Γεωργοπούλου Μαρία
Βενέζη-Κοσμετάτου Άννα
Θεοδωρόπουλος Τάκης
Παπακωνσταντίνου Δήμητρα
Βογκέικωφ-Brogan Ναταλία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/04/2013
Διάρκεια
84:43
Εκδήλωση
Παρουσίαση Αρχείου Ηλία Βενέζη
Χώρος
Αμφιθέατρο "Cotsen Hall" της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών
Διοργάνωση
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
Ηλίας Βενέζης, γενια του '30, αρχείο Ηλία Βενέζη, καταλογογράφηση αλληλογραφίας
Ο Ηλίας Βενέζης (1904-1973), σημαντικός Έλληνας πεζογράφος και ακαδημαϊκός, ανήκει στη λεγόμενη γενιά του ’30.
Τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του αντανακλούν τις φρικτές εμπειρίες του πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922). Το πρώτο του βιβλίο, Το νούμερο 31328, που δημοσιεύθηκε το 1931, είναι το χρονικό των δεκατεσσάρων μηνών που βίωσε ως "εργάτης" στην Ανατολία, στη διάρκεια των εργασιών ανοικοδόμησης όσων είχαν καταστραφεί στον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Σε μεταγενέστερο μυθιστόρημά του με τον τίτλο Αιολική Γη (1943), ο Βενέζης αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του. Ο Lawrence Durell, στον πρόλογό του για την αγγλική έκδοση του Αιολική Γη (ή Πέρα από το Αιγαίο) αναφέρει ότι θεωρεί τον Βενέζη "μαζί με Μυριβήλη ως έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες πεζογράφους έως τότε".
Το αρχείο του Ηλία Βενέζη, δώρο της κόρης του Άννας Βενέζη-Κοσμετάτου στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη το 2010, αποτελείται από την προσωπική (συμπεριλαμβανομένων των επιστολών που έστειλε μέσα από τη φυλακή) και επαγγελματική του αλληλογραφία (αλληλογραφία με εκδότες και κριτικούς), αδημοσίευτες ραδιοφωνικές ομιλίες (από τη θητεία του στην Εθνική Ελληνική Ραδιοφωνία), καθώς και από αποκόμματα εφημερίδων.
Το αρχείο αυτό, που βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας, παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση η κόρη του συγγραφέα Άννα Βενέζη-Κοσμετάτου, ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, η επιμελήτρια της καταλογογράφησης του αρχείου Δήμητρα Παπακωνσταντίνου και η Υπεύθυνη Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan.
Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Ο πεζογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, θεατρολογία και ανθρωπολογία στο Παρίσι (1973-1980). Εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος, υπεύθυνος της φιλολογικής σελίδας της "Μεσημβρινής" (1981-1983) και στη συνέχεια ως συνεργάτης των "Νέων". Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού "Το Τέταρτο", που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Σήμερα, είναι συντάκτης στην Καθημερινή.
Εργογραφία
Μυθιστορήματα
"Ο ψίθυρος της Περσεφόνης", Αθήνα, Άγρα 1985. Σελ.: 168
"Νύχτες στην Αρκαδία", Αθήνα, Ροές 1988, Εστία 1991. Σελ.: 116.
"Το αδιανόητο τοπίο", Αθήνα, Εστία 1991, Ωκεανίδα 2000. Σελ.: 272.
"Η πρώτη του Νάρκισσου", Αθήνα, Εστία, 1994 Σελ.: 233.
"Η δύναμη του σκοτεινού θεού", Αθήνα, Ωκεανίδα, 1999 Σελ.: 240
Νουβέλες
"Comme la part du ciel", Ed. Voir 1996, Σελ. 86.
"Η τρέλα του μεσημεριού", Αθήνα, Ωκεανίδα 2000. Σελ.: 154.
Θέατρο
"Όσοι έχασαν τον ύπνο τους", Αθήνα, Καστανιώτης 1997. Σελ.: 116. ISBN: 960-03-1776-3
Δοκίμιο
"Α. Μαρλώ: Οι μεταμορφώσεις της κρυφής Ελλάδας", Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών 1997.
Η Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στο Bryn Mawr College στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1989 συμμετέχει στις ελληνοαμερικανικές ανασκαφές στο Μόχλο Σητείας έχοντας την ευθύνη της δημοσίευσης των ιστορικών περιόδων. Παράλληλα ως διευθύντρια Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣΑ) έχει συνεπιμεληθεί την έκδοση δημοσιεύσεων που αφορούν στην ιστορία της αρχαιολογίας στην Ελλάδα (Philhellenism, Philanthropy or Political Convenience. American Archaeology in Greece, Princeton 2012 και Carl W. Blegen: Personal and Archaeological Narratives, Atlanta 2015), ενώ το 2020 επιμελήθηκε την έκθεση της ΑΣΚΣΑ Ίων Δραγούμης: Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης.