Στουρνάρας Γιάννης
Αμυράς Γιώργος
Καρρά Λυδία
Ζομπανάκης Ανδρέας
Καράμπελα Χριστίνα
Ζόμπολα Δανάη
Αρσένης Σπύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
31/03/2023
Διάρκεια
01:07:08
Εκδήλωση
Παρουσίαση αποτελεσμάτων της 2ης Πανελλαδικής Έρευνας για την αντίληψη και στάση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες
Χώρος
Τράπεζα της Ελλάδος
Διοργάνωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τράπεζα της Ελλάδος
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
κλιματική αλλαγή, Ελλάδα, προσαρμογή, πρόγραμμα LIFE, πολιτική προσαρμογής, κλιματική κρίση
Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της δεύτερης πανελλαδικής έρευνας για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP AdaptInGR: Οι Έλληνες και η Κλιματική Αλλαγή.
Στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από ομιλίες του κ. Γιώργου Αμυρά, Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της κας Λυδίας Καρρά, Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της δεύτερης
πανελλαδικής έρευνας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP AdaptInGR του Προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έρευνα αφορούσε στον προσδιορισμό του επιπέδου ενημέρωσης, των προσλαμβανουσών αξίων, των προσδοκιών των Ελλήνων, σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Το πρώτο κύμα της δημοσκόπησης διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Η συγκριτική του ανάλυση σε σχέση με το δεύτερο, θα βοηθήσει στην κατανόηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση όσο και από το ίδιο το έργο τα χρόνια που μεσολάβησαν, καθώς και στον εντοπισμό τυχόν διαφοροποιήσεων στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των πολιτών.
Ο κ. Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε στην ομιλία του τη διάκριση μεταξύ Κλιματικής Αλλαγής και Κλιματικής Κρίσης, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της δεύτερης, και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να μην περάσουμε στην εποχή της Κλιματικής Κατάρρευσης». Τόνισε ότι «το ΥΠΕΝ μέσω των πρωτοβουλιών του για την προστασία των απάτητων βουνών, τη χαρτογράφηση και την προστασία των δασών, συμβάλλει στην προσαρμογή τους στην Κλιματική Αλλαγή». Τόνισε την σημασία του ρόλου των νέων στην προσαρμογή και ιδιαίτερα όσων γεννήθηκαν μετά το 2000, αφού οι υπόλοιποι ήδη επηρεαζόμαστε από τις αντιλήψεις μας.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχάρη την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τους συνεργάτες της για τη δημοσκόπηση και τόνισε την σημασία του έργου LIFE-IP AdaptIn GR για την προσαρμογή της χώρας μας στην Κλιματική Αλλαγή. «Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας χαρτογραφούν τις σημερινές στάσεις της κοινής γνώμης ανά Περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα» σχολίασε η κα Λυδία Καρρά, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Πιστεύω βαθύτατα πως η δεύτερη αυτή δημοσκόπηση, θα αποτελέσει μια έρευνα-σταθμό για τους φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο σημαντικά και πολύτιμα που θα συνυπολογίζονται για πολλά χρόνια κατά την χάραξη πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή στη Χώρα μας στο μέλλον».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η εταιρεία qed ανέλαβε για λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εταίρου του έργου LIFE-IP AdaptInGR την υλοποίηση πανελλαδικής έρευνας, με αντικείμενο τις αντιλήψεις του κοινού για την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα διενεργήθηκε με τη μέθοδο των ηλεκτρονικά υποβοηθούμενων τηλεφωνικών συνεντεύξεων (CATI). Η έρευνα έλαβε χώρα από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο 2022.
Το συνολικό μέγεθος του δείγματος περιλαμβάνει 2032 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις με άτομα ηλικίας 15-70 ετών.
Το ολοκληρωμένο έργο “LIFE-IP AdaptInGR- LIFE17 IPC/GR/000006” είναι το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα 8ετές έργο στο οποίο συμμετέχουν 19 φορείς. Συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συμμετέχει στο έργο, με ιδιαίτερη ευθύνη για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Αντικείμενο της ΕΛΛΕΤ στο έργο είναι η διερεύνηση της προσαρμογής των τοπίων, των αρχαιολογικών χώρων και των χρήσεων γης, στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο, ίδιους πόρους των εταίρων και ιδιωτικούς φορείς.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Ήταν Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1982 έως το 1986. Παράλληλα, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην αγορά του πετρελαίου και τις συνέπειες των πετρελαϊκών κρίσεων στη διεθνή οικονομία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής (1986-1989) και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.
Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (με αναστολή καθηκόντων από τον Ιούνιο του 2012). Έχει διδάξει επί σειρά ετών Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά σε θέματα Μακροοικονομίας, Θεωρίας της Βέλτιστης Φορολόγησης, Δυναμικής του Δημόσιου Χρέους, Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Ενεργειακών Οικονομικών, Νομισματικής Πολιτικής, Στρεβλώσεων των Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων. Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς: οικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, νομισματική πολιτική, ενεργειακά οικονομικά, δημόσια οικονομικά, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην Ελληνική οικονομία.
Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Από το 2005 έως τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή.
Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής και κατόπιν Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2012.
Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Μαΐου 2012.
Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014.
Από τις 27 Ιουνίου του 2014 είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Κλασικής Μουσικής «Ευτέρπη».
Ο Γιώργος Αμυράς, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, καθώς και την τηλεόραση.
Το 2010 συμμετείχε ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, στις εκλογές για τον δήμο Αθηναίων. Με ποσοστό 7,3%, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος, προωθώντας την πράσινη ατζέντα.
Στις διαδοχικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 επανεξελέγη βουλευτής, στην περιφέρεια Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.
Διετέλεσε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Παραγωγής & Εμπορίου, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων.
Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Κούβας, καθώς και μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Αυστραλίας και της Τσεχίας.
(Πηγή: Ιστότοπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Η Λυδία Καρρά σπούδασε Κοινωνιολογία στην Σορβώνη, και μεταπτυχιακά σε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) 1981-83.
Το 1972 ίδρυσε με το σύζυγό της την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.
1975: Ηγήθηκε στο Cyprus Relief Fund, Λονδίνου, της οικονομικής υιοθεσίας των προσφυγόπουλων της Κύπρου.
Την περίοδο 1992 - 1994 ως πρόεδρος του Hellenic Cultural Centre (συνομοσπονδία ελληνικών πολιτιστικών οργανώσεων) στην Αγγλία είχε την ευθύνη των εορτασμών για τα 2.500 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν η τριήρης έπλευσε στον Τάμεση.
Από το 1980 εργάστηκε κοντά σε διακεκριμένους Βρετανούς σκηνοθέτες. Από το 1985 αφοσιώθηκε στην σκηνοθεσία και έχει σκηνοθετήσει 15 ταινίες.
Οι ταινίες της έχουν παιχθεί σε πολλές χώρες & έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη και την Αμερική:
Με τα έσοδα από την πώληση στην Αμερική της ταινίας «ΣΙΝΑ, Το Θεοβάδιστο Όρος» συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα της μεσαιωνικής τράπεζας της Μονής.
“Sir Steve Runciman, Γέφυρα στην Ανατολή”, για τον Βυζαντινό πολιτισμό, απέσπασε βραβείο στο Chicago Film Festival.
Η «Φωνή Αιγαίου» απέσπασε βραβείο «καλύτερης ταινίας για την φύση» (2005) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το European Heritage Film Festival.
H ταινία της «Mια Ζωή, μια Εποχή - Μιχάλης Κακογιάννης» επελέγη για την εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2009. Η ταινία αυτή έχει παιχθεί σε πολλά φεστιβάλ διεθνώς.
Τελευταία της ταινία «Ξερολιθιές: Στηρίγματα στο Αιγαίο», που παίχθηκε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο MediMed στη Βαρκελώνη.
Πρωτοστάτησε στον 1ον μεγάλο αγώνα για την σωτηρία της Πλάκας 1974- 1982.
Επιμελήθηκε την έκδοση, συνέβαλλε κείμενο, «Ευάλωτη Γη», εκδόσεις Πατάκη (2008).
Είχε επίσης τη σκηνοθετική επιμέλεια 2 σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων μεγάλης εμβέλειας
- α/ στον Τύμβο Μαραθώνος το 2010 για τα 2500 χρόνια από την ιστορική μάχη (με τη συμμετοχή των Λυδίας Κονιόρδου, Αντώνη Καφετζόπουλου και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη)
- β/ «Άνθρωπος και Φύσις: από τον Όμηρο στον Ελύτη», στο Ηρώδειο το 2013 για τα 50 Χρόνια της Europa Nostra (με τη συμμετοχή των Διονύση Σαββόπουλου, Μαρίας Φαραντούρη, Αλκίνοου Ιωαννίδη και άλλων)
- Από το 2004, καλλιτεχνική Διεύθυνση του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών «Παράθυρα στον Πλανήτη».
To 2014 ίδρυσε με την Μάγια Τσόκλη το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.
Τον Μάρτιο 2015 είχε την επιμέλεια και συνέγραψε κείμενα της έκθεσης «Marathon: Cultural Landscape / Marathon: Paysage Culturel» που πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι.
Από τον Απρίλιο 2017 είναι Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Το 2019 βραβεύθηκε με Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra ως ιδρύτρια του Προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού».
Τον Δεκέμβριο 2009 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Κοινωνιολόγος (με σπουδές σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο), συγγραφέας, εν ενεργεία εθελόντρια σε ανθρωπιστικούς σκοπούς, ερευνήτρια εκ πεποιθήσεως και μητέρα μιας κόρης 26 ετών και ενός γιού 19.
Έχει 33 χρόνια εμπειρίας στην κοινωνική έρευνα και στην εμπορική έρευνα και ηγείται της qed τα τελευταία 22 χρόνια.
Από το 2009, επιβλέπει το ερευνητικό εργαστήριο «People of Greece by qed» το οποίο καταγράφει την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας σε επίπεδο αξιών, πεποιθήσεων και συμπεριφορών.
Για τα έτη 2003-2015 προσέφερε τις εθελοντικές υπηρεσίες της στις θέσεις του αντιπροέδρου (2003-2013) και προέδρου (2014-2015) του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς).
Από το 2016 δραστηριοποιείται στην κοινωνία των πολιτών, συνεργαζόμενη με πολλές ΜΚΟ είτε ως ερευνήτρια, είτε ως σύμβουλος.
O Σπύρος Αρσένης είναι κάτοχος διδακτορικού και επικεφαλής προγραμμάτων καινοτομίας στην Εθνική Τράπεζα. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Έχει συν-γράψει το βιβλίο "Μελίνα, μια σταρ στην Αμερική" από τις εκδόσεις Πατάκη.