Μαργέτης Σπύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/07/2017
Διάρκεια
41:53
Εκδήλωση
52ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Φυσική
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2017, Φυσική Υψηλών Ενεργειών, συγκρούσεις πυρήνων, Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, Big Bang, Φυσική της Συμπυκνωμένης 'Υλης, Θεωρία των Χορδών
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 3 έως 14 Ιουλίου 2017 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
- Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
- Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
- Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
- Επιστήμες Ζωής
- Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μία Ημερίδα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης - Eurαxess - Marie-Currie, καθώς και τις επιστημονικές διαλέξεις του 5th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation (plenary sessions).
Ο Σπύρος Μαργέτης είναι πειραματικός φυσικός υψηλών ενεργειών και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kent του Οχάιο από το 1997.
Η έρευνά του περιλαμβάνει συγκρούσεις βαρέων πυρήνων σε εξαιρετικά σχετικιστικές ενέργειες, καθώς προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για μελέτη της συμπεριφοράς της πυρηνικής ύλης υπό ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας (περίπου 4 τρισεκατομμύρια βαθμοί Κελσίου) και πυκνότητας. Αναμένεται ότι μέσα στο ζεστό και πυκνό πυρηνικό υλικό τα όρια των νουκλεονίων «θα ρευστοποιηθούν» και τα συστατικά τους (κουάρκ και γλουόνια) θα είναι ελεύθερα να μετακινηθούν στον εκτεταμένο όγκο της δημιουργούμενης «διάπυρης σφαίρας». Αυτή η «αποσαθρωμένη» φάση της πυρηνικής ύλης αναφέρεται συνήθως ως "Plasma Quark Gluon'', η ανακάλυψη του οποίου είναι ο πρωταρχικός στόχος της έρευνας. Αυτή η ύλη πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί κατά τις αρχικές στιγμές του Big Bang, όταν το Σύμπαν ήταν μόλις λίγων μικροδευτερολέπτων. Μπορεί επίσης να υπάρχει στον πυρήνα ενός αστέρα νετρονίων ή άλλων εξωτικών αστρονομικών αντικειμένων.
Αυτή η έρευνα διεξήχθη αρχικά στο CERN Super Proton Synchrotron (SPS) στη Γενεύη. Ο Δρ. Μαργέτης συμμετείχε σε δύο μεγάλα πειράματα, το CERN-NA35 και το CERN-NA49.
Εργάζεται στο Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), έργο του Υπουργείου Ενέργειας στο Long Island της Νέας Υόρκης και το πείραμα RHIC STAR από το 1992.