Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση δράσεων Δήμων για τις Φιλικές Κοινότητες για την Άνοια

Ζαχαροπούλου Ελένη, Αρσένη - Λάμπρου Παρασκευή, Βαγγελή Βασιλική, Κωτσίδου Ελευθερία

26 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 46:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 205
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργασιών για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, διοργάνωσαν Ενημερωτική Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Άνοια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
 

Στη συγκεκριμένη Ημερίδα Ευαισθητοποίησης διακεκριμένοι επιστήμονες με ειδίκευση στην άνοια ενημερώνουν το κοινό αναφορικά με τα συμπτώματα και τις μεθόδους πρόληψης και διαχείρισης της ασθένειας. Επίσης, εκπρόσωποι των Δήμων Αθηναίων, Βριλησσίων, Βύρωνα και Κορυδαλλού μιλούν για τη σημασία της δημιουργίας φιλικών κοινοτήτων για την άνοια σε κάθε δήμο και παρουσιάζουν τις δράσεις που έχουν αναλάβει σε αυτό το πλαίσιο.
 

Η Ημερίδα αποτελεί μέρος των δράσεων ευαισθητοποίησης για τη νόσο Azheimer κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου που διοργανώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου). Φέτος, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο  Νέστωρ» και άλλοι φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες για τη νόσο Alzheimer, επικεντρώνουν τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αναφορικά με τη νόσο Alzheimer στην προαγωγή της δημιουργίας Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, δηλαδή κοινοτήτων οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα.
 

Η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και η κύρια αιτία αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με άνοια, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια.
 

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις στην εποχή μας, καθώς ο αριθμός ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 – κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης επιβίωσης- προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα.
 

Για τους ασθενείς που ζουν με τη νόσο Alzheimer και τους φροντιστές τους η καθημερινότητα είναι γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες που συχνά γίνονται ιδιαίτερα πιεστικές. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την άνοια μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με νόσο Alzheimer και των φροντιστών τους, και να προσφέρουν ανακούφιση σε χιλιάδες οικογένειες.
 

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική  Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.), σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού προγράμματος της Κοινής Δράσης για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια.

Ζαχαροπούλου Ελένη Εντεταλμένη Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων για τον Συντονισμό και την Εποπτεία Θεμάτων Τρίτης Ηλικίας
Η Ελένη Ζαχαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ιόνιο Σχολή, στο Ε΄Λύκειο Αθηνών και στο Οικονομικό Τμήμα Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ. Πτυχιούχος και μεταφράστρια Αγγλικης, Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας. Πτυχιουχος Πιάνου και Θεωρητικών Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Πρώην Διευθύντρια Αγροτικής Τράπεζας. Παντρεμένη, με δύο παιδιά και τρία εγγόνια. Εδώ και χρόνια ασχολείται ενεργά με τα θέματα του Δήμου Αθηναίων, συμμετέχοντας στην Παράταξη ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ του σημερινού Δημάρχου Γιώργου Καμίνη, αρχικά από το 2011-2014 ως εκλεγμένη Σύμβουλος-Αντιπρόεδρος της 7ης Δημοτικής Κοινότητας και Πρόεδρος της Λέσχης Φιλίας Ελληνορώσων και στη συνέχεια ως Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων. Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της για τα θέματα της Τρίτης Ηλικίας ορίσθηκε από το 2016 ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων για τον Συντονισμό και την Εποπτεία Θεμάτων Τρίτης Ηλικίας. Επίσης, έχει ορισθεί από το 2011 ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων από τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη. Με τη συμμετοχή της σε διαφόρους Συλλόγους, τοπικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος (Πρόεδρος Παρ/τος Αθήνας ΄Ενωσης Γυναικών Ελλάδος, Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων κ.ά..) έχει ασχοληθεί εντατικά από το 2006 με τοπικά και κοινωνικά θέματα, επιδιώκοντας την επίλυσή τους. Σήμερα εκτελεί τα καθήκοντα της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Δήμου Αθηναίων για τον Συντονισμό και την Εποπτεία Θεμάτων Τρίτης Ηλικίας.
Αρσένη - Λάμπρου Παρασκευή Πρόεδρος Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων

Η Παρασκευή Αρσένη-Λάμπρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και ειδικότερα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων.

Παρακολούθησε Σεμινάρια Εξειδίκευσης και Επιμόρφωσης στελεχών Επιχειρήσεων και Οργανισμών σε θέματα Διοίκησης και  Πληροφορικής.

Oμιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Από το 1983 εργάζεται στο ΟΑΚΑ (Γ.ΓΑ –Υπουργείο Πολιτισμού).
Συμμετείχε σε όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στην Ελλάδα, ως διοικητικό στέλεχος
Ήταν υπεύθυνη του τομέα φιλοξενίας αθλητών του Ολυμπιακού Σταδίου.
Διετέλεσε σύμβουλος και άμεσος συνεργάτης  σε θέματα Διοίκησης της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής  του Υπ. Παιδείας, στο πρόγραμμα Ολυμπιακή Παιδεία, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και κατείχε θέση ευθύνης ελέγχου στους Ολυμπιακούς  & Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Διετέλεσε μέλος Διοικητικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία «ΕΛΠΙΣ» και «Γ. Γεννηματάς»,
Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας  (Π.Ε.Σ.Κ.Ο).
Ειδική Γραμματέας στην Πανελλήνια Ένωση «Γυναίκες εναντίον των ναρκωτικών και του Κοινωνικού Αποκλεισμού»,
Ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του παραρτήματος Βριλησσίων της «Ένωσης Γυναικών Ελλάδος» ,
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»,
Γραμματέας συλλόγου Εργαζομένων 
Ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του «Διαδημοτικού Δικτύου Προστασίας Πολίτη & Καταναλωτή»
Πρόεδρος Αθλητικού  Συλλόγου Α΄ Εθνικής κατηγορίας Χόκεϋ «Κόσμος», και υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Χόκεϋ. 
Παραμένει ενεργό μέλος σε Εθελοντικές Οργανώσεις.

Ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών και εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος το 2011. Σήμερα, συνεχίζοντας για δεύτερη θητεία ως δημοτική σύμβουλος, κατέχει τη θεσμική θέση της Προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων.

Η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική ευαισθησία είναι τρόπος ζωής για την ίδια.

Βαγγελή Βασιλική Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βύρωνα

Η Βασιλική Βαγγελή είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Βύρωνα από το 2014.

Το 1984 έλαβε το Πτυχίο Επισκέπτριας Υγείας με 9,27 από την Ανωτέρα Σχολή Επισκεπτριών.

Έκτοτε έως σήμερα συμμετείχε σε πολλά προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης. Ενδεικτικά: α) το 2007 απέκτησε τον Τίτλο της Ειδικότητας Ψυχικής Υγείας β) προγράμματα επιμόρφωσης στο Εθνικό Κέντρο Δημοσίας Διοίκησης γ) εισηγήτρια σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια κ.λ.π..

Το 2006 δημοσιεύει στο επιστημονικό περιοδικό Τετράδια Ψυχιατρικής (τεύχος 97α) συλλογική εργασία-εγχειρίδιο με θέμα: Οδηγός βραχείας αντιμετώπισης ασθενών με βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά σε ψυχιατρικές δομές. Το 2012: Συγγραφή κεφαλαίου με τίτλο Κοινοτική προστασία στην Τρίτη Ηλικία στο βιβλίο με τίτλο: Ψυχική Υγεία και Νοσηλευτική Επιστήμη, επιμέλεια: Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου-Βασιλοπούλου, Ιατρικές εκδόσεις ΒΗΤΑ.

1991-2001: Επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Ενηλίκων.

2004-2012: Επισκέπτρια Υγείας στην Μονάδα Πρώιμης διάγνωσης κατάθλιψης και Διαταραχών μνήμης (Δ. Βύρωνα- Αιγινήτειου Νοσοκομείου).

2011 -2014 Προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας.

Κωτσίδου Ελευθερία Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Κορυδαλλού

Η Ελευθερία Κωτσίδου αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 1995.

Ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Η Παμμακάριστος".

Διατηρεί την επαγγελματική της στέγη στον Κορυδαλλό, από το 2006. Είναι Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού από το Μάρτιο του 2017 έως σήμερα.

Σχετικές ομιλίες