Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση εκπαιδευτικών οδηγών για τη θετική γονεϊκότητα στα πρώτα κρίσιμα χρόνια

Κανακά -Geintenbein Χριστίνα, Τσιότσιου Έφη, Περβανίδου Νένη, Τριανταφύλλου Καλλιόπη, Παναγιωτάκου Χριστίνα

28 Ιανουαρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:41:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 641

Με στόχο την υποστήριξη των νέων γονέων και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», διοργάνωσε την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών για την ανάπτυξη του παιδιού και την ενίσχυση της σχέσης τους με τον γονέα.

ΓΟΝΕΑΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ, ΓΙΝΕΣΑΙ
Το παιδί μου έχει αργήσει να μιλήσει; Πότε πρέπει να περπατήσει; Γιατί δεν με ακούει; Πρέπει να το τιμωρήσω ή όχι; Είμαι κακός γονέας; Τα πολλά μπράβο κάνουν τα παιδιά κακομαθημένα; Πείτε μου τι να κάνω για να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι προετοιμασμένος για τον σημαντικότερο –ίσως– ρόλο της ζωής του. Λένε εξάλλου, πως γονέας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Όσο αγχωτικό κι αν φαντάζει αυτό, την ίδια στιγμή μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά για όλους τους γονείς.

ΜΑΖΙ, ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την υποστήριξη των νέων γονιών, το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», διοργάνωσε την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών -που δημιούργησε κατά την περίοδο της πανδημίας και διαθέτει δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή-, φιλοδοξώντας να στηρίξει τους γονείς στα πρώτα βήματα της κοινής τους πορείας με τα παιδιά τους.

ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΣ ΓΟΝΕΑΣ
Με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία (Live Streaming), γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης, φοιτητές, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα αναμενόμενα «επιτεύγματα» των παιδιών, ή αλλιώς τα ορόσημα της ανάπτυξης, τους τρόπους ενίσχυσης των δεξιοτήτων των παιδιών, αλλά και έναν εναλλακτικό τρόπο γονεϊκότητας (good enough parenting), απαλλαγμένο από το βάρος του «τέλειου», του «λάθους» και της τιμωρίας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση με βασική ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νένη Περβανίδου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
12:00-12:10 | Καλωσόρισμα
Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια-Διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση
12:10-12:40 | Βασικές αρχές της ανάπτυξης του παιδιού

Νένη Περβανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην A΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

12:40-13:30 | Ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού
Καλλιόπη Τριανταφύλλου, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Manchester, Επιστημονική Συνεργάτις Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ψυχολόγος Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Πειραιά Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε

Συντονισμός: Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση

Ψηφιακό Υλικό: Θετική γονεϊκότητα
Μπορείτε να κατεβάσετε το εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή από εδώ.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την ευγενική παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Κανακά -Geintenbein Χριστίνα MD, PhD, Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη, Δ/ντρια Α' Παιδιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Η Δρ. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Εισήλθε πρώτη σε σειρά επιτυχίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με την υψηλότερη βαθμολογία στις Εισαγωγικές Πανελλήνιες Εξετάσεις της χρονιάς της, απέκτησε στη συνέχεια το Πτυχίο Ιατρικής Σχολής συγκεντρώνοντας πάλι την υψηλότερη βαθμολογία του έτους της (Ανάγνωση Ιπποκρατείου όρκου στην Τελετή Αποφοίτησης). Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική σε Πανεπιστημιακές Κλινικές της Γερμανίας (FreiburgimBreisgau) και Ελβετίας (Inselspital Βέρνης, Ελβετίας), και εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία σε Πανεπιστημιακές Κλινικές της Γαλλίας και Ελβετίας (Νοσοκομείο, RobertDebre, στο Παρίσι, Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Inselspital Βέρνης, Ελβετίας και της Γενεύης Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Γενεύης, Ελβετίας). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εξελέγη μέλος ΔΕΠ της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και υπηρετεί από το 2005, ανεβαίνοντας όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες από Επίκουρη καθηγήτρια, σε Αναπληρώτρια και από το 2016 σε τακτική καθηγήτρια. Πρόσφατα εξελέγη Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο είναι πολυπληθές και διαρκές. Είναι μέλος πολυάριθμων επιστημονικών εταιρειών εντός και εκτός Ελλάδας.

Το ερευνητικό της έργο αποτυπώνεται σε περισσότερες από 110 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις καθώς και στη συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία. Είναι κριτής σε πολυάριθμα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει στην οργάνωση πολλών διεθνών και ελληνικών επιστημονικών συνεδρίων. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται κυρίως στο Σακχαρώδη Διαβήτη, την παχυσαρκία, την πρώιμη ήβη και τις συνέπειες της ενδομήτριας ανάπτυξης.

Τσιότσιου Έφη Εκτελεστική Διευθύντρια & Διευθύντρια Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση

Η Έφη Τσότσιου είναι Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση (Γραφείο Αθηνών) και Αντιπρόεδρος και Ταμίας της ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Περβανίδου Νένη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, A’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

H Νένη Περβανίδου είναι Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και, από το 2007, υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην A΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο / Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Έχει κάνει τη διδακτορική της διατριβή στη Μετατραυματική Διαταραχή Στρες σε παιδιά και εφήβους, στην Α΄ Παιδιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ. Υπήρξε υπότροφος Fulbright 2018-2019 στο National Institute of Mental Health (NIMH), “Mood, Brain and Development Unit”, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Είναι τακτικό μέλος της διεθνούς Εταιρείας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής (SDBP) από το 2008 και ιδρυτικό μέλος/μέλος Δ.Σ. σε τρεις επιστημονικές εταιρείες. Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει διοργανώσει πάνω από 20 συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Στα κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: ανάπτυξη και συμπεριφορά του παιδιού, νευροαναπτυξιακές διαταραχές (διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, ΔΕΠΥ, κ.λπ.), νευροβιολογία του στρες σε παιδιά και εφήβους. Η Νένη Περβανίδου έχει δεκάδες ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις.

Τριανταφύλλου Καλλιόπη Ψυχολόγος

Η Καλλιόπη Τριανταφύλλου, Διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Manchester, είναι επιστημονική συνεργάτις στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων -Εξαρτησιολογία» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), και ψυχολόγος στην Μονάδα Παιδιών και Εφήβων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.) Πειραιά.

Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και κατόπιν στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 2003 ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (MSc) «Ψυχολογική Προσέγγιση της Υγείας» στο University of Leeds, Μ. Βρετανία, ενώ το 2012 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στην Κλινική Ψυχολογία στο University of Manchester, Μ. Βρετανία. Στο διδακτορικό της εστίασε στις συναισθηματικές δυσκολίες σε εφήβους, και ειδικότερα ασχολήθηκε με το πώς οι σκέψεις και οι αντιλήψεις των μητέρων για τα παιδιά τους σχετίζονται με τις σκέψεις και τα συναισθήματα των εφήβων. Έχει εκπαιδευτεί στην συστημική θεραπεία οικογένειας και ζεύγους του ΕΠΙΨΥ, σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2012 έως το 2020 υπήρξε επιστημονική συνεργάτις στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Κατά το διάστημα αυτό εργάστηκε ερευνητικά σε προληπτικές παρεμβάσεις για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, κλινικά και ως διδάσκουσα σε Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς και στο ΠΜΣ «Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Επίσης, από το 2016 διδάσκει στο ΠΜΣ «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στην Κύπρο, και από το 2020 στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει επιστημονικές δημοσιεύσεις που εστιάζουν στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και ειδικότερα στις συναισθηματικές δυσκολίες, στο μετατραυματικό στρες και στα προβλήματα συμπεριφοράς στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό.

Παναγιωτάκου Χριστίνα Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση

Σχετικές ομιλίες