδοτήσεις για την έρευνα σε μελέτες που αφορούν την έρευνα στην Άνοια, στην εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην Ψυχιατρική, στην ολοκληρωμένη φροντίδα στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων. Είναι συντάκτης και κριτής σε διεθνή περιοδικά και έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά με θέμα την άνοια και την γηριατρική κατάθλιψη. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχογηριατρικής Εταιρείας.
Ο Πέτρος Σφηκάκης είναι Καθηγητής Παθολογίας - Ρευματολογίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» και Διευθυντής του ΠΜΣ Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Ο Μάρκος Σγάντζος είναι Καθηγητής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Είναι Μέλος ΔΣ της International Society of Physical and Rehabilitation Medicine.
Ο Εμμανουήλ Σμυρνάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Η Παναγιώτα Σουρτζή είναι Καθηγήτρια Νοσηλευτικής της Υγιεινής της Εργασίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας.
Ο Αθανάσιος Συμεωνίδης είναι Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός. Είναι Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος – ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.
Ο Νικόλαος Τεντολούρης είναι Καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (ΠΓΝΑ Λαϊκό). Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας.
Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Ομότιμος Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ελληνική εταιρεία νόσου Alzheimer, Εργαστήριο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, ΚΕΔΕΚ, ΑΠΘ
Εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ από το 1982 όπου σήμερα κατέχει τη βαθμίδα της Ομότιμης Καθηγήτριας. Εργάστησε ως Διευθύντρια στην Α΄ Νευρολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος. Δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης 10 χρόνια και ήταν υπεύθυνη του Ιατρείου Μνήμης και Άνοιας της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής στο Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου» από το 1990 έως το 2017. Είναι μέλος πολλών ιατρικών Εταιρειών, είναι συγγραφέας 494 εργασιών εκ των οποίων οι 309 είναι σε διεθνή περιοδικά, (294 στο PubMed) με h-index=42, 45, 47, 54 και περισσότερες από 9017, 9312, 11579 και 13045 αναφορές στις βάσεις, Web of Sciences, Scopus, Google Scholar and Harzing’s publish or perish αντίστοιχα, και 48 Βιβλίων ως μόνη συγγραφέας ή σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε 296 διεθνή συνέδρια και 372 ελληνικά και βραβεύθηκε συνολικά 52 φορές. Είναι μέλος του European Alzheimer Disease Consortium και συμμετείχε σε 16 χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, το ICTUS, INNOMED, EDAR, ENIR, SHARE, BIOMARK-APD, PHARMACOG, LLM, Dem@care, HARC, ΝΙLVAD, Αltoida, AD-GAMING, DESCRIPA, i-Connect, σε 6 ελληνικά -2 Αριστεία, 1 Συνεργασία, 1 «Αρχιμήδης», 1 Ερευνώ, καινοτομώ, και 1 ΕΔΒΜ - και ένα Αμερικάνικο το MIRAGE. Συμμετέχει σε πολλές ελληνικές και διεθνείς μελέτες (35) και είναι μέλος του Editorial Board πολλών Διεθνών περιοδικών. Είναι κριτής σε 339 εργασίες. Είναι η ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και ιδρύτρια και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών. Έχει διοργανώσει 10 Πανελλήνια Συνέδρια Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, δύο Ευρωπαϊκά, δύο Παγκόσμια και πολλές Ημερίδες και Διημερίδες. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη δύο ολοκληρωμένων Μονάδων φροντίδας ασθενών με άνοια στη Θεσσαλονίκη με 50 άτομα προσωπικό που από το 2007 δέχονται πάνω από 100.000 επισκέψεις τον χρόνο. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και γιαγιά δέκα εγγονών.