Κουτσιανάς Νίκος
Τσουκαλάς Τάσος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
17/09/2016
Διάρκεια
00:12:34
Εκδήλωση
9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ"
Χώρος
Μικρό Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
αρχαία μνημεία, αρχαία θέατρα, αποκατάσταση αρχαίων θεάτρων, συνέργειες πολιτισμού, πολιτιστικές διαδρομές, αειφόρος ανάπτυξη, Αργολίδα, Επίδαυρος, Ασκληπιείο Επιδαύρου, αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, μικρό αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Αργολίδα οι εργασίες της φετινής, 9ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Το ΔΙΑΖΩΜΑ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου και με την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες).
Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει και να υποκινήσει όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς), με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.
Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων: με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, από την άλλη. Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος, είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
Η φετινή Γενική Συνέλευση είχε θέμα “Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής”, πραγματοποιήθηκε στο Άργος, την Επίδαυρο και το Ναύπλιο και είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας, γενικό γραμματέα του “Διαζώματος» και Διευθυντή των Ανασκαφών στην Επίδαυρο.
Οι εργασίες της Συνέλευσης κορυφώθηκαν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Εκεί, παρουσιάστηκε το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σε θέματα φύσης και πολιτισμού», το οποίο σχεδιάζεται την περίοδο αυτή από όλους τους αρμόδιους φορείς.
Στόχος του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του Ασκληπιείου είναι να αποκατασταθεί η αυθεντική υπόσταση του μνημειακού συγκροτήματος και να προσφερθεί στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία: να γνωρίσουν και να βιώσουν το τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, αλλά και πώς η θρησκευτική λατρεία συνδυάστηκε με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης. Τέλος, μέσω του προγράμματος τα μνημεία του Ασκληπιείου θα συνδεθούν με την αειφόρο ανάπτυξη και τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν οι μελέτες που εκπονούνται στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος:
Α) «Μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του περιβάλλοντος χώρου του» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», INTERAMERICAN.
B) «Μελέτη κήπου ενδημικών και θεραπευτικών φυτών στην περιοχή ΒΔ του ιερού του Ασκληπιού» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», APIVITA.
Γ) «Οριστική μελέτη Οδοποιίας για την οδική σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα» που εκπόνησε αφιλοκερδώς η εταιρεία ΔΡΟΜΟΣ Ε.Π.Ε.
Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την παρουσίαση της φιλοσοφίας και των πρώτων συμπερασμάτων της Μελέτης Ψηφιακής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», COSMOTE.
Τέλος, σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η ανακοίνωση της επίσημης έναρξης του προγράμματος Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, το οποίο υλοποιείται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο πλαίσιο του προγράμματος "ACT FOR GREECE" της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι επίσης εταιρικό μέλος του Σωματείου.
Ο Νίκος Κουτσιανάς γεννήθηκε το 1946 στα Γαβράκια Φθιώτιδος και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών παρακολούθησε σεμινάρια Marketing και Management στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1979, μαζί με το σύζυγό του Νίκη, ίδρυσε την εταιρεία Apivita το όνομα της οποίας προέρχεται από τις λέξεις «apis» που σημαίνει μέλισσα και «vita» που σημαίνει ζωή.
Υπήρξε για 8 έτη και έως το Φεβρουάριο του 2005, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. και ένας εκ των ιδρυτών της Εθνοφαρμακολογίας.
Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).
Τέλος, είναι Πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Ιπποκράτης 2,500 χρόνια» που έχει ως κύριο σκοπό την έρευνα, μελέτη, προβολή και διάδοση του Ιπποκράτειου έργου στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ο Ιωάννης-Αναγνώστης (Τάσος) Τσουκαλάς είναι Ειδικός Περιβαλλοντολόγος, MSc Environmental Biology.
Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Λάρισα, αποφοίτησε με Αριστεία από το 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας το 1986 και εν συνεχεία με Αριστεία από International Baccalaureate πρόγραμμα σε Λύκειο του Καναδά το 1987. Σπούδασε, έχοντας λάβει για πέντε συνεχόμενα έτη ακαδημαϊκές και αθλητικές υποτροφίες, βιολογία και είναι κάτοχος του MSc Environmental Biology.
Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις με επίκεντρο την ανάπτυξη και επικονίαση οικολογικής νοημοσύνης και περιβαλλοντικής συνείδησης, την οργάνωση και ανάδειξη επιχειρηματικών σχετικών δραστηριοτήτων. Από το 2004 εργάζεται στην ελληνική εταιρία φυσικών καλλυντικών “APIVITA” και πλέον διευθύνει το τμήμα Αειφορίας της, είναι διευθύνων σύμβουλος των θυγατρικών εταιριών της (APIGEA & APIVITA FARM) και διευθυντής της Ακαδημίας της (APIS Academia). Συμμετέχει εθελοντικά ως εισηγητής σε εκπαιδευτικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, για την ευαισθητοποίηση και αξιοποίηση της ελληνικής φύσης και των αγαθών της.
Έχει τέσσερις δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε σχετικά θέματα για την φύση και τις αξίες της από την αρχαιότητα έως σήμερα.