Γεωργίου Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/05/2013
Διάρκεια
43:22
Εκδήλωση
Σεμινάρια του Τμήματος Eλληνικής και Pωμαϊκής Aρχαιότητος
Χώρος
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Διοργάνωση
Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Φοίνικες, Λάρνακα, Φοίνικες της Κύπρου, Κίτιο, Εποχή του Χαλκού, κλασική περίοδος, ανασκαφή
Τους Φοίνικες της Κύπρου, μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών που διενεργήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία στο Κίτιον, παρουσίασε σε ομιλία του ο δρ Γιώργος Α. Γεωργίου του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου στο πλαίσιο των σεμιναρίων του Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Λάρνακας βρίσκονται τα κατάλοιπα του αρχαίου Κιτίου, που υπήρξε κατά την 1η π.Χ. χιλιετία μία από τις σημαντικότερες πόλεις της νήσου, οφείλοντας μεγάλο μέρος της οικονομικής και πολιτικής της δύναμης στο κοσμοπολίτικο λιμάνι της. Εκεί ακριβώς που εγκαταστάθηκαν και οι Φοίνικες στον 9ο π.Χ. αιώνα για να ιδρύσουν, δίπλα στους γηγενείς πληθυσμούς (ήδη από την Εποχή του Χαλκού) την δική τους κοινότητα.
Γρήγορα μάλιστα οι Φοίνικες του Κιτίου εξελίχθηκαν σε έναν ισχυρό παράγοντα, που κατόρθωσε να κερδίσει τον πολιτικό έλεγχο αυτής της πόλης-βασιλείου. Οι ανασκαφές λοιπόν, που διενήργησε ο ο δρ Γεωργίου στο Κίτιον ρίχνουν νέο φως στην ιστορία αυτής της κοινότητας κατά την Κυπρο-Κλασική περίοδο (5ος-4ος π.Χ. αιώνας).