Παπαδία - Λάλα Αναστασία
Cox Michael
Πενταλιού Έφη
Φίλης Κωνσταντίνος
Συρίγος Άγγελος
Παπαχελάς Αλέξης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
12/06/2014
Διάρκεια
01:54:53
Εκδήλωση
Παρουσίαση της special report του LSE IDEAS "A strategy for southern Europe"
Χώρος
Αρχαιολογική Εταιρεία
Διοργάνωση
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ερευνητικό Κέντρο LSE IDEAS
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
νότια Ευρώπη, οικονομική κρίση, λιτότητα, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, ευρωζώνη, Αραβική Άνοιξη, μετανάστευση, θαλάσσια ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια
Έγινε την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2014, στην Αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, η παρουσίαση του special report του Ερευνητικού Kέντρου Διεθνών Σχέσεων του London School of Economics "LSE IDEAS", του επικεντρωμένου στην Κρίση των χωρών της Νότιας Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η Νότια Ευρώπη έχει βιώσει εκτεταμένη οικονομική, πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, σχεδόν υπαρξιακού χαρακτήρα. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχοντας πληγεί από την κρίση της Ευρωζώνης και τις συνέπειες της Αραβικής Άνοιξης, αντιμετωπίζουν άδηλο μέλλον.
Αυτή η έκθεση εξετάζει τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η νότια Ευρώπη και επιδιώκει να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη τα οποία θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα κράτη της περιοχής αν προχωρήσουν σε μια πιο στενή συνεργασία και αναπτύξουν κοινές πολιτικές στα πεδία της μετανάστευσης, της θαλάσσιας ασφάλειας, της ενέργειας και της άμυνας.
Μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων, όλοι οι συντελεστές της συμφωνούν στην ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη», αλλά υποστηρίζουν ότι περαιτέρω ενοποίηση απαιτεί αλληλοσυνδεόμενες πρωτοβουλίες και συνολικές προσεγγίσεις.
Πρώτον, τα κράτη της νότιας Ευρώπης πρέπει να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους ως προς τη χρησιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων μηχανισμών της ΕΕ, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικά οφέλη στα πεδία της θαλάσσιας ασφάλειας, της ενέργειας, της άμυνας και της μεταναστευτικής πολιτικής.
Παράλληλα, τα κράτη της βόρειας Ευρώπης πρέπει να αποφύγουν την επιδείνωση της διαίρεσης ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, καθώς και να εκτιμήσουν περισσότερο τα ευρύτερα οφέλη που θα προκύψουν για το σύνολο της ΕΕ από μια ευημερούσα νότια Ευρώπη. Χρειάζεται να διευκολύνουν διαδικασίες με τις οποίες οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα καταστούν ικανές να «αυτοβοηθηθούν».
Σπουδές και έρευνα:
Πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975).
Υπότροφος-ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (1976-1977).
Διδάκτωρ του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983).
Μεταγενέστερη επιστημονική έρευνα:
Βενετία (αρχεία και βιβλιοθήκες) ως φιλοξενουμένη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (πολλές ερευνητικές αποστολές, 1978-2012).
Ουάσιγκτον Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής - επιστημονικό κέντρο Dumbarton Oaks ως υπότροφος του Dumbarton Oaks (1990, Αύγουστος).
Λονδίνο (αρχεία και βιβλιοθήκες) ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο των επιστημονικών ανταλλαγών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1992, Ιανουάριος, 1997, Δεκέμβριος) και με χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών∙ (2006, Σεπτέμβριος).
Πανεπιστήμιο του Princeton Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως υπότροφος του Program in Hellenic Studies του Πανεπιστημίου του Princeton (1998, Δεκέμβριος).
Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα:
Ιστορία της ελληνοβενετικής Aνατολής (13ος-18ος αι.) (κοινωνική και πολιτισμική ιστορία). Ιστορία της ελληνικής διασποράς κατά τούς πρώιμους νεότερους χρόνους.
O Μicheal Cox είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του London School of Economics. Yπήρξε, από κοινού με τον Καθηγητή Arne Westad, ένας εκ των Ιδρυτών και Διευθυντών του Ερευνητικού Κέντρου LSE IDEAS, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 και ειδικεύεται στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Διπλωματία και την Υψηλή Στρατηγική. Είναι Associate Research Fellow του Chatham House London. Έχει μακρά διδακτική πείρα. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Queen's University του Μπέλφαστ (1972-1995), το California State University του Σαν Ντιέγκο (1986), το College of William and Mary της Βιρτζίνια (1987-1989), το Τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Αμπερίστγουιθ στην Ουαλία (1995-2001), το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (2003-2008), το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (2004-2005) και το Κέντρο Άμυνας και Στρατηγικών Σπουδών της Καμπέρας στην Αυστραλία (2004-2008). Ο Μάικλ Κοξ έχει επίσης συμμετάσχει σε κυβερνητικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, οργανισμούς και επιτροπές πολιτικών ερευνών και διεθνών σχέσεων. Έχει ακόμη λάβει μέρος στις συντακτικές επιτροπές ακαδημαϊκών επιθεωρήσεων και εκδόσεων (Review of International Studies, International Relations, Cold War History και International Politics, κ.ά.). Έχει πλούσια δραστηριότητα ως συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων. Δίνει συχνά διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του σε θέματα διεθνούς πολιτικής και πιο πρόσφατα στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο διεθνές σύστημα, στην άνοδο της Ασίας, καθώς και στο ερώτημα κατά πόσον ο κόσμος βρίσκεται, κατά την παρούσα περίοδο, εν μέσω μιας μείζονος αλλαγής στην ισορροπία δυνάμεων.
H Δρ Έφη Πενταλιού είναι Visiting Fellow στο LSE IDEAS και θα ασχοληθεί εντατικά με το προγραμματισμένο πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Ευρώπης. Είναι κάτοχος ΜΑ και Διδακτορικού διπλώματος στην Διεθνή Ιστορία από το LSE.
Είναι Senior Lecturer Διεθνούς Ιστορίας στο University of West England. Στο παρελθόν, έχει δώσει διαλέξεις στο LSE και το King's College του Λονδίνου και ήταν Jean Monnet Fellow στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Luton. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διεθνή και διακρατική ιστορία του 20ου αιώνα. Στο παρελθόν έχει λάβει πλήθος βραβείων και υποτροφιών από αρκετά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των: AHRC, the British Academy, the Central Research Fund (University of London), the Scouloudi Foundation (IHR).
Έχει εργαστεί στο CNN για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρόλος της ως Συμβούλου με στο Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΔΙΑ) είχε ως αποτέλεσμα την οργάνωση και τον αποχαρακτηρισμό σημαντικών εγγράφων που βρίσκονται στην κατοχή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που έχουν ρίξει νέο φως στις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν στο χώρο της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στρατηγικός αναλυτής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας, Μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Διδακτορικό στη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στη ρωσική κατά την πρώτη περίοδο Putin (2000-2004). Έχει διατελέσει Διευθυντής για θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και το Νοέμβριο του 2004 ορίστηκε Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας και Ευρασίας του ΙΔΙΣ, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης τον Σεπτέμβριο του 2008.
Εξελέγη Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009) και παράλληλα υπήρξε Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών. Εν συνεχεία, αναλαμβάνει ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010). Σε αυτό το διάστημα ολοκληρώνει κύκλο αναλύσεων και διαλέξεων, με έμφαση στο ρόλο της Ρωσίας στην ΝΑ Ευρώπη, καθώς και γύρω από ζητήματα γεωπολιτικής της ενέργειας. Ενδιάμεσα τοποθετείται Επιστημονικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (2009-2010).
Τον Ιούλιο του 2012 διορίστηκε από το ΔΣ του ΙΔΙΣ, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε υπεύθυνος του προγράμματος Jean Monnet για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. (2013 – 2014), Διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) αλλά και μέλος ομάδας εργασίας του ΚΕΜΕΑ, επιφορτισμένης με την ανάλυση κινδύνων ριζοσαπστικοποίησης για την εθνική ασφάλεια.
Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και πολυεθνικές εταιρείες.
Είναι διαλέκτης της Σχολής Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού, διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων και είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ καθώς και του Ελληνορωσικού Συνδέσμου.
Έχει σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων και σημαντικό αριθμό διαλέξεων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στα πανεπιστήμια Harvard, Oxford και London School of Economics, αλλά και τακτικές δημόσιες παρεμβάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Ο Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (1993-΄94), για το Συμβούλιο της Ευρώπης και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012-2015) και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007-2009) αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη.
Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.
Βραβεύθηκε το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ΄ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.
Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, πρόσφατα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο και σχολιάζει στα ΜΜΕ ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019. Επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου 2024.
Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης (2021-2024).
Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).
Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη και έχουν τρία παιδιά.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε το πρώτο του πτυχίο στην ιστορία και τα οικονομικά από το Bard College και το Master του από το Columbia University με ειδίκευση τις διεθνείς σχέσεις και τη δημοσιογραφία. Είναι διευθυντής στην εφημερίδα Η Καθημερινή και κεντρικός σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Εστία, 2017), που αναφέρεται στο ρόλο των Αμερικανών στην ελληνική πολιτική ζωή τις δεκαετίες του 1950 και ’60, Φάκελος 17 Νοέμβρη (Εστία, 2003), Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια (Παπαδόπουλος, 2019) και Ένα σκοτεινό δωμάτιο (Μεταίχμιο 2021), που αναφέρεται στο παρασκήνιο των γεγονότων του 1967-1974 και στην τραγωδία της Κύπρου, στο οποίο βασίστηκε το ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ: Σκοτεινή δεκαετία, 1964-1974.