Τικτοπούλου Κατερίνα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/03/2012
Διάρκεια
19:04
Εκδήλωση
Νικηφόρος Βρεττάκος 1912-2012
Χώρος
'Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Διοργάνωση
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
ποίηση, Νικηφόρος Βρεττάκος
Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου έλληνα ποιητή και Ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, πλουτίζοντας την νεοελληνική γραμματεία μ’ ένα έργο που διακρίνεται για την εκφραστική του δύναμη, την έκταση και τη διαχρονική του εμβέλεια και επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη, τη σημασία της αγάπης, την αναγκαιότητα της ειρήνη, τη μυστική αξία του φυσικού κάλλους, τη δύναμη της μνήμης και την ελληνικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στη γλώσσα και την παράδοση. Με την ευκαιρία της επετείου αυτής το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», με την ευκαιρία του «Έτους Βρεττάκου» πραγματοποίησε στις 14 Μαρτίου 2012 ολοήμερο τιμητικό αφιέρωμα στο μεγάλο Λάκωνα ποιητή το οποίο περιλάμβανε προβολή ταινιών, εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ομιλίες διακεκριμένων μελετητών του έργου του.
Μιλώντας στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος αυτού, η επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Τικτοπούλου – χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα - αναφέρεται στα «ποιήματα ποιητικής» του Νικηφόρου Βρεττάκου, στα ποιητικά του κείμενα δηλαδή που – με τρόπο άμεσο ή έμμεσο - έχουν ως αντικείμενο την ίδια την ποίηση.
Η Κατερίνα Τικτοπούλου είναι πτυχιούχος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιταλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου "La Sapienza" της Ρώμης και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία από το 1997 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Έχει κάνει μαθήματα και διαλέξεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδίασε και επιμελήθηκε την δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση των Αυτόγραφων Έργων του Δ. Σολωμού, η οποία αναπτύχθηκε σε δέκα τόμους και ολοκληρώθηκε το 2012.
Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η δημώδης γλώσσα και γραμματεία του 16ου αιώνα, η επτανησιακή λογοτεχνία του 19ου αιώνα, η μορφή και το έργο του Δ. Σολωμού, ζητήματα ψηφιακής λογοτεχνίας και φιλολογίας, αυτοβιογραφίας καθώς και διδασκαλίας της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση.