Latina Vincenzo
Γιακουμακάτος Ανδρέας
Γλώσσα
Ιταλική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση), Ελληνική
Ημερομηνία
24/01/2014
Διάρκεια
63:30
Εκδήλωση
Κοσμοπολιτισμός και ενδοσκόπηση. Σύγχρονοι Ιταλοί αρχιτέκτονες στην Αθήνα
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)
Διοργάνωση
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
Μουσείο Μπενάκη
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
Ιταλία, Συρακούσσες, Σικελία, Ορτυγία, ιστορική πόλη, νέες αρχιτεκτονικές δομές
Ο Vincenzo Latina είναι Σικελός αρχιτέκτονας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο πρόβλημα της ένταξης νέων αρχιτεκτονικών δομών στο αστικό τοπίο των ιστορικών πόλεων, καθώς και στη δημιουργία δομών με έντονο τοπικό και μεσογειακό χαρακτήρα, που προσεγγίζει όμως με κριτική διάθεση χωρίς επιδεικτικές ή τετριμμένες αναφορές. Η πρωτότυπη αντίληψή του για την ανάκτηση των αρχαίων στοιχείων στο πλαίσιο μιας απελευθερωμένης σύγχρονης διάστασης τον καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στο ελληνικό κοινό.
Πολύ συχνά στην αρχιτεκτονική επιχειρούνται εύκολοι προσδιορισμοί, που προέρχονται από περιοριστικές και άμεσες αντινομίες, όπως ανανέωση-συντήρηση, οι οποίες ενισχύουν αντιθέσεις που τις περισσότερες φορές προκαλούνται από μια αναγωγική μεταγραφή κάποιων ερμηνευτικών μοντέλων.
Η διάλεξη του Vincenzo Latina λαμβάνει υπόψη έννοιες για μερικούς «ασυμβίβαστες» μεταξύ τους, για να τις οδηγήσει στο εσωτερικό της αρχιτεκτονικής πειθαρχίας. Θα επιχειρηθεί η διατύπωση και η ανάλυση κάποιων διαδικασιών που επέφεραν αλλαγές στα ιταλικά ιστορικά κέντρα, ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο των Συρακουσών της Σικελίας: πόλη αρχαϊκής ελληνικής προέλευσης, διακρίνεται για τις εξαιρετικές αρχιτεκτονικές μαρτυρίες της. Ο ομιλήτής ασχολείται με τη «Συντήρηση και Ανανέωση στην Αρχιτεκτονική» ως αποτέλεσμα Παραλλαγής, Αλληλουχίας, Επαλληλίας.
Στο πλαίσιο των σύνθετων και ταχέων αλλαγών του σύγχρονου ιταλικού και διεθνούς αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος –από την αρχιτεκτονική των Αρχιστάρ στην αρχιτεκτονική της ευθύνης– αναπτύσονται κάποιες κριτικές σκέψεις για ορισμένες θεωρητικές κατευθύνσεις που αναπτύχθηκαν με ένταση την τελευταία δεκαετία.
Η διάλεξη εμβαθύνει ιδιαιτέρως σε κάποιους πειραματισμούς στο πλαίσιο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που υλοποιήθηκαν στο κέντρο της αρχαίας πόλης της νήσου Ορτυγίας στις Συρακούσες.
Ο Vincenzo Latina γεννήθηκε στη Floridia των Συρακουσών το 1964. Το 1989 αποφοιτά από την αρχιτεκτονική σχολή IUAV της Βενετίας, συνεργάζεται για μικρό διάστημα με τον Francesco Venezia και από το 1992 εργάζεται ως αρχιτέκτων. Από το 2001 είναι λέκτωρ αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών συνθέσεων στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου της Κατάνιας με έδρα τις Συρακούσες, όπου και εργάζεται ως αρχιτέκτων. Ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τον σχεδιασμό αρχιτεκτονικών επεμβάσεων με στόχο την πολεοδομική αναζωογόνηση ιστορικών αστικών περιοχών με αρχαιολογική σημασία.
Έχει συμμετάσχει σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Το 2003 κερδίζει τα βραβεία «Il Principe e l'Architetto» και «Premio Internazionale Architetture di Pietra 2003». Είναι φιναλίστ του βραβείου Medaglia d'Oro della Triennale di Milano και του Premio Nazionale Accademia di S. Luca 2004. Την ίδια χρονιά κερδίζει το Premio Internazionale alla Committenza di Architettura Dedalo‐ Minosse, για αρχιτέκτονες κάτω των 40 ετών.
Το 2006 κερδίζει ex‐æquo το Premio Gubbio 2006 της Εθνικής Ένωσης Ιστορικών‐ Καλλιτεχνικών Κέντρων. Επιλέγεται για τo Βραβείo Mies van der Rohe 2007 και για το Premio Piranesi. Το 2008 κερδίζει τα βραβεία «Premio Innovazione e Qualità Urbana», «Rimini Fiere EuroP.A.» και το «Premio G.B. Vaccarini». Το 2009 κερδίζει τον διαγωνισμό για τον λιμενικό σταθμό επιβατών των Συρακουσών.
Το 2010 κερδίζει το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Καλλιτεχνική‐Αρχιτεκτονική μελέτη νέας λειτουργίας δύο γερανών στο λιμάνι του Παλέρμου».
Το 2011 επιλέγεται στον διεθνή διαγωνισμό «Πρόγραμμα Λιμένων και Σταθμών» της πόλης της Μεσσήνης. Το 2012 αποσπά την «Medaglia d'Oro all'Architettura Italiana 2012» στην Τριεναλε του Μιλάνου. Το 2012 καλείται να συμμετάσχει στην 1η και 2η φάση του βραβείου Mies van der Rohe για την έκδοση του Βραβείου 2013. Το 2013 αποσπά το διεθνές βραβείο για Αρχιτεκτονική από Πέτρα «ARCH.&STONE' 13».
Έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε πολλές σχολές αρχιτεκτονικής. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό, ενώ εκτέθηκε στη 12η και τη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
Ο Ανδρέας Γιακουμακάτος δίδαξε ιστορία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας επί δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και παράλληλα στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ, όπου σήμερα είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Έχει επίσης διδάξει στο Βερολίνο, στη Βαρκελώνη, στο Μιλάνο, στη Νάπολη και στο Τόκιο.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς ελληνικούς δημόσιους φορείς, καθώς και με πλειάδα ξένων μορφωτικών ινστιτούτων και πρεσβειών, για την υλοποίηση πολιτισμικών γεγονότων, διαλέξεων και εκθέσεων αρχιτεκτονικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Μουσείο Μπενάκη, Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Θεατρικό Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου κ.λπ.). Βιβλία του έχουν δημοσιευτεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και από τις εκδόσεις Modulo, Νεφέλη, Libro, Καστανιώτης, Gutenberg, Καπόν, εκδόσεις Κτίριο. Από το 1987 είναι συνεργάτης της εφημερίδας Το Βήμα.
Είναι τακτικό μέλος Επιστημονικών Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας και είναι μέλος της αρχαιότερης στον κόσμο (1563) Ακαδημίας των Τεχνών της Φλωρεντίας.