Μπακιρτζής Χαράλαμπος
Μπούρα Αικατερίνη
Γεωργοπούλου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/02/2024
Διάρκεια
00:55:58
Εκδήλωση
Διαλέξεις του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης
Χώρος
Cotsen Hall
Διοργάνωση
Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
Παναγιώτης Γεννάδιος, γεωπονία, γεωπόνος, καλλιέργεια, αγρότες, Φυτολογικό Λεξικό
Η διάλεξη του Χαράλαμπου Μπακιρτζή, Επίτιμου Έφορου Αρχαιοτήτων και Προέδρου ΔΣ του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων Γενναδίου Βιβλιοθήκης και πραγματοποιήθηκε στο Cotsen Hall
Σχετικά με την διάλεξη:
Ο Παναγιώτης Γεννάδιος, νεώτερος αδελφός του Ιωάννη Γενναδίου, υπήρξε διακεκριμένος γεωπόνος. Σπούδασε (1870-1874) στο Βιομηχανικό Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, εφάρμοσε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας, δίδασκε τους αγρότες με το παράδειγμα και την πειθώ, και υπήρξε συγγραφεύς του περίφημου Φυτολογικού Λεξικού και πολλών σπουδαίων γεωπονικών πραγματειών.
Ο Χαράλαμπος Μπακιρτζής υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων (1973-2007) και διετέλεσε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1988-1998), Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στη Λευκωσία (2011-2022), διευθυντής της Αρχαιολογικής Αποστολής στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας (Κύπρος), από το 2023 πρόεδρος ΔΣ του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη). Ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Αρχαιολογίας και είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Η Αικατερίνη Μπούρα είναι Πρέσβης ε.τ. Έχει διδακτορικό στην Ιστορία από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με θέμα το ‘Ελληνικό millet στην Οθωμανική Πολιτική: Πτυχές των Σχέσεων Ελλήνων και Νεότουρκων 1908–1912’. Είναι Πρόεδρος των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.