Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ 2023 «άνθρωπος εναντίον μηχανής» - Χαιρετισμοί

Γιαννακόπουλος Θάνος, Μπαμπούρης Βασίλης

30 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:17:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 102
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση οργάνωσε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, εστιάζοντας στην επίδραση που αναμένεται να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε πολλές πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας και στην ανάγκη να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί ο πολύ σημαντικός ρόλος του ανθρώπου σε μια σειρά από γλωσσικά επαγγέλματα.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μεταφραστές, επιμελητές και διορθωτές, υποτιτλιστές, διερμηνείς, γλωσσολόγους, φιλολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευόμενους μεταφραστές και φοιτητές.

Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο κ. Θάνος Γιαννακόπουλος, Διευθυντής της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και Πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Βιβλιοθήκες ανά την υφήλιο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: διαχωρίζοντας την αλήθεια από τους μύθους». Ο Βασίλης Μπαμπούρης, Διευθυντής Σπουδών της σχολής meta|φραση και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας, συζήτησε για το νέο τοπίο που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη με:

* την Τιτίκα Δημητρούλια, Καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης του ΑΠΘ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών «ΨΗΦΙΣ» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, μεταφράστρια και κριτικό λογοτεχνίας

και

* τον Στέλιο Πιπερίδη, ερευνητή, υπεύθυνο του τμήματος Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας και Γλωσσικών Υποδομών του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, Διευθυντή της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL, και συντονιστή των πλατφορμών ELRC-SHARE και Language Data Space της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της συζήτησης είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα ακόλουθα: Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και σε τι διαφέρει από την ανθρώπινη νοημοσύνη; Ο ντόρος για τα συστήματα ΤΝ είναι ευθέως ανάλογος των δυνατοτήτων τους; Είναι ικανά για δημιουργικότητα τα συστήματα ΤΝ; Πώς αναμένεται να επηρεάσει τα γλωσσικά επαγγέλματα η ΤΝ; Ποια ζητήματα εγείρει η χρήση της ΤΝ σε σχέση με την ηθική, την αντικειμενικότητα της πληροφόρησης, τα πνευματικά δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα, τη δημοκρατία και το περιβάλλον; Πρέπει να προσαρμοστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην ΤΝ; Μπορούμε να προστατεύσουμε τον ρόλο του ανθρώπου στα πεδία που θα αναπτυχθεί η ΤΝ;

Η εκδήλωση έκλεισε με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «O άνθρωπος στο επίκεντρο: τι δεν πρέπει να αναθέτουμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη;».

Η Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου, Διευθύντρια Σπουδών της σχολής meta|φραση, συζήτησε για την εξέχουσα σημασία που έχει η κυριαρχία του ανθρώπου στα γλωσσικά επαγγέλματα στο περιβάλλον της αναδυόμενης παρουσίας της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις:

* Φωτεινή Αποστόλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Μετάφρασης & Διαπολιτισμικών Σπουδών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και διερμηνέα (μέλος της AIIC – Διεθνής Ένωση Διερμηνέων Συνεδρίων)

* Ευγενία Βασιλοπούλου, ιατρό με ειδίκευση στην αναισθησιολογία, μεταφράστρια ιατρικών κειμένων και διδάσκουσα ιατρικής μετάφρασης

* Μαρία Ντάβου, γλωσσολόγο, καθηγήτρια και ιδιοκτήτρια του σχολείου γλωσσών Γλωσσομάθεια και του εκδοτικού οίκου Glossobooks.

Στόχος της συζήτησης είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παρακάτω: Ποιες είναι οι χαρακτηριστικές εκφάνσεις της ΤΝ στη μετάφραση (με έμφαση στην ιατρική μετάφραση), τη διερμηνεία και τη διδασκαλία ξένων γλωσσών; Γιατί δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην ΤΝ; Πώς μπορεί να αποβεί βλαπτική η ανάθεση εργασιών στην ΤΝ; Γιατί πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος και όχι η ΤΝ στο επίκεντρο των γλωσσικών επαγγελμάτων και πώς μπορεί να αναδειχθεί η παρουσία του;

Γιαννακόπουλος Θάνος Διευθυντής Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Βιβλιοθήκες ανά την υφήλιο

Ο Θάνος Γιαννακόπουλος είναι Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Dag Hammarskjöld, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη και Πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Βιβλιοθήκες ανά την υφήλιο. Με τη βοήθεια των συναδέλφων του, επαναπροσδιόρισε τη Βιβλιοθήκη Dag Hammarskjöld ως ανοιχτό χώρο για δημόσιο διάλογο, ανταλλαγή πολύπλευρων απόψεων και κοινοβουλευτικής/επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας, καθώς και ως κύριο όργανο διαχείρισης του ψηφιακού αποτυπώματος του ΟΗΕ. Υπό την καθοδήγησή του η Βιβλιοθήκη ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Εθνών, που αποσκοπεί στη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση και διαδικτυακή προώθηση του κοινοβουλευτικού και επιστημονικού έργου που παράγει ο πλέον πολυμερής οργανισμός στον κόσμο. Το αποθετήριο αποσκοπεί επίσης στην έμπρακτη διατήρηση της ανοιχτής πρόσβασης για το κοινό σε όλες τις αποφάσεις και τις εκδόσεις του ΟΗΕ, συνεισφέροντας στη διαφάνεια του Οργανισμού. Ο Θάνος Γιαννακόπουλος εκπόνησε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Βιβλιοθήκης (Strategic Outlook 2020-2025) το οποίο εγκρίθηκε από τον Οργανισμό το 2019 και υλοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2020. Τέλος, εισηγήθηκε και διαχειρίζεται το Διεθνές Συνέδριο του ΟΗΕ για την Ανοιχτή Επιστήμη που διοργανώνει σε συνεργασία με το Παράρτημα του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και με την UNESCO. Έχει επίσης διατελέσει Διευθυντής των Κέντρων Δεδομένων και Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας με έδρα τη Χαϊδελβέργη, της Βιβλιοθήκης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, του Διεθνούς Δικτύου Κέντρων Πληροφόρησης για την Ατομική Ενέργεια, του Κέντρου Δεδομένων και Πληροφόρησης του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ενώ έχει εργαστεί ως βιβλιοθηκάριος και μεταφραστής σε άλλους πολυμερείς οργανισμούς και σε ελληνικούς φορείς για πάνω από 10 χρόνια. Κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Βιβλιοθηκονομία και στην Επιστήμη της Πληροφόρησης (με άριστα, University of Wales, Aberystwyth, UK), όσο και στην Επιστήμη της Επικοινωνίας (με διάκριση, University of Leicester, UK).

Μπαμπούρης Βασίλης Διευθυντής Σπουδών ΚΔΒΜ meta|φραση - Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών

O Βασίλης Μπαμπούρης είναι Διευθυντής Σπουδών του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος του MSc E-Learning του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Diploma in Translation του CIοL. Είναι πιστοποιημένος Moodle Educator και έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα μεταφραστικών τεχνολογιών και διδασκαλίας της Μετάφρασης στα πανεπιστήμια της Γρανάδας, της Μασσαλίας, της Γάνδης και του Βοσπόρου. Εργάζεται ως εκπαιδευτής μεταφραστών από το 1994. Είναι Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας. Εργάζεται επίσης ως επιμελητής κειμένων, εκπαιδευτικός τεχνολόγος και σύμβουλος εκδοτικών οίκων.

Σχετικές ομιλίες