Χουλιαράς Γιάννης
Πλιάκου Γεωργία
Μπένος Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
08/06/2021
Διάρκεια
00:51:41
Εκδήλωση
Κύκλος: «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου»
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, πολιτιστική διαδρομή, αρχαίο θέατρο, Ήπειρος, Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, μνημείο, προστασία, αποκατάσταση, Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, συντήρηση, αναστήλωση, κοίλο
Η αρχαία πόλη των Γιτάνων βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Θεσπρωτίας, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αποτέλεσε πολιτικό κέντρο του Κοινού των Θεσπρωτών από την ίδρυσή της γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., έως την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 168/7 π.Χ. Ο οικισμός περιβαλλόταν από ισχυρή οχύρωση και διέθετε οργανωμένο πολεοδομικό σύστημα. Τα δημόσια οικοδομήματα, όπως το πρυτανείο- αρχείο, η αγορά, οι ναοί της Θέμιδος και της Παρθένου, συγκεντρώνονται στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Το θέατρο των Γιτάνων οικοδομήθηκε σε μια πλεονεκτική θέση, έξω από τα τείχη, δίπλα στον πλωτό κατά την αρχαιότητα ποταμό Θύαμι και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα δημόσια οικοδομήματα, καθώς εξυπηρετούσε, πέραν της διδασκαλίας αρχαίου δράματος, πολιτικές συγκεντρώσεις των Ηπειρωτών. Η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1996 και συνεχίστηκε έως το 2017. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου, το οποίο παρουσίαζε σοβαρά δομικά προβλήματα, εκπονήθηκαν εξειδικευμένες μελέτες στερέωσης και αποκατάστασής του. Το έργο της αποκατάστασης του θεάτρου εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των τριών κεντρικών κερκίδων του κοίλου, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά, ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2020.
Ο Ιωάννης Χουλιαράς κατάγεται από την πλευρά του πατέρα του από τα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου και γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Πήρε πτυχίο του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών το 1988 και αμέσως γράφτηκε στο Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Από το 1992 έως το 1995 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Το 1999 πήρε πτυχίο Αρχαιολογίας από το Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο ίδιο τμήμα εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή με τίτλο: H εντοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι.
Διετέλεσε επικεφαλής ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας στην Περιφέρεια Ηπείρου, επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Ηπείρου και Έφορος Αρχαιοτήτων της 20ης και 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Δίδαξε ως μέλος του προσωρινού εκπαιδευτικού προσωπικού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Έχει δημοσιεύσει αρκετές εργασίες αρχαιολογικού περιεχομένου, που άπτονται των ενδιαφερόντων του για τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη. Το 2009 εκδόθηκε από το Ριζάρειο Ίδρυμα η διατριβή του για τη ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι, βιβλίο το οποίο βραβεύτηκε το 2010 από την Ακαδημία Αθηνών. Υπήρξε επικεφαλής ανασκαφών στην Αιτωλοακαρνανία και τη Θεσπρωτία, όπου ήρθαν στο φως σημαντικοί οικισμοί και μνημεία. Στο έργο του καταγράφεται η επισήμανση άγνωστων στην έρευνα και τη βιβλιογραφία τοιχογραφημένων συνόλων τόσο της βυζαντινής όσο και της μεταβυζαντινής εποχής.
Η Γεωργία Θ. Πλιάκου είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.
Είναι αρχαιολόγος, Πτυχιούχος και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Ph.D.) του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπηρετεί ως αρχαιολόγος στη ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από το 1988 και από το 1993 ως μόνιμη επιμελήτρια αρχαιοτήτων.
Έλαβε μέρος και επέβλεψε πολλές σωστικές ανασκαφές στην Αμβρακία (σύγχρονη Άρτα), στη Λευκάδα και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ελληνοαλβανικού Ερευνητικού Προγράμματος ανασκαφών στην αρχαία πόλη Αντιγόνεια στη νότια Αλβανία (2005-2008). Συμμετείχε στις εργασίες επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας (2002), στη σύνταξη της Μουσειολογικής μελέτης επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και στην μουσειογραφική εφαρμογή –επανέκθεση των Συλλογών ιστορικών χρόνων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, όπου μεταξύ άλλων ανέλαβε την επιστημονική επεξεργασία – επιμέλεια κειμένων και εφαρμογών πολυμέσων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα που αφορούν στην αρχαία πόλη και το νησί της Λευκάδας, καθώς και στην κεραμική από την Αμβρακία, τη Λευκάδα, τη Νικόπολη και την περιοχή του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ιερό της Δωδώνης και οργάνωσε την πειραματική εφαρμογή του στον αρχαιολογικό χώρο με σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορική γεωγραφία και τοπογραφία της Ηπείρου με έμφαση στην περιφέρεια της αρχαίας Μολοσσίας, καθώς και στη μελέτη της κεραμικής από την ίδια περιοχή.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».