Conlin Jonathan
Μαυρογορδάτος Γιώργος
Ozavci Ozan
Βερέμης Θάνος
Αφεντούλη Ινώ
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
12/06/2023
Διάρκεια
01:08:13
Εκδήλωση
100 Years Since the Treaty of Lausanne: Looking Back, Looking Ahead
Χώρος
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Νομική
Ετικέτες
100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, Συνθήκη της Λωζάνης, Ελλάδα, Τουρκία, διεθνοπολιτικοί συσχετισμοί, ανταλλαγή πληθυσμού, Διεθνές Δίκαιο, κυριαρχία, νησιά του Αιγαίου, ελληνοτουρκικές σχέσεις, ρεαλισμός, Κράτος Δικαίου, εθνικισμός, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οικοδόμηση της ειρήνης, διαπραγμάτευση, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ισμέτ Πασάς, Γαλάζια Πατρίδα, Μεγάλες Δυνάμεις, γεωπολιτική, Μέση Ανατολή, νέο ελληνικό κράτος, πρόσφυγες, διπλωματία
Mε αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) συνδιοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο με θέμα «100 Χρόνια από την Συνθήκη της Λωζάνης: Αναδρομή, Αποτίμηση, Προοπτική».
Τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης προσφέρουν την ευκαιρία για έναν σε βάθος διεθνή διεπιστημονικό διάλογο για τη Συνθήκη και τις προβλέψεις της, για τη σημασία της σήμερα και για τη συμβολή της στην εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας καθώς και των διεθνοπολιτικών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή.
Οι εργασίες του Συνεδρίου βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύονται στο BLOD. Θα ακολουθήσει η έκδοση συλλογικού τόμου με τα γραπτά κείμενα των εισηγήσεων του Συνεδρίου.
Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ακολουθούν οι πληροφορίες της συνεδρίας στα αγγλικά, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα:
Panel IV: The negotiation - Key players and the role of personalities
Moderator: Ino Afentouli, Executive Director, Institute of International Relations - IDIS, Panteion University
• ‘Tishy Curzon’: The British delegation at Lausanne
Jonathan Conlin, Professor of Modern History, University of Southampton; Co-Founder, The Lausanne Project
• His major diplomatic achievement: Venizelos at Lausanne
George Th. Mavrogordatos, Professor of Political Science (ret), National & Kapodistrian University of Athens
• Falling on deaf ears: Ismet Pasha’s negotiation tactics and diplomacy at Lausanne [online]
Ozan Ozavci, Assistant Professor of Transimperial History, Utrecht University; Expert, The Lausanne Project
• Two Western Adversaries [online]
Thanos Veremis, Professor Emeritus, National & Kapodistrian University of Athens; Vice-President of the Board, ELIAMEP
Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε δύο πτυχία: Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (1967) και Νομικής (1969). Χάρη σε υποτροφία Fulbright, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου έλαβε πρώτα M.A. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Purdue (1972) και ύστερα Ph.D. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ (1979).
Ως φοιτητής, ήταν ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και χρημάτισε Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Μετά την πτώση της δικτατορίας, υπήρξε ενεργό μέλος της «Ομάδας Επιστημόνων για ένα Δημοκρατικό Σύνταγμα» και επιμελήθηκε τη δημοσίευση των προτάσεών της. Στη συνέχεια, ήταν σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Συντάγματος το 1975. Εισηγήθηκε τη συγκρότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής το 1982, μετά από πρόσκληση του τότε Προέδρου της.
Ύστερα δίδαξε Πολιτική Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια ως επισκέπτης καθηγητής. Επίσης αρθρογράφησε για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση επί τριάντα χρόνια (1983-2012).
Για το βιβλίο του Stillborn Republic τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.
Πρόσφατα βιβλία του είναι: 1915: Ο Εθνικός Διχασμός (2015), Μετά το 1922: Η παράταση του Διχασμού (2017), Tα γράμματα στην Πάολα (2018), Αναμνήσεις ενός μολυβένιου στρατιώτη (2019), Εθνική ολοκλήρωση και διχόνοια: Η ελληνική περίπτωση (2020).
Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης.
Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000 Πρόεδρός του. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 ως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).
Δίδαξε ιστορία στο LSE (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία. Υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.
Έχει τιμηθεί με τα διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Βιβλία (μεταξύ άλλων):
- (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972.
- "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983".
- "Δικτατορία και οικονομία", 1982.
- "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983.
- "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984.
- "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986.
- "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995.
- "Greece's Balkan Entanglement", 1995.
- "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997.
- "Greece.The Modern Sequel", 2002.
Η Ινώ Αφεντούλη είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή και την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια διπλωματία και τη στρατηγική επικοινωνία. Υπηρέτησε επί δυο δεκαετίες (2002-2022) ως υπεύθυνη προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες. Με την ιδιότητα αυτή είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της εφαρμογής της επικοινωνιακής πολιτικής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις χώρες μέλη της νότιας πτέρυγας (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και στις χώρες εταίρους στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής της σταδιοδρομίας (1985-2001), έχει συνεργαστεί με έντυπα και οπτικοακουστικά ΜΜΕ (εφημερίδες Καθημερινή, Μεσημβρινή, Αυγή, Ρ/Σ 9.84 και ΣΚΑΙ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ελληνική έκδοση του Economist Intelligence Unit, το περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος).
Μεταξύ των δημοσιεύσεων της περιλαμβάνονται τα βιβλία:
- Διαδρομές με τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, εκδ. Ποταμός, 2005.
- Ποια Ευρώπη Θέλουμε, εκδ. Ι. Σιδερη, 1997.
- Μάης ‘68, Είκοσι Χρόνια Μετά, εκδ. Οδυσσέας, 1988.
Επίσης, έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και συνεντεύξεων στα ΜΜΕ με τα οποία έχει συνεργαστεί ενώ έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων και μεγάλων διοργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και την Πολιτική Επικοινωνία στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne και Paris II. Διετέλεσε γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση, ιδρυτικό μέλος του Ελληνο-Ισραηλινού Φόρουμ καθώς και του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ.
Για την προσφορά της στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, έχει τιμηθεί από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με το Βραβείο Καλλιγά (2001) και ήταν η Ελληνίδα υποψήφια για το βραβείο Γυναίκες της Ευρώπης (2000).