Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως: Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην Ανατολική Ιδέα

Μπούρα Αικατερίνη, Λαιμού Νατάσα, Γεωργοπούλου Μαρία

12 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:21:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 308

Η Πρέσβης Κατερίνα Μπούρα μιλά για την «Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως», μια μυστική οργάνωση, η οποία είχε ιδανικό τη συνεννόηση και συνεργασία των λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για την πραγματοποίηση αυτού του ιδανικού επεδίωξε να κινητοποιήσει «την πολύμορφη δύναμη του Ελληνισμού» και εργάστηκε από την αρχή της σύστασής της το 1908, από τον Ίωνα Δραγούμη και τον Α. Σουλιώτη - Νικολαΐδη, έως τον Οκτώβριο του 1912, όταν κηρύχθηκε ο πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος.

Η Νατάσα Λαιμού παρεμβαίνει για το λογοτεχνικό κίνημα του Νέο-ελληνισμού που παρουσιάζεται εκείνη την εποχή για πρώτη φορά στον λόγιο Τουρκικό τύπο της Κωνσταντινούπολης: «Με το βλέμμα προς τη Δύση» Νέο-ελληνισμός: μια πρόταση λογοτεχνικού κινήματος στην Τουρκία των Βαλκανικών πολέμων.

Μπούρα Αικατερίνη Πρέσβης ε.τ.

Η Αικατερίνη Μπούρα είναι Πρέσβης ε.τ. Έχει διδακτορικό στην Ιστορία από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με θέμα το ‘Ελληνικό millet στην Οθωμανική Πολιτική: Πτυχές των Σχέσεων Ελλήνων και Νεότουρκων 1908–1912’. Είναι Πρόεδρος των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Λαιμού Νατάσα Visiting Research Fellow, King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Η Νατάσα Λαιμού είναι Visiting Research Fellow στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδακτορικό από το School of Oriental and African Studies του ίδιου Πανεπιστημίου με θέμα την «Τουρκική Λογοτεχνία του Πολέμου της Ανεξαρτησίας και την Ελληνική Λογοτεχνία της Μικρασιατικής Καταστροφής». Είναι μέλος του συμβουλίου των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες