Βέττας Νίκος
Gros Daniel
Καιρίδης Δημήτρης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
07/12/2020
Διάρκεια
01:15:41
Εκδήλωση
9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής
Χώρος
Διαδικτυακή εκδήλωση
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Δίκτυο Ναυαρίνο
Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, 2021, πανδημία, παγκόσμια ύφεση, ελληνική οικονομία, ύφεση
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, διοργάνωσαν το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα: Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής.
Οι συνθήκες της πανδημίας του COVID19, των εθνικών και διεθνών εξελίξεων, αλλά και της ανατροπής της καθημερινότητάς μας, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη προβληματισμού και αναστοχασμού γύρω από καίρια θέματα που ορίζουν μια αβέβαιη και μεταβατική εποχή για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας. Κορυφαίες προσωπικότητες από την Αμερική, την Αγγλία, τις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, συμμετέχουν στο φετινό Συμπόσιο, μια διοργάνωση που προσαρμόζεται στην τρέχουσα συγκυρία και θα διεξαχθεί διαδικτυακά με τέσσερις συζητήσεις σε βάθος τεσσάρων εβδομάδων.
Oι θεματικές των τεσσάρων συζητήσεων είναι:
• Η πανδημία του Covid-19 και τι σημαίνει για τον κόσμο; (30.11)
• Παγκόσμια ύφεση και Ελληνική Οικονομία (7.12)
• Τουρκία: Προς τα που πάει; (14.12)
• Τεχνητή Νοημοσύνη και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (21.12)
Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται οι:
Καλυψώ Νικολαΐδη, Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Διευθύντρια του Center for International Studies, University of Oxford, Stephen M. Walt, Robert & Renee Belfer Professor of International Affairs, Harvard Kennedy School, Νίκος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Daniel Gros, Διευθυντής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες, David L. Phillips, Διευθυντής του Peacebuilding and Rights Program, Institute for the Study of Human Rights στο Columbia University, Soli Özel, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Kadir Has University της Κωνσταντινούπολης και αρθρογράφος στην ημερήσια εφημερίδα Haberturk, Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Massachusetts Institute of Technology Media Lab και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και ερευνητής στο MIT Institute for Foundations of Data Science.
Η γλώσσα εργασίας του Συμποσίου είναι τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Σε αυτή την ανάρτηση, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην ελληνική γλώσσα, πατήστε εδώ.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.
Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.
Ο Daniel Gros είναι Μέλος του Συμβουλίου και Distinguished Felllow του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies - CEPS), στο οποίο προσχώρησε το 1986 και του οποίου διετέλεσε Διευθυντής από το 2000 έως το 2020. Προηγουμένως κατείχε θέσεις στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σύμβουλος της Επιτροπής Ντελόρ που ανέπτυξε τα σχέδια για το ευρώ. Τις τελευταίες δεκαετίες συμμετείχε σε συμβουλευτικά σώματα υψηλού επιπέδου για τη γαλλική και τη βελγική κυβέρνηση και υπήρξε σύμβουλος πλήθους κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδο.
Είναι Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board - ESRB) μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Το 2020, ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο University of California at Berkeley με υποτροφία Fullbright.
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων στις διεθνείς οικονομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομέων θεμάτων που αφορούν στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το τραπεζικό σύστημα. Eίναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και συντάκτης των Economie Internationale και International Finance.
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.