Γαζή Έφη
Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/05/2023
Διάρκεια
00:58:24
Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων: 200 χρόνια από το 1821 – 100 χρόνια από το 1922
Χώρος
Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου
Διοργάνωση
Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου
Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια, σύνθημα, πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, πολιτική, ιδεολογία
Θέμα της διάλεξης είναι η ιστορία του συνθήματος «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» από το τέλος του 19ου αιώνα έως και την δεκαετία του 1930. Η διάλεξη εντοπίζει τις απαρχές της συγκρότησης και της διάδοσης του συνθήματος μεταξύ των ετών 1880-1930 και αναλύει τα νοήματα και τις πολιτικές και ιδεολογικές χρήσεις αυτού του συνθήματος.
Η Έφη Γαζή είναι Καθηγήτρια της Θεωρίας της Ιστοριογραφίας και της Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει πραγματοποιήσει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συγκριτική Ιστορία (Master in Comparative History) από τo Πανεπιστήμιο του Essex (Βρετανία) και Διδακτορικό Δίπλωμα με διάκριση στην Ιστορία από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό ΄Ιδρυμα της Φλωρεντίας (1997). Υπήρξε Μεταδιδακτορική Υπότροφος στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton (1998). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Κρήτης, Αθηνών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) και Brown (Η.Π.Α.). Διετέλεσε Επισκέπτρια Ερευνήτρια (Research Fellow) στο Κολέγιο Birkbeck του Λονδίνου (2007-8) και στο Ινστιτούτο Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας (Institut für Griechische und Lateinische Philologie) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (2015). Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες Scientific National History. The Greek Case in Comparative Perspective (2000), Ο Δεύτερος Βίος των Τριών Ιεραρχών. Μια γενεαλογία του ‘ελληνοχριστιανικού πολιτισμού’ (2004), Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια. Ιστορία ενός συνθήματος (2011), Άγνωστη Χώρα. Ελλάδα και Δύση στις αρχές του 20ου αιώνα (2020) καθώς και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους γύρω από την ιστορία της ιστοριογραφίας, τη θεωρία και τη μεθοδολογία της ιστορίας, την ιδεολογία και την πολιτική κουλτούρα, την πολιτισμική και διανοητική ιστορία. Είναι επιμελήτρια τριών τευχών του περιοδικού Historein. Από κοινού με τον Μ. Αυγερίδη και τον Κ. Κορνέτη, επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο αιώνων (2015).
Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος (κατά κόσμον Γρηγόριος Παπαθωμάς, Νάματα Κοζάνης, 9 Σεπτεμβρίου 1960), είναι Έλληνας πανεπιστημιακός, θεολόγος, νομικός και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που διατελεί μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου.