Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης

Κοντζιάς Γιάννης, Καραγιάννης Γιώργος, Ζέκκος Κωνσταντίνος, Αμυράς Γιώργος, Μπένος Σταύρος, Κεραμέως Νίκη, Γκάγκα Μίνα, Μακαντάση Φαίη, Μενδώνη Λίνα, Ζούρος Νίκος, Σκάλκος Δημήτρης, Τριαντόπουλος Χρήστος, Μπαγινέτας Κωνσταντίνος, Κάλφας Ηλίας, Λοϊζου Βασιλική, Δρέττα Ιωάννα, Γεωργαντάς Γεώργιος, Οικονόμου Δημήτρης

14 Δεκεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:36:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 155

Την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε διάλογος με με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, καθώς και παρουσίαση της πορείας εκπόνησης των μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Το Blod βιντεοσκόπησε το σύνολο των ομιλιών της εκδήλωσης, οι οποίες δημοσιεύονται σε 5 ενότητες, ως εξής:

-Χαιρετισμοί και εναρκτήρια ομιλία
-Τοποθετήσεις τοπικών φορέων.
-Ομιλία του Πρωθυπουργού
-Παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης
-Παρουσιάσεις Μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης

Κοντζιάς Γιάννης Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού
Καραγιάννης Γιώργος Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών

Ο Γεώργιος Καραγιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Είναι πτυχιούχος Νομικής (LLB) από το Neapolis University με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Υπηρεσιών (Msc in Services Management).

Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με ευθύνη την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, τη διοικητική λειτουργία των 36 γραφείων τύπου ανά την υφήλιο, καθώς και Σύμβουλος Διοίκησης στην Ε.Τ.Α. Α.Ε.

Από το 2019 έως σήμερα διετέλεσε ως Γενικός Γραμματέας Υποδομών στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και σήμερα έχει αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού Υποδομών.

Στο παρελθόν παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχει υπάρξει και στέλεχος της εταιρείας Αττικό Μετρό Α.Ε.

Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Ομιλεί άριστα την αγγλική γλώσσα.

Ζέκκος Κωνσταντίνος Συγκοινωνιολόγος - Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του μελετητικού οργανισμού Dromos
Δραστηριοποιείται στον τομέα της Συμβουλευτικής για τις Μεταφορές από το 1972. Διαθέτει μακρά εμπειρία σε όλο το φάσμα σχεδιασμού συστημάτων μεταφορών από το επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού και την ανάπτυξη μαθηματικών προτύπων πρόβλεψης των μετακινήσεων σε μητροπολιτική, περιφερειακή, εθνική και διεθνή κλίμακα, μέχρι και το επίπεδο του φυσικού σχεδιασμού των μεταφορικών υποδομών, σε μελέτες έργων συγκοινωνιακής υποδομής, σε μελέτες αστικής ανάπτυξης, κυκλοφοριακής διαχείρισης αστικών περιοχών και αξιοποίησης ακινήτων, σε θέματα οργάνωσης και κυκλοφοριακού σχεδιασμού μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων και εγκαταστάσεων στάθμευσης, καθώς και σε μελέτες σκοπιμότητας και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Εχει διατελέσει κατ’ επανάληψη Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου Μεταφορών και Δημοσίων Εργων, καθώς και πολλών άλλων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, φορέων Δημοσίου ενδιαφέροντος και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, λειτουργίας, χρηματοδότησης και διαχείρισης συστημάτων μεταφορών. Διετέλεσε συντονιστής των ομάδων διαμόρφωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Μεταφορών της Ελλάδας για τις Προγραμματικές Περιόδους 1994-1999, 2000-2006 και 2007-2013 ενώ συνεχίζει την υπερεικοσαετή συνεχή ενασχόλησή του με τον στρατηγικό σχεδιασμό και προγραμματισμό των δικτύων μεταφορών της χώρας ως Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Υπήρξε ακόμα τα έτη 1993 και 1994 Συντονιστής και Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης για το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Υποδομών Μεταφορών Ελλάδα 2010», που υπήρξε μέχρι σήμερα το μοναδικό ολοκληρωμένο Σχέδιο Μεταφορών με κάλυψη του πλήρους φάσματος των συστημάτων μεταφορών – οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και εναέριων. Στη βάση αυτού του Σχεδίου καθορίσθηκαν ακολούθως το 1996 τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών μέσα στην Ελληνική Επικράτεια. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Μελέτης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου Ελλάδας, με αρμοδιότητα το Εθνικό Σύστημα Μεταφορών, ενώ έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τη βασική δομή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, τόσο ως προς το οδικό, όσο και ως προς το υπεραστικό και το προαστιακό σιδηροδρομικό δίκτυο, με την σύνταξη πλειάδας σχετικών μελετών. Συμμετείχε επίσης ως συνεπικεφαλής στην επιτελική ομάδα σχεδιασμού των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων Πρωτεύουσας, στη βάση των οποίων υλοποιήθηκαν τα έργα της Αττικής Οδού και του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Παράλληλα έχει καλύψει τον τομέα των Μεταφορών σε πλείστα όσα Ρυθμιστικά και Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Αστικών Περιοχών της Ελλάδας, ενώ συμμετέχει ως υπεύθυνος του συστήματος μεταφορών σε δύο από τα 13 ειδικά Χωροταξικά που βρίσκονται σήμερα υπό εκπόνηση. Πρόσφατα συντόνισε και συμμετείχε στην εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας / Πάτρας – Σόφιας – Βουδαπέστης (Αξονας Προτεραιότητας Νο 7), που συνεισφέρει ουσιαστικά στην άμβλυνση της περιφερειακότητας της Ελλάδας ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο επίπεδο του φυσικού σχεδιασμού των υποδομών μεταφορών έχει εκπονήσει και έχει συντονίσει ομάδες μελετών για πάρα πολλά έργα, με ενδεικτική μόνο αναφορά στο σύστημα χερσαίας πρόσβασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, στην Αττική Οδό, στην ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, στο Σιδηροδρομικό Διάδρομο Πειραιάς – Αθήνα – ΣΚΑ, στη σιδηροδρομική σύνδεση Ικόνιο – Θριάσιο, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, στην Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, στην Ιόνια Οδό, στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, στην Εγνατία Οδό, στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα κλπ.
Αμυράς Γιώργος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Γιώργος Αμυράς, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, καθώς και την τηλεόραση.

Το 2010 συμμετείχε ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, στις εκλογές για τον δήμο Αθηναίων. Με ποσοστό 7,3%, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος, προωθώντας την πράσινη ατζέντα.

Στις διαδοχικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 επανεξελέγη βουλευτής, στην περιφέρεια Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.

Διετέλεσε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Παραγωγής & Εμπορίου, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Κούβας, καθώς και μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Αυστραλίας και της Τσεχίας.

 

(Πηγή: Ιστότοπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Κεραμέως Νίκη Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Νίκη Κεραμέως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου 1980.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas), με μεταπτυχιακές σπουδές στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της διαιτησίας από το Πανεπιστήμιο Paris II και στο δίκαιο της διαιτησίας από το Harvard Law School (LL.M.).

Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης. Εργάζεται ανελλιπώς ως δικηγόρος τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους τομείς της διαιτησίας και του εμπορικού δικαίου. Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία, εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II, διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, εργάστηκε ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και από το 2007 δραστηριοποιείται ως δικηγόρος στην Ελλάδα.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Από το Νοέμβριο του 2016 ήταν Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό και στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Έχει συμμετάσχει, επιπλέον, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην Ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και από το Μάρτιο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016 Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, ήταν υπεύθυνη για τη διαμόρφωση προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων για το συνολικό πρόγραμμα παιδείας, το δικαίωμα ψήφου Ελλήνων ομογενών, τη βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ιστών-οργάνων.

Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της κοινωφελούς δράσης, καθώς είναι ιδρυτικό μέλος και πρώτη Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός (www.desmos.org), το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης. Το 2014 διετέλεσε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Λουκά, δικηγόρο, με τον οποίο έχουν δύο γιους, τον Λουκά και τον Κωνσταντίνο.

Γκάγκα Μίνα Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας - Συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Σωτηρία

Εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, τίτλοι σπουδών

Προπτυχιακή εκπαίδευση:
Ιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση:
-Διδακτορική Διατριβή Παθολογοανατομείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Βαθμός Άριστα.
- Πτυχίο/Διαπίστευση ECFMG - αναγνώριση πτυχίου στις ΗΠΑ
-Ειδικότητα Πνευμονολογία, Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
-Certificate of full Registration as a Medical Practitioner, UK
-Τίτλος Ειδικότητας Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος
-Μετεκπαίδευση στο εξωτερικό:
1985, εργαστήριο φυσιολογίας του Cardiothoracic Institute Midhurst, Αγγλία.
1988- 1990, National Heart and Lung Institute, υποτροφία Welcome Trust. Λονδίνο
1994, Department of Medicine, University of Southampton, UK
1995, Dept. of Allergy and Immunology, νοσοκομείο Brompton, Λονδίνο
2004, Νοσοκομείο Brompton και Imperial College, Λονδίνο

Νοσοκομειακές / Πανεπιστημιακές θέσεις

• Clinical Research Fellow, National Heart and Lung Institute, University of London, British Postgraduate Medical Federation. Λονδίνο Αύγουστος 1988-Ιανουάριος 1989.
• Επιμελήτρια Β.΄, Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, 1990-1996. Απόσπαση στο ΓΝΝ Κορίνθου, 1991 - 1992.
• Λέκτορας Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, 1996 - 2001
• Eπίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2001 - 2006
• Visiting Academic and Senior Clinical Fellow. Royal Brompton Hospital and Imperial College, Λονδίνο (Διευθυντής Καθηγητής A.B. Kay) 2004.
• Συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και υπεύθυνη Κέντρου Άσθματος από το 2006.

Διεθνείς Διακρίσεις

• Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2015-2019 - κατόπιν εκλογών, από 35.000 ιατρούς-μέλη
• Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2009-2013
• Σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, την φυματίωση και τη σύνδεση πρωτοβάθμιας και ειδικής φροντίδας από το 1994
• Μέλος των επιτροπών σύνταξης των διεθνών οδηγιών για το σοβαρό άσθμα, τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και τη θεραπεία του καρκίνου σταδίου ΙΑ.
• Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP) 2005-2009
• FCCP, Fellow και Global Governor of the American College of Chest Physicians
• Μέλος της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού διπλώματος Πνευμονολογίας και της εξεταστικής επιτροπής HERMES στην Πνευμονολογία και στην Ογκολογία του Πνεύμονα.

Κλινικό/Εργαστηριακό και οργανωτικό έργο

Ελλάδα:
1990- Σήμερα: Οργάνωση και λειτουργία ιατρείου και κέντρου βρογχικού άσθματος που είναι κέντρο αναφοράς πανελλαδικά στη κλινική φροντίδα αλλά και την έρευνα, ως κέντρο κλινικών μελετών.
2006- Σήμερα: Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογική κλινικής:
2006: Οργάνωση κλινικής και πιστοποίηση ISO (που η κλινική έχει από 2008). Η κλινική σήμερα εξυπηρετεί 2500 νοσηλευόμενους και περισσότερους από 5000 εξωτερικούς ασθενείς το χρόνο, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, εκτελεί το μεγαλύτερο αριθμό βρογχοσκοπήσεων στο Νοσοκομείο, παρακολουθεί ασθενείς σε όλο το φάσμα της ειδικότητας με εξειδικευμένους ιατρούς, έχει γρήγορους χρόνους νοσηλείας και υψηλό βαθμό ικανοποίησης των ασθενών.
2008 Ανακαίνιση και οργάνωση του Κεντρικού Βρογχολογικού Εργαστηρίου του ΝΝΘΑ
2011: Υπεύθυνη για την κωδικοποίηση των ΚΕΝ στη Πνευμονολογία, την αντιστοίχιση των ΚΕΝ με τα ICD10 και στη συνέχεια με τις ιατρικές πράξεις, επιλεγμένη από το Υπουργείο Υγείας .
2013- 2019: Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του ΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» . Οργάνωση και επίβλεψη της προσθήκη εξοπλισμού στο Κεντρικό Βρογχολογικό Εργαστήριο, της ανακαίνισης εκ βάθρων της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, του Κεντρικού Εργαστηρίου Ύπνου, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και της 7ης Κλινικής του Σωτηρία καθώς και της μονάδας κλινικών μελετών και της εκπόνησης σχεδίων για ακτινοθεραπευτική μονάδα στο ΝΝΘΑ .
2015-2016: Καθήκοντα Διοίκησης του ΝΝΘΑ.
Ευρώπη:
Εκλεγμένη Πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) 2015-2019. (Η ERS έχει 35.000 ιατρούς-μέλη σε όλο το κόσμο και γραφεία στην Ελβετία, την Αγγλία αλλά και τις Βρυξέλλες για να υπάρχει στενή συνεργασία με την ΕΕ. Παρέχουμε ιατρική εκπαίδευση και πιστοποίηση, και βοηθάμε με know-how αλλά και χορηγίες Εθνικές και Διεθνείς Εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της 10ετους θητείας μου στο ΔΣ, ως Γενική Γραμματέας και εν συνεχεία Πρόεδρος, οργάνωσα την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της εταιρείας ώστε να είναι σύγχρονη και δυναμική και να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες συνθήκες και ανάγκες. Σε συνεργασία με τους ιατρούς μας, συλλόγους ασθενών, άλλες επιστημονικές αλλά και φαρμακευτικές και ιατροτεχνολογικές εταιρείες, εκπροσώπους της ΕΕ, του ΕΜΑ και ασφαλιστικών οργανισμών και παρακολουθώντας τις αλλαγές και την ποιότητα υπηρεσιών στην υγεία σε όλες τις Ευρωπαϊκές σχεδιάσαμε δράσεις στην υγεία προσανατολισμένες στις ανάγκες των ιατρών και των ασθενών και ορίσαμε διαδικασίες για τη πιο ενεργή συμμετοχή νέων ιατρών και επιστημόνων και για την εκπροσώπηση τους στο ΔΣ και τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές επιτροπές.)

Διδακτικό έργο
Συμμετοχή σε προπτυχιακά προγράμματα
Εκπαίδευση πεμπτοετών φοιτητών ιατρικής και φοιτητών νοσηλευτικής. Συμμετοχή ως συγγραφέας στα βιβλία των φοιτητών για το μάθημα της Πνευμονολογίας, το Βρογχικό Άσθμα και τον Καρκίνο Πνεύμονος και το βιβλίο Παθολογίας του Τομέα.
Συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα
Ελλάδα: Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών στην πνευμονολογία. Υπεύθυνη για τα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ έως το 2006. Συμμετοχή ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε όλα σχεδόν τα πνευμονολογικά συνέδρια και σεμινάρια που οργανώνονται στην Ελλάδα. Συμμετοχή ως μέλος τριμελούς επιτροπής και ως υπεύθυνη του ερευνητικού σχεδιασμού και της διεξαγωγής της μελέτης σε 12 διδακτορικές διατριβές.
Διεθνώς: Σύμβουλος στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και μέλος του ΔΣ της WHO-GARD (Global Alliance against Respiratory Disease).
Υπεύθυνη για τα ηλεκτρονικά προγράμματα εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τη δομή και το περιεχόμενο του Σχολείου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο διαδίκτυο (2004-2007) (Director of learning resources, ERS school). Στη διάρκεια της θητείας μου, εισήγαγα τα live-online σεμινάρια και προγράμματα blended- learning στην πνευμονολογία για πρώτη φορά σε όλο το κόσμο.
Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP) 2005-2009. Μέλος της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού διπλώματος Πνευμονολογίας και της εξεταστικής επιτροπής HERMES στην Πνευμονολογία και στην Ογκολογία του Πνεύμονα. Συμμετοχή σε πολυάριθμα σεμινάρια και μεταπτυχιακά μαθήματα σε όλο το κόσμο.

Ερευνητικό, συγγραφικό και συντακτικό έργο

Κύριος ερευνητής σε περισσότερα από 50 ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 162
h-index = 43
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: >500
Associate editor στο «European Respiratory Journal» και «European Respiratory Review», μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Allergy», κριτής στα περιοδικά «Allergy», «European Respiratory Journal», «PLOSone», «Clinical and Experimental», «Respiratory Medicine», «Pulmonary Ρharmacology Αnd Τherapeutics» και «Πνεύμων»

Ευρύτερο επιστημονικό έργο

• Διοργάνωση των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων της Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και του State of the Art -έδρα Εντατικής Θεραπείας.
• 1990- σήμερα Οργάνωση Ιατρείου και Σχολείου Άσθματος στην Πανεπιστημιακή Κλινική και τα ΤΕΙ του ΝΝΘΑ.
• 1994- σήμερα Σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας WHO για θέματα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, φροντίδας στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και σύνδεσης πρωτοβάθμιας και ειδικής φροντίδας.
• 1998, οργάνωση ερευνητικής συνάντησης για το Σοβαρό Άσθμα στην Αθήνα στα πλαίσια της Πολυκεντρικής Πανευρωπαϊκής Μελέτης ENFUMOSA με συμμετοχή ερευνητών από μεγάλα Πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού (23/5/98).
• 2003, οργάνωση διεθνούς ερευνητικού σεμιναρίου για το Βαρύ Άσθμα που επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαική Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
• 2007 οργάνωση διεθνούς ερευνητικού σεμιναρίου για το Βαρύ Άσθμα που επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS)
• 2004-2007 Υπεύθυνη για τη δομή και το περιεχόμενο του Σχολείου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο διαδίκτυο
• 2006 Ανακαίνιση και οργάνωση Κεντρικού Βρογχολογικού Εργαστηρίου ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»,
• 1990-Σύμβουλος της επιτροπής της διεθνούς πρωτοβουλίας για το άσθμα (GINA) (που εκδίδει τις παγκόσμιες οδηγίες για το άσθμα)
• 2000-σήμερα Μέλος της επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές θέσεις ομοφωνίας (ERS/ATS) για το σοβαρό άσθμα
• 2013- σήμερα Μέλος της επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές θέσεις ομοφωνίας για το screening στο καρκίνο του πνεύμονα
• 2018 Μέλος της επιτροπής για τις Λατινοαμερικανικές και Ευρωπαϊκές θέσεις ομοφωνίας για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου
• 2018- σήμερα Μέλος της επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές θέσεις ομοφωνίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα σταδίου ΙΑ

Πηγή: ΣΕΓΑΣ

Μακαντάση Φαίη Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις

Η Φαίη Μακαντάση είναι Επικεφαλής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού "διαΝΕΟσις".

Η διδακτορική της διατριβή (Ph.D.) ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ με τίτλο “Trade Policy under Imperfect Competition”. Υπήρξε Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Post-Doctoral fellow) σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε βραβεία/υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ».

Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Μενδώνη Λίνα Υπουργός Πολιτισμού

Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού και πτυχιούχος των Τμημάτων Κλασικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 αναγορεύθηκε με άριστα διδάκτωρ Αρχαιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1987, παρακολούθησε ως υπότροφος του C.N.R.S. προδιδακτορικό κύκλο σπουδών στη Maison de l'Orient, στην Λυών. Το 1988, παρακολούθησε κύκλο μεταδιδακτορικών σεμιναρίων σε θέματα αρχαίας ελληνικής ονομαστικής στην Οξφόρδη με υποτροφία της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας.

Το 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα σε θέση Κυρίου Ερευνητή.

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών, εταιρειών και ενώσεων. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.

Πεδία των επιστημονικών της ενδιαφερόντων είναι η αρχαία ελληνική επιγραφική, η ιστορία και η τοπογραφία, η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού, η προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, η θεωρία και η πολιτική του Πολιτισμού.

Συγγραφέας μονογραφιών και μεγάλου αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Συνεκδότρια πέντε συλλογικών τόμων.

Διετέλεσε Ειδική Επιστημονική Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, από το 1994 έως 1997, και στο Υπουργείο Αιγαίου, από το 1997 έως το 1999.

Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το Νοέμβριο 2009 έως τον Ιανουάριο 2015, υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Παναγιώτη Δουκέλλη. Ο γιος τους, Νικόλας Δουκέλλης, είναι νομικός με εξειδίκευση στο οικονομικό έγκλημα.

Έχει τιμηθεί:

1. Για την συμβολή της στις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδος και Ιταλίας, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2003).

2. Για την διαρκή στήριξη και βοήθειά της στον θρόνο του Αγίου Μάρκου, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με το οφφίκιο της Αρχόντισσας Θησαυροφύλακος (2014).

3. Για την συμβολή της στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της Μονής του Σινά, από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου με το παράσημο του τάγματος της Αγίας Αικατερίνης (2010).

4. Για την συμβολή της στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσσηνίας, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως (2016).

Ζούρος Νίκος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Εθελοντής Διευθυντής Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ο Νίκος Ζούρος είναι καθηγητής Φυσικής γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο τη γεωμορφολογία - γεωτεκτονική. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Είναι άμισθος Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την ίδρυσή του, το 1995. Τον Ιούνιο 2021, αναδείχθηκε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου το 1963. Τελείωσε το 1ο Λύκειο της Μυτιλήνης με άριστα. Κατέχει πτυχίο Γεωλογίας (1985) από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το ίδιο τμήμα το 1993, με ερευνητική διατριβή που εκπονήθηκε στον τομέα γεωλογίας και φυσικής γεωγραφίας.

Κατέχει 30 έτη διδακτικής και ερευνητικής προϋπηρεσίας, έχοντας σταδιοδρομήσει τόσο στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. όσο και στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Έχει εκπονήσει διάφορες ερευνητικές και επιστημονικές δράσεις. Παράλληλα έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες σε ξένα περιοδικά κύρους και διεθνή συνέδρια, σχετικές με θέματα εφαρμοσμένης γεωμορφολογίας και περιβαλλοντικής γεωλογίας, ενώ το διεθνές έργο του έχει λάβει περισσότερες από 1.000 ετεροαναφορές.

Από το έτος 1995 έχει δραστηριοποιηθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την ανάδειξη του μοναδικού γεωλογικού φαινομένου, του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, του μουσείου φυσικής ιστορίας στο Σίγρι της Λέσβου, καθώς και για τη διαφήμιση και διεθνή προβολή αυτών σε παγκόσμια κλίμακα.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την τετραετία 2022-2023, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπάρκο Jeju της Νότιας Κορέας.

Σκάλκος Δημήτρης Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Δημήτρης Σκάλκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και στην συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κεντ. Σήμερα είναι υπ. διδάκτορας θεσμικών οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία πολιτικής θεωρίας, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και περιφερειακής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους και ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Από το 2004 ασχολείται επαγγελματικά με τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ως στέλεχος της ΜΟΔ Α.Ε. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Οικονομίας και Ανάπτυξης.Είναι σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα οικονομικών της ανάπτυξης. Επίσης είναι μέλος της Ομάδας Δράσης της Νέας Δημοκρατίας για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τριαντόπουλος Χρήστος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές

Γεννήθηκε το 1980 και κατάγεται από τη Νέα Αγχίαλο (Βόλου) Μαγνησίας και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο του στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε το διδακτορικό τίτλο σπουδών του πάνω στην πολιτική οικονομία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της εποπτείας, εκπονώντας τμήμα των διδακτορικών του σπουδών, με υποτροφία, στο London School of Economics.

Παράλληλα, έχει δραστηριοποιηθεί ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο University of Sussex, ως visiting research fellow, και σε λοιπούς ερευνητικούς φορείς, ενώ επαγγελματικά, μεταξύ άλλων, κατείχε, την περίοδο 2012 – 2014, συμβουλευτική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών.

Από το 2014 είναι ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και την περίοδο 2016 – 2019 δίδαξε οικονομικά, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ την περίοδο 2017 – 2019 δίδαξε δημοσιονομική πολιτική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ήταν συνιδρυτής και επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, που αποτέλεσε, από το 2014, μία πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό τη σύνθεση ιδεών, προσεγγίσεων και απόψεων, ενώ συμμετείχε και σε πολλές άλλες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.

Από τον Ιούλιο του 2019 ως και τα μέσα Αυγούστου 2021 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή και τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν μετά από θεομηνία και ανέλαβε το συντονισμό της αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες. Ταυτόχρονα, προώθησε και τη μεταρρύθμιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου με το νόμο για την Κρατική Αρωγή (ν. 4797/2021).

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, διετέλεσε επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης – FATF (Financial Action Task Force), είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ το καλοκαίρι του 2019 άσκησε και παράλληλα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, με αποτέλεσμα να διατελέσει και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Μπαγινέτας Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων

Ο Δρ. Κων/νος Ν. Μπαγινέτας γεννήθηκε στην Λαμία το 1977. Σπούδασε Γεωπόνος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Αυτοκρατορικό Κολλέγιο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής (Imperial College of Science, Technology and Medicine) στο Λονδίνο σε θέματα Αειφορικής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (M.Sc.) και στο Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ σε θέματα Διεπιστημονικής Ανάπτυξης Αγρο-Περιβαλλοντικών Δεικτών Αειφορίας (Ph.D.).

Από το 2007 εργάζεται στην Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, όπου ασχολείται κυρίως με θέματα επενδυτικών σχεδίων Εκσυγχρονισμού Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης), Εγκατάστασης Νέων Γεωργών και ανάπτυξης επενδύσεων Αγροτουρισμού. Παράλληλα, έχει διατελέσει υπόλογος-διαχειριστής δεκάδων έργων Τεχνικής Βοήθειας της Ειδικής Υπηρεσίας Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Έχει διατελέσει συνεργάτης του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, την περίοδο 2013-2014.

Τον Ιούλιο του 2016, με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ως Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ.

Έχει συμμετάσχει στη Θεματική Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού «Καινοτομία-Έρευνα-Κατάρτιση» (ΘΟΣΣ1) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την προετοιμασία της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, καθώς και σε σχετικές Ομάδες Εργασίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιμορφώσεων ερευνητικής και επαγγελματικής κατάρτισης στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό ημερίδων, σεμιναρίων, εθνικών και διεθνών συνεδρίων, στα οποία έχει παρουσιάσει και ερευνητικές εργασίες. Διετέλεσε επικεφαλής και μέλος ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής καλών πρακτικών σε διεθνές επίπεδο. Είναι Εμπειρογνώμονας-Αξιολογητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» σε θέματα «Επισιτιστικής Ασφάλειας, Αειφορικής Γεωργίας και Δασών, Ναυτιλίας, Θαλάσσιων Υποθέσεων και Βιοοικονομίας».

Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικών με περιβαλλοντική εκπαίδευση, περιβαλλοντική διαχείριση, αγροτική ανάπτυξη και αγροτική επιχειρηματικότητα. Είναι μέλος Επιστημονικών και μη Συλλόγων και αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Έχει εκλεγεί Αντιπρόσωπος του Κλάδου των Γεωπόνων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) στο Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας.

Έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Φθιώτιδας-Ευρυτανίας και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ).

Έχει συγγράψει τα βιβλία με τίτλο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 & Πρόταση Αγροτικής Ανάπτυξης για τον Δήμο Λαμιέων», «Αειφορική Ηγεσία σε Σχολικές Μονάδες. Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Εμπειρική Έρευνα» και «Δύο χρόνια δράσης – Κώστας Μπαγινέτας – Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ».

Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Ι. Μπακογιάννη, Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικό, και έχουν ένα γιό.

Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

 

(Πηγή: Ιστότοπος του Κωνσταντίνου Μπαγινέτα)

Κάλφας Ηλίας Γεωπόνος φυτικής παραγωγής, Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Ο Δρ. Ηλίας Κάλφας είναι γεωπόνος Φυτικής παραγωγής με ειδικότητα στη Φυτοπροστασία, Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ. Διαθέτει PhD από το University of London, Diploma of Imperial College και MSc στην Οργάνωση Παραγωγής και Διαχείριση ποιότητας στην βιομηχανία τροφίμων.

Εργάστηκε στo Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, στον ΕΛΓΑ, σε Οργανισμούς Πιστοποίησης αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα ερευνητικά και εφαρμοστικά και στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Είναι μέλος του ENV Panel (Research Executive Agency) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιολογητής σε επιστημονικά περιοδικά.

Είναι Project Leader φυτικής παραγωγής του γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της ΑΓΣ. Συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας στην ελληνική γεωργία, η κυκλική οικονομία, η βιωσιμότητα του έλληνα γεωργού και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργικής δραστηριότητας.

Λοϊζου Βασιλική Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης

Είναι πολιτικός επιστήμων – διεθνολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ειδικεύεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και τις μεταρρυθμίσεις, και ειδικότερα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον χώρο της οικονομίας και της αγοράς. Έχει μεγάλη και ευρεία εμπειρία στη δημόσια διοίκηση έχοντας υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης διαδοχικά στο Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ειδικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης (2012-2015) ήταν υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τον συντονισμό όλων των μεταρρυθμίσεων της αγοράς καθώς και για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Διετέλεσε Αναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο 2016. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφια στη 10η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Το καλοκαίρι του 2019 ανέλαβε Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών στην Προεδρία της Κυβέρνησης, ενώ από τον Αύγουστο του 2020 είναι Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

(Πηγή: Ιστότοπος του Υπουργείου Τουρισμού)

Δρέττα Ιωάννα Διευθύνουσα Σύμβουλος, Marketing Greece

Η Ιωάννα Δρέττα είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Marketing Greece SA. Είναι απόφοιτη του Harvard, του Imperial College και του ΕΜΠ. Έχει επαγγελματική εμπειρία 15 χρόνων σε ευρύ φάσμα αντικειμένων στον ιδιωτικό, δημόσιο και μη κερδοσκοπικό τομέα.

Γεωργαντάς Γεώργιος Υφυπουργός για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών

Ο Γεώργιος Γεωργαντάς είναι Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Εξελέγη Βουλευτής τον Μάιο του 2012, ενώ επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους καθώς και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019. Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, έπειτα από απόφαση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Νοέμβριο του 2014, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης.

Έχει ενεργή κοινοβουλευτική παρουσία, έχοντας μετάσχει σε διάφορες επιτροπές της Βουλής, όπως την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ενώ έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014 και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS.

Οικονόμου Δημήτρης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - πρώην Υφυπουργός

Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει σπουδές στο γνωστικό αντικείμενο της πολεοδομίας-χωροταξίας και γεωγραφίας, από το ΕΜΠ (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και το Κέντρο Αστικών Ερευνών των Παρισίων, με Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χωροταξία από το 1ο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Σορβόννη).

Δίδαξε και διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος ΜΧΠΠΑ θέματα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού από το 1989 μέχρι και σήμερα.

Έχει διδάξει ή υπάρξει ερευνητής σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητική κέντρα, όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Centre de Recherche d’Urbanisme και το ΕΚΚΕ.

Έχει επιμεληθεί ή συγγράψει μόνος ή με άλλους 7 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Το ερευνητικό του έργο είναι ποικίλο και καλύπτει πολλά θέματα χωρικής ανάλυσης, ανάπτυξης και σχεδιασμού.

Έχει ενεργό παρουσία στα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά δρώμενα με μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας ή προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή fora και οργανισμούς και Πανεπιστήμια χωρών του εξωτερικού όπως το Group of Experts on Human Settlements Problems, και η Committee on Housing, Building and Planning, της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερης σημασίας, ως προς την συμβολή του, είναι η σημαντική εμπειρία του κ. Οικονόμου σε υπεύθυνες διοικητικές θέσεις στο Δημόσιο και η ενασχόληση με πραγματικά προβλήματα και θέματα χάραξης και εφαρμογής της χωροταξικής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, στηρίζοντας ενεργά την εθνική προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου και της εφαρμογής της σχετικής πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος και οργάνωσης του τρόπου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ανθρώπου και υποδομών με μια σύγχρονη προοπτική. Ειδικότερα μεταξύ άλλων έχει διατελέσει:

-Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την μεταρρύθμιση της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας (ΥΠΕΚΑ 2012),
-Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την αγροτική γη (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2010),
-Μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας-Χωροταξίας (2009),
-Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-03),
-Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης (2001),
-Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (2001),
-Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την ισοτιμία των Διπλωμάτων Μηχανικών ΑΕΙ και των πτυχίων Master των ισότιμων Αγγλοσαξονικών Πανεπιστημίων (2000),
-Μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΟΧ (1997-98, και 2017–), του ΔΣ του ΕΕΔΙΠΟΧ (2008–), και του ΔΣ του ΕΣΕΠΠΑ (2017– ).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Δημήτρης Οικονόμου συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του ΤΜΧΠΠΑ καθώς δημιούργησε και οργάνωσε το Εργαστήριο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του οποίου διετέλεσε Διευθυντής επί πολλά χρόνια, μέχρι την αφυπηρέτησή του. Πιο συγκεκριμένα έχει διατελέσει:

-Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολεοδομία, Χωροταξία και Ανάπτυξη» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2004-08),
-Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-03),
-Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2000-01),
-Πρόεδρος της Επιτροπής Γ’ ΚΠΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1999),
-Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου “Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας” Β’ ΚΠΣ 1994-1999-ΕΠΕΑΕΚ (1996-2003), καθώς και
-Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1996-99).

Διετέλεσε Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος.

(Πηγή: Ιστότοπος Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

Σχετικές ομιλίες

Παρουσιάσεις Μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης 03:16:12

Δεκ 15, 2021

Παρουσιάσεις Μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης

Ζέκκος Κωνσταντίνος Αποστολίδης Ηλίας Πετράκος Γιώργος Ματσαγγάνης Μάνος Οικονόμου Δημήτρης Γκοιμίσης Βασίλης Βασιλάκης Νίκος Δούκας Χάρης Τσακανίκας Άγγελος Παγκάλου Χρύσα Δρακωνάκης Νίκος Κοντζιάς Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική