Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Μπένος Σταύρος, Σουέρεφ Κωνσταντίνος, Γιούνη Παρασκευή, Κατσούδας Πέτρος

28 Ιανουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:26:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 496
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ξεκίνησαν ένα νέο οδοιπορικό σε αρχαία και ρωμαϊκά θέατρα για το έτος 2020 με τρεις νέες διαλέξεις. Καθώς το 2020 θα έχει ως επίκεντρο την «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου», ο νέος κύκλος εκδηλώσεων θα έχει ως πυρήνα την Διαδρομή της Ηπείρου.

Στον νέο κύκλο εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί η πορεία αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων – κόμβων της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου, τα οποία είναι το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης, Κασσώπης, Νικόπολης, Αμβρακίας και Γιτάνων. Ομιλητές θα είναι οι Έφοροι, οι μελετητές και οι επιβλέποντες των έργων.

Στην πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Αρχαίο θέατρο Δωδώνης», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, ομιλητές ήταν οι:

Κώστας Ι. Σουέρεφ, Δρ Αρχαιολογίας, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με θέμα «Η πρόκληση της Δωδώνης»
Δρ. Παρασκευή Γιούνη, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου, με θέμα «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων της Δωδώνης-Φάση Α΄: ένα έργο σε εξέλιξη»
Πέτρος Κατσούδας, Πολιτικός Μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και μελετητής του έργου, με θέμα «Αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης: Δυσκολίες και Προβληματισμοί πάνω στην μελέτη ενός μνημείου με πολλές ιδιαιτερότητες».

Προλόγισε ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Σουέρεφ Κωνσταντίνος Δρ. Αρχαιολογίας - Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Ο Κωνσταντίνος Σουέρεφ γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι. Πήρε μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης στην αρχαία φιλολογία από τη Scuola Normale Superiore και προϊστορικής αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Πίζας. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται σε θέματα των μυκηναϊκών χρόνων, των ελληνικών αποικισμών, της βορειοελλαδικής αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης. Έλαβε μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ως εισηγητής. Πρότεινε και υλοποίησε στη Θεσσαλονίκη το θεωρητικό τμήμα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καλειδοσκόπιο 1995» με θέμα «Μύθοι, θρύλοι και παραμύθια, μια προσέγγιση μέσα από τα κόμικς». Έχει προσκληθεί σε πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Γαλλίας για διαλέξεις και σεμινάρια. Εργάζεται από το 1985 ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά στην ΙΣΤ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ διηύθυνε την ΚΘ΄ Εφορία (2006-2010). Από το 2011  προΐσταται της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. ‘Έχει, μεταξύ άλλων, συγγράψει τα έργα Αρχαία λιμάνια-Θερμαϊκός Κόλπος (1988), Μυκηναϊκές μαρτυρίες από την Ήπειρο (2001), Τοπογραφικά και αρχαιολογικά Κεντρικής Μακεδονίας (2011), ενώ έχει επιμεληθεί τη δίτομη έκδοση Υδάτινες σχέσεις-Το νερό ως πηγή ζωής κατά την αρχαιότητα (2000-2003). Έχει μεταφράσει τα βιβλία Umberto Eco, Πολιτιστικά κοιτάσματα (1988), Pablo Neruda, Todo el amor (Όλη η αγάπη, α΄ έκδοση 1993, ε΄ έκδοση 2003), Emanuele Greco, Αρχαιολογία της Μεγάλης Ελλάδας (2001, βραβείο μετάφρασης από το ιταλικό κράτος). Είναι συνεργάτης του περιοδικού Πόρφυρας από την ίδρυσή του (1980) με σχόλια θεωρίας για τον κινηματογράφο, μεταφράσεις, ποιήματα και δοκίμια. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Περίπλους, Η λέξη, Φηγός, Εντευκτήριο,Φιλόλογος, Γραφή, Ακτή κ.ά.

Γιούνη Παρασκευή Προϊσταµένη Τµήµατος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, ΕΦΑ Ιωαννίνων

Η Παρασκευή Γιούνη είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Είναι απόφοιτος του Αρχαιολογικού Τμήματος Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, κάτοχος Master και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D) του Institute of Archaeology, University of London. Ως αρχαιολόγος του ΥΠ.ΠΟ υπηρέτησε στην ΙΗ΄ ΕΠΚΑ (Ανατολική Μακεδονία) και από το 2001 εργάζεται στην ΙΒ΄ ΕΠΚΑ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην μελέτη της προϊστορικής κεραμεικής, και συγκεκριμένα στη διερεύνηση των τεχνολογικών, χρηστικών και οικονομικών παραμέτρων της. Έχει ασχοληθεί με την μελέτη (μακροσκοπική μελέτη και μελέτη λεπτών-τομών) της κεραμεικής από τους Νεολιθικούς οικισμούς της Νέας Νικομήδειας, της Μάκρης, των Λιμεναρίων, του Ντικιλί Τας, του Προμαχώνος-Topolnitsa και άλλων οικισμών της Ανατολικής Μακεδονίας. Πρόσφατα, έχει μεταφέρει το ερευνητικό της ενδιαφέρον στην μελέτη της χειροποίητης κεραμεικής από την Ήπειρο.

Έλαβε μέρος στην συστηματική ανασκαφή του Νεολιθικού οικισμού της Μάκρης, του Προμαχώνος- Topolnitsa και του Ντικιλί Τας, καθώς και σε διάφορες σωστικές ανασκαφές στην Ανατολική Μακεδονία και στην Ήπειρο. Υπήρξε βασικό μέλος της ομάδας της επανέκθεσης των αρχαιολογικών συλλογών του Μουσείου Ιωαννίνων, συμμετείχε στην υλοποίηση της Μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης Μουσείου Δράμας, και στην συγγραφή της Μουσειολογικής μελέτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων. Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ συνέγραψε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Ζωή μιας πόλης: Φίλιπποι».

Κατσούδας Πέτρος Πολιτικός Μηχανικός, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Ο Πέτρος Κατσούδας είναι Πολιτικός Μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και Μέλος της επιστημονικής ομάδας για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης.

Σχετικές ομιλίες

ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Ήπειρος: 10 χρόνια μετά - Χαιρετισμοί 01:20:27

Σεπ 10, 2023

ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Ήπειρος: 10 χρόνια μετά - Χαιρετισμοί

Μπένος Σταύρος Καχριμάνης Αλέξανδρος Μενδώνη Λίνα Τσιρογιάννης Χρήστος Καράμπελας Νίκος Δ. Μόσχος Γιάννης Ψαθάς Βασίλης Παπαδοπούλου Βαρβάρα Κουτσιανάς Νίκος Κεΐσογλου Γιάννης Λαμπρόπουλος Νίκος Σμπώκου Αγάπη

Γλώσσα: Ελληνική

Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2023 και Προγραμματισμός δράσεων για το έτος 2024 01:51:23

Σεπ 10, 2023

Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2023 και Προγραμματισμός δράσεων για το έτος 2024

Ρόκκου Ελένη Μπένος Σταύρος Χατζηνικολάου Μπέττυ Σακκάς Βαγγέλης Φρέγκογλου Ευδόκιμος Παπανικολάου Εύη Σταγκίκας Αριστοτέλης Κιτσάκη Γεωργία Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Νταής Παναγιώτης Καχριμάνης Αλέξανδρος Ζηρίνης Γιάννης Σμύρης Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική

ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Ήπειρος: 10 χρόνια μετά – Παρουσιάσεις 01:06:50

Σεπ 10, 2023

ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Ήπειρος: 10 χρόνια μετά – Παρουσιάσεις

Μπένος Σταύρος Σοφικίτου Μαρία Χιώτης Χρήστος Τσιτσώνη Θέκλα Ρήγινος Γεώργιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Παρασκευόπουλος Μιχάλης Μαλαπάνη Πόπη Χρισταρά Μαρία Ρόκκου Ελένη

Γλώσσα: Ελληνική