Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση της έκδοσης: Ανδρέας Κάλβος. Έργα. Τόμος Β΄. Πεζά κείμενα, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2018

Μπενάκης Λίνος, Γιώτη Αγγέλα

19 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:32:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 213

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό "Νέα Ευθύνη", με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Κάλβου, οργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Συμμετείχαν έγκριτοι νεοελληνιστές και μελετητές του Κάλβου, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη συνεισφέρει στο πρόγραμμα της έκδοσης των Έργων του (κατά αλφαβητική σειρά: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Νάσος Βαγενάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Αγγέλα Γιώτη, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπελέζος, Λίνος Μπενάκης, Γιάννης Ξούριας, Σπύρος Ν. Παππάς και Μιχαήλ Πασχάλης).

Η εκδήλωση, που ήταν διαρθρωμένη σε τρία μέρη, στοχεύει στην ανάπτυξη του προβληματισμού γύρω από τη σημασία του έργου του Κάλβου, ως ιταλόγλωσσου και ελληνόγλωσσου ποιητή και λογίου, θεωρημένου από τη σημερινή σκοπιά: ποιες πλευρές του έργου του εξακολουθούν να μας ενδιαφέρουν σήμερα, από αισθητική και στοχαστική σκοπιά, και γιατί; Η εις βάθος ιστορικοποίηση του καλβικού έργου, ενταγμένου στις πολιτισμικές και ιδεολογικές συνθήκες της εποχής του, έτσι όπως επιτυγχάνεται από την έκδοση των Έργων, το φωτίζει με τρόπο διαφορετικό, αποκαλύπτοντάς μας έναν περισσότερο σύνθετο Κάλβο από αυτόν που γνωρίσαμε στο παρελθόν;

Μπενάκης Λίνος Επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών - τ. Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Λίνος Μπενάκης (1928-2022) γεννήθηκε στην Κέρκυρα, στις 31-1-1928.

Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1946-1950) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (1957-1960), όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Σπουδές στα Υπομνήματα του Μιχαήλ Ψελλού», με επόπτη καθηγητή τον Paul Wilpert και συνεπόπτη τον Βασίλειο Τατάκη. Ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ το 1960.

Υπηρέτησε επί 4 έτη ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στην Πρέβεζα και στην Αθήνα.

Από το 1966 συνεργάστηκε με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο διηύθυνε από το 1971 έως το 1982.

To 1984 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Princeton (USA) και το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο). Κατά την περίοδο 1990-1994 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα).

(Πηγή: Ελληνική Φιλοσοφική Βιβλιογραφία)

Γιώτη Αγγέλα Επίκουρη Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Αγγέλα Γιώτη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Freie Universität (Βερολίνο) και Ludwig-Maximilians (Μόναχο), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει, μεταξύ άλλων, δημοσιεύσει τις μελέτες «Περί βάθους ή στους αντίποδες του ύψους», επίμετρο στο Αλεξάντερ Πόουπ, Περί βάθους (Αντίποδες, 2015),Ο Κάλβος στα ίχνη του «Λογγίνου»: ένας άνθρωπος των γραμμάτων στην Ευρώπη του 19ου αι. (Αντίποδες, 2019) και Μεταπολεμικές δοκιμές πολιτικού λυρισμού. Συνομιλίες με τον Κάλβο. Παλαμάς-Καρυωτάκης, Σικελιανός-Σεφέρης, Ρίτσος-Λεοντάρης (Αλεξάνδρεια, 2021).

Σχετικές ομιλίες