Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Όψεις του Απείρου από την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία στα σύγχρονα Μαθηματικά

Δοργιάκη Ιωάννα, Παπανικολάου Σταυρούλα, Σταυρόπουλος Κώστας, Σταματέλλος Γιάννης, Φαλίδα Μαρία

28 Απριλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:05:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 741
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ και το Μουσείο Ηρακλειδών διοργάνωσαν, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, στο κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών, εκδήλωση με θέμα Όψεις του Απείρου από την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία στα σύγχρονα Μαθηματικά.

Η Ιωάννα Δοργιάκη, η Σταυρούλα Παπανικολάου και ο Δρ. Κώστας Σταυρόπουλος, μέλη της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, συζητούν με τον Δρ. Γιάννη Σταματέλλο, ιδρυτή και πρόεδρο του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Τεχνολογίας για τις όψεις του απείρου στην αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.

Η παρουσίαση εστιάζει στη φιλοσοφία του απείρου και στις ποικίλες θεωρητικές του όψεις στους αρχαίους Έλληνες στοχαστές, αναζητώντας τις πιθανές τους αντηχήσεις στις σύγχρονες αντιλήψεις για την έννοια του απείρου.

Από την ίδρυσή της, η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ επιχειρεί να αναδείξει, με μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στα μαθηματικά και στην αφήγηση, όσα ενώνουν την επιστήμη με τις τέχνες, τη λογοτεχνία με τη σύγχρονη σκέψη. Στη συζήτησή τους, οι συνομιλητές εξετάζουν μέσα από την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και την ιστορία των Μαθηματικών την ιδέα του απείρου.

Τη συνομιλία συντονίζει η μαθηματικός και μέλος της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, Μαρία Φαλίδα.

Δοργιάκη Ιωάννα Καθηγήτρια Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η Ιωάννα Δοργιάκη είναι Καθηγήτρια Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Μαθηματικών του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Μ.Sc.) ειδίκευσης στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών (Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ). Είναι επίσης μέλος της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ που εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης καθώς και άλλων ποικιλόμορφων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο περί τα Μαθηματικά. Συντονίζει τα τελευταία χρόνια τη λέσχη ανάγνωσης ενηλίκων: «ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ στο κέντρο» της Αθήνας.

Παπανικολάου Σταυρούλα Μαθηματικός

Η Σταυρούλα Παπανικολάου είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) στην «Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας» ενός διαπανεπιστημιακού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ. Διδάσκει μαθηματικά από το 1985 σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και από το 1998 στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια στο 9ο ΓΕΛ Αμαρουσίου. Συμμετέχει στις δραστηριότητες της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ που δραστηριοποιείται για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και στον πολιτισμό, από την αρχή σχεδόν της δημιουργίας της. Από το 2005 συντονίζει μαθητικές λέσχες ανάγνωσης, αλλά και λέσχες ενηλίκων.

Σταυρόπουλος Κώστας Μηχανολόγος Μηχανικός

Ὁ Κώστας Σταυρόπουλος γεννήθηκε στὸ Λεωνίδειον (1965), ὅπου καὶ ἐπεράτωσε τὶς γυμνασιακὲς καὶ λυκειακὲς σπουδές του. Τὸ 1983 εἰσήχθη στὴν Πολυτεχνικὴ Σχολὴ τοῦ Πανεπιστημίου Πατρῶν, στὸ Τμῆμα Μηχανολόγων Μηχανικῶν καὶ τὸ 2002 στὸ Μεταπτυχιακὸ τμῆμα Ἱστορίας τῆς Φιλοσοφίας τοῦ ΕΚΠΑ. Εἶναι κάτοχος διδακτορικοῦ διπλώματος ἀπὸ τὸ 2018· θέμα τῆς διατριβῆς του: «Ἡ Μαθηματικὴ Δομὴ τοῦ Πλατωνικοῦ Ἐπιχειρήματος». Ἀπὸ τὸ 1992 ἕως σήμερα ἐργάζεται ὡς Διπλ. Μηχανικὸς στὸν ἰδιωτικὸ τομέα.

Σταματέλλος Γιάννης Ιδρυτής & Πρόεδρος, Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και Τεχνολογίας

Ο Γιάννης Σταματέλλος είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Τεχνολογίας. Το 1991 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην επιστήμη της πληροφορικής. Από το 1992 μέχρι το 1997 εργάστηκε ως προγραμματιστής και αναλυτής στον τομέα της πληροφορικής. Το 2001 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μaster of Arts) στην αρχαία φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και το 2005 τον διδακτορικό του τίτλο (PhD) από το ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα τον Πλωτίνο και τους Προσωκρατικούς. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (Postdoctoral Researcher) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (2010-2012) και συνεργάτης ερευνητής (Research Associate) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2011-2014). Από το 1999 διδάσκει ηθική, επιστημολογία, αρχαία φιλοσοφία και φιλοσοφία της τεχνολογίας στη μέση και ανώτερη ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Plotinus and the Presocratics (2007, SUNY Press), Computer Ethics: A Global Perspective (2007, Jones and Bartlett), Φιλοσοφία και Θρησκεία στην Ύστερη Αρχαιότητα (2007, Εκάτη), Introduction to Presocratics: A Thematic Approach to Early Greek Philosophy (2012, Wiley-Blackwell),Plotinus and the Moving Image(Brill, 2018), Parasite: A Philosophical Exploration (Brill, 2022) όπως και άρθρα, δοκίμια και μεταφράσεις στον τομέα της αρχαίας φιλοσοφίας και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Φαλίδα Μαρία Καθηγήτρια Μαθηματικών

Η Μαρία Φαλίδα σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων (Μ.Α) στα Μαθηματικά και στην διδασκαλία των Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εργάζεται από το 2002 ως καθηγήτρια μαθηματικών στην Νέα Υόρκη και στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια International Baccalaureate και επόπτης του τμήματος Μαθηματικών Κ-12 στις σχολές ACS Athens. Έχει συντονίσει στο παρελθόν με επιτυχία μαθητικές λέσχες ανάγνωσης. Είναι μέλος της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ από το 2007.

Σχετικές ομιλίες