Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οργανώνοντας το «Δήμο»: Οι πόλεις ως εργαστήρια καινοτομίας & διακυβέρνησης

Nardella Dario, Zrihen Olga, Μπακογιάννης Κώστας, Ζέπου Αμαλία, Βλάχος Παναγιώτης, Χούκλη Μαρία

4 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 61:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 687
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το διεθνές συνέδριο “Greece Forward III” που συνδιοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ με το FEPS. Η φετινή θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε «Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο» και τις εργασίες του άνοιξε με ομιλία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο της πόλης ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του έθνους-κράτους και των υπερεθνικών οργανισμών, στην σημασία των ευρωπαϊκών θεσμών επιβράβευσης και ανάδειξης των πρωτοπόρων πόλεων, στην τεράστια ανάγκη για καινοτομία στην αστική ζωή και στην λειτουργία των δήμων καθώς και στον ρόλο των σύγχρονων πόλεων να απορροφούν τους κοινωνικούς κραδασμούς, τους διαχωρισμούς και τις ανισότητες.
 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου, στην εισαγωγική της ομιλία μίλησε για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων των πόλεων του 21ου αιώνα, με σύγχρονη ματιά κι όχι μέσα από ιδεολογίες και προκαταλήψεις του παρελθόντος, προτείνοντας περισσότερη αυτοτέλεια, αποκέντρωση και απελευθέρωση δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση.
 

Το συνέδριο περιελάμβανε συνολικά 4 ενότητες με συζητήσεις για το μέλλον των πόλεων, από την διασύνδεσή τους και την πολυμορφία τους μέχρι τις καινοτόμες δράσεις και την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη, με την συμμετοχή στελεχών της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων think tanks και ερευνητικών ιδρυμάτων.
 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την συζήτηση μεταξύ τριών δημάρχων εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά)  και της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννας Διαμαντοπούλου με θέμα λύσεις και προτάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος.

Nardella Dario Δήμαρχος Φλωρεντίας Zrihen Olga Αντιπρόεδρος της Σoσιαλιστικής Ομάδας (PES Group), Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Μπακογιάννης Κώστας Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Κώστας Μπακογιάννης υπηρέτησε από το 2014 έως το 2019 ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και από το 2011 έως και το 2014 ως δήμαρχος Καρπενησίου.

Γεννημένος το 1978 στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Millfield School (Ηνωμένο Βασίλειο) το 1996 και σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Brown (ΗΠΑ). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και των Πολιτικών Επιστημών µε εξειδίκευση στα μακροοικονομικά, στη Σχολή Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Το 2019 απέκτησε διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο) στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων.

Έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Παγκόσμια Τράπεζα στο Κόσσοβο, έχει διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος του European Council on Foreign Relations και συμμετέχει στο συμβούλιο προσωπικοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDSN).

Ζέπου Αμαλία Ειδικός στην κοινωνική καινοτομία - Ιδρύτρια, συνΑθηνά

Η Αμαλία Ζέπου υπηρέτησε στον Δήμο Αθηναίων ως Αντιδήμαρχος για την Κοινωνία των Πολιτών και την Καινοτομία από το 2014 έως το 2019. Το 2013 δημιούργησε την πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών «συνΑθηνά», η οποία αναπτύχθηκε περαιτέρω σε μια ιδέα που κέρδισε το βραβείο Bloomberg Philanthropies Mayors Challenge τον Σεπτέμβριο του 2014. Το «συνΑθηνά» οδήγησε σε δύο κομβικά έργα στη διοίκηση της Αθήνας, τα οποία βασίζονται σε νέες συνεργατικές διαδικασίες με την κοινωνία των πολιτών: μία στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου των γκράφιτι και ένα νέο μοντέλο διαχείρισης ενός δημοτικού κτιρίου-δημοτικής αγοράς σε μια γειτονιά της Αθήνας. Το «συνΑθηνά» αναπτύχθηκε στη συνέχεια ως ένα δυναμικό δίκτυο για τη σύνδεση με τους ενεργούς πολίτες με στόχο την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, στο έργο “Curing the Limbo”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Urban Innovative Actions”. Υπήρξε υπεύθυνη για την υποψηφιότητα της Αθήνας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας το 2018 και για την ίδρυση του νέου τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας στον Δήμο Αθηναίων. Πριν από τη θέση της στον Δήμο, εργαζόταν ως ανεξάρτητη παραγωγός ντοκιμαντέρ, ενώ μεγάλωνε τα τρία της παιδιά στην Αθήνα. Έλαβε το πτυχίο της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το London School of Economics και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης.

Βλάχος Παναγιώτης Επικεφαλής της κίνησης "Μπροστά", Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Πολιτικής Καινοτομίας

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, όπου αποφοίτησε από το Γενικο Λύκειο. Είναι ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, δημόσιων πολιτικών και επικοινωνίας. Εχει σπουδάσει Νομικά, Δίκαιο της Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο), στο Ηνωμένο Βασίλειο (LSE) και στις Η.Π.Α (Harvard Kennedy School of Government) και είναι υπ. Δρ. Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Έχει εργαστεί ως σύμβουλος και επικεφαλής πολιτικής και πολιτικής επικοινωνίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ έχει συνεργαστεί με εταιρίες, πολιτικά κόμματα, ερευνητικά ινστιτούτα, την ελληνική Κυβέρνηση (2009-2011), το Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών. Κατά τη θητεία του στη δημόσια διοίκηση ασχολήθηκε με τη δημόσια επικοινωνία, την αστική αναγέννηση, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την ανοιχτή διακυβέρνηση, τη διαφάνεια, τα εργασιακά, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ έχει υλοποιήσει αρκετές προεκλογικές καμπάνιες σε τοπικο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Είναι ιδρυτικό μέλος της κίνησης «Μπροστά» και εκπρόσωπος του «Προοδευτικού Φόρουμ». Είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος στρατηγικής της πρωτοβουλίας «Vouliwatch», ενεργό μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Διάζωμα” για την αναγέννηση των αρχαίων θεάτρων και ένας από τους ενεργούς υποστηρικτές του κινήματος για την ανοιχτή διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Συμμετέχει σε διεθνή ακαδημαϊκά συνέδρια και αρθρογραφεί συστηματικά για θέματα πολιτικής οικονομίας, δημοκρατικών θεσμών και διαγενεακής δικαιοσύνη στον ελληνικό Τύπο και στο Διαδίκτυο.

Χούκλη Μαρία Δημοσιογράφος

Η Μαρία Χούκλη γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως δικηγόρος επί δύο χρόνια. Το 1987 αρχίζει να εργάζεται στην ΕΤ3, αργότερα δουλεύει σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και το 2000 επιστρέφει στην κρατική τηλεόραση. Παρουσίασε εκπομπή για βιβλία ("Για μια θέση στο ράφι"), και την εκπομπή "Ομιλείτε Ελληνικά;" η οποία ασχολήθηκε με τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Το 2007 εξελέγη συντονίστρια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δούλεψε και στο ραδιόφωνο ως εκφωνήτρια. Μέχρι το καλοκαίρι του 2010 ήταν η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2010 ανακοινώθηκε η ένταξή της στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ως παρουσιάστρια του κεντρικού καθημερινού δελτίου ειδήσεων του σταθμού. Έχει εκλεγεί "Δημοσιογράφος της χρονιάς" για πολλές συνεχόμενες χρονιές.

Σχετικές ομιλίες