Νικολαΐδη Καλυψώ
Walt Stephen M.
Καιρίδης Δημήτρης
Ζέρβας Κωνσταντίνος
Ανδρεάδης Σταύρος
Bohnet Henri
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
30/11/2020
Διάρκεια
01:20:12
Εκδήλωση
9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής
Χώρος
Διαδικτυακή εκδήλωση
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Δίκτυο Ναυαρίνο
Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, 2021, πανδημία, COVID-19
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, διοργάνωσαν το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα: Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής.
Οι συνθήκες της πανδημίας του COVID19, των εθνικών και διεθνών εξελίξεων, αλλά και της ανατροπής της καθημερινότητάς μας, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη προβληματισμού και αναστοχασμού γύρω από καίρια θέματα που ορίζουν μια αβέβαιη και μεταβατική εποχή για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας. Κορυφαίες προσωπικότητες από την Αμερική, την Αγγλία, τις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, συμμετέχουν στο φετινό Συμπόσιο, μια διοργάνωση που προσαρμόζεται στην τρέχουσα συγκυρία και θα διεξαχθεί διαδικτυακά με τέσσερις συζητήσεις σε βάθος τεσσάρων εβδομάδων.
Oι θεματικές των τεσσάρων συζητήσεων είναι:
• Η πανδημία του Covid-19 και τι σημαίνει για τον κόσμο; (30.11)
• Παγκόσμια ύφεση και Ελληνική Οικονομία (7.12)
• Τουρκία: Προς τα που πάει; (14.12)
• Τεχνητή Νοημοσύνη και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (21.12)
Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται οι:
Καλυψώ Νικολαΐδη, Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Διευθύντρια του Center for International Studies, University of Oxford, Stephen M. Walt, Robert & Renee Belfer Professor of International Affairs, Harvard Kennedy School, Νίκος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Daniel Gros, Διευθυντής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες, David L. Phillips, Διευθυντής του Peacebuilding and Rights Program, Institute for the Study of Human Rights στο Columbia University, Soli Özel, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Kadir Has University της Κωνσταντινούπολης και αρθρογράφος στην ημερήσια εφημερίδα Haberturk, Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Massachusetts Institute of Technology Media Lab και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και ερευνητής στο MIT Institute for Foundations of Data Science.
Η γλώσσα εργασίας του Συμποσίου είναι τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Σε αυτή την ανάρτηση, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην ελληνική γλώσσα, πατήστε εδώ.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.
Η Καλυψώ Νικολαΐδη κατέχει τη θέση της καθηγήτριας Διεθνών Σχέσεων και της Διευθύντριας του Κέντρου Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι, επίσης, fellow του διευθύνοντος οργάνου του European Studies Centre του St Antony’s College. Διδάσκει διεθνείς σχέσεις, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διεθνή πολιτική οικονομία, διαπραγματεύσεις και θεωρία παιγνίων, και ερευνητικές μεθόδους. Έχει διατελέσει καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Kennedy School of Government). Έχει διδάξει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (2012-2013). Συμμετείχε επίσης στην Επιτροπή «Σοφών» για το μέλλον της Ευρώπης (2008-2010), η οποία δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Felipe González. Έχει ακόμη συνεργαστεί ως σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων με την ολλανδική και βρετανική κυβέρνηση, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ και τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Σήμερα, είναι επικεφαλής του Oxford Working Group για το Brexit, καθώς και του προγράμματος Global PeaceTech.
Άρθρα της δημοσιεύονται συχνά σε επιστημονικά περιοδικά. Η συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Echoes of Empire: Memory, Identity and Colonial Legacies, Normative Power Europe Revisited και European Stories: Intellectual Debates on Europe in National Context. Το 1997 είχε την επιμέλεια του βιβλίου The Greek Paradox: Promise vs Performance (MIT Press).
Ο Stephen M. Walt είναι καθηγητής στην έδρα Διεθνών Υποθέσεων Robert και Renée Belfer του Harvard Kennedy School. Είναι συνεισφέρων συντάκτης στο Foreign Policy και συν-συντάκτης του Cornell Studies in Security Affairs. Eξελέγη Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών τον Μάιο του 2005. Έλαβε το βραβείο Distinguished Senior Scholar της International Studies Association το 2014. Στα γραπτά του περιλαμβάνονται τα: The Origins of Alliances (1987), Revolution and War (1996), Taming American Power: The Global Response to US Primacy και The Israel Lobby and US Foreign Policy (μαζί με τον John J. Mearsheimer, 2007). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι The Hell of Good Intentions: America’s Foreign Policy Elite and the Decline of U.S. Primacy (2018).
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αποφοίτησε από την Πειραματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Brown Univesity στις ΗΠΑ. Το 2013 διορίστηκε Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Εξελέγη μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο εξελέγη 61ος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Σταύρος Ανδρεάδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου.
Το 1973 άρχισε την ενεργό απασχόλησή του στο πλέγμα των οικογενειακών επιχειρήσεων που είχαν κύριο προσανατολισμό στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Από το 1993 διετέλεσε Πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου ΣΑΝΗ Α.Ε. και σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος.
Ο Σταύρος Ανδρεάδης είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας από την ίδρυση της το 1996.
Έχει διατελέσει, δε, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 2001, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Νίκη Μάνου και πατέρας ενός γιου.
Ο Henri Bohnet ανέλαβε τη διεύθυνση της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2018. Μέχρι το τέλος του 2017 υπήρξε Επικεφαλής του Τμήματος Προγραμμάτων Εσωτερικού στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του Ιδρύματος. Έχει διατελέσει Διευθυντής των Γραφείων Σερβίας/Μαυροβουνίου και πΓΔΜ ενώ έχει θητεύσει και στο Γραφείο της Μόσχας. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία και Σλαβικές Σπουδές στα Πανεπιστήμια Κιέλου, Ρίγας και Αγίας Πετρούπολης, ενώ ομιλεί πέραν της Γερμανικής, την Αγγλική, τη Ρωσική και τη Σερβική.