Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πειράματα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN: Τι μάθαμε και τι βρίσκεται μπροστά μας

Σαουλίδου Νίκη

17 Ιουλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:42:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 475
Ομιλητές
Σαουλίδου Νίκη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
17/07/2020

Διάρκεια
00:42:59

Εκδήλωση
55ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
Διαδικτυακή εκδήλωση

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2020, CERN, Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, πείραμα CERN, πείραμα

Για 55η συνεχή χρονιά το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργάνωσε, από τις 13 έως και τις 17 Ιουλίου 2020, το ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Φέτος τo Θερινό Σχολείο ήταν διαφορετικό. Όλες οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξέχοντες επιστήμονες από τον προσωπικό τους υπολογιστή μέσα από μία ασφαλή σύνδεση. Κάθε ημέρα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά και περιείχε θεματικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν επίσης και σε διάφορα Στρογγυλά Τραπέζια που πραγματεύονταν σημαντικά επίκαιρα θέματα στις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Δημόκριτος:

• Επιστήμες Υγείας
• Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές
• Ενέργεια –Περιβάλλον – Ασφάλεια
• Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά
• Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής Πυρηνική & Σωματιδιακή Φυσική - CERN.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.

Σαουλίδου Νίκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, ΕΚΠΑ

H Νίκη Σαουλίδου έλαβε το Πτυχίο της (1996) και το Διδακτορικό της (2003) από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών εργαζόμενη στο πείραμα DONUT (Direct Observation of the tau Neutrino) στο εργαστήριο Fermilab (Fermi National Accelerator Laboratory) των ΗΠΑ. Το πείραμα αυτό παρατήρησε άμεσα το ταυ νετρίνο, το τελευταίο απο τα στοιχειώδη σωμάτια του Καθιερωμένου Προτύπου. Tο 2003 μετέβη στις ΗΠΑ όπου και εργάσθηκε ως postdoctoral associate στο Fermilab κάνοντας έρευνα στο πείραμα MINOS το οποίο επιβεβαίωσε τις ταλαντώσεις νετρίνων με νετρίνα από επιταχυντή. Το 2006 έγινε Wilson Fellow στο Fermilab και συνέχισε την έρευνα της στο πείραμα MINOS, NOvA καθώς και στο σχεδιασμό μελλοντικών πειραμάτων νετρίνων στις ΗΠΑ. To 2009 μεταπήδησε από την φυσική νετρίνων σε φυσική σε πειράματα συγκρουόμενων δεσμών και μετεγκαταστάθηκε, σαν Fermilab Wilson Fellow, στο εργαστήριο CERN για να εργασθεί στο πείραμα CMS. Tην άνοιξη του 2011 επέστρεψε στην Ελλάδα σαν Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΕΚΠΑ, όπου σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Στο CMS η κ. Σαουλίδου εργάσθηκε στην ανάλυση των πρώτων πειραματικών δεδομένων μελετώντας τα χαρακτηριστικά των αδρονικών καταιγισμών. Ανέπτυξε τα κριτήρια επιλογής τους τα οποία χρησιμοποιούνται από όλες τις αναλύσεις Φυσικής στο CMS. Από το 2010 είναι Συντονιστής (co-Convener) της ομάδας “Jet Algorithms” του CMS (Physics Object Group) και υπεύθυνη για την μελέτη των χαρακτηριστικών των αδρονικών καταιγισμών και τον προσδιορισμό της ενεργειακής διακριτικής ικανότητάς τους. Παράλληλα εργάζεται σε αναλύσεις Φυσικής Κβαντικής Χρωμοδυναμικής με αδρονικούς πίδακες στην τελική κατάσταση, και από το 2012 είναι Συντονίστρια (co-Convener) της αντίστοιχης ομάδας Φυσικής του CMS (Standard Model Physics with Jets). To κύριο ενδιαφέρον της είναι στην αναζήτηση Φυσικής πέραν του καθιερωμένου Προτύπου ( όπως Υπερσυμμετρίας), πεδίο στο οποίο και είναι ενεργή σαν κύρια αναλύτρια σε γεγονότα με δύο λεπτόνια στην τελική κατάσταση και την χρήση νευρωνικών δυκτίων. Η ανάλυση αυτή έγινε επίσημα αποδεκτή το 2012 (Αpproved) απο τo CMS. Tέλος, εχει εργασθεί και εξακολουθεί να εργάζεται σαν αρχηγός βάρδιας (Shift Leader) στην διαδικασία συλλογής δεδομένων του πειράματος.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Το πεδίο έρευνας της κ. Σαουλίδου είναι η Πειραματική Φυσική Υψηλών Ενεργειών. Μελετά τα στοιχειώδη σωμάτια και τις αλληλεπιδράσεις τους σε πειράματα νετρίνων στο παρελθόν, και από το 2009 σε πειράματα συγκρουόμενων δεσμών (πρωτονίων – πρωτονίων) στον επιταχυντή LHC στο CERN. Συμετέχει τόσο σε αναλύσεις φυσικής στα πλαίσια του Καθιερωμένου Προτύπου (QCD), όσο και στην αναζήτηση νέας φυσικής πέρα από το Καθιερωμένο πρότυπο όπως στην αναζήτηση Υπερσυμμετρικών υπογραφών.

Βραβεία και Διακρίσεις
Έλαβε το 2009 το βραβείο της καλύτερης νέας Φυσικού από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Φυσικών (Young Physicist Prize - European Physical Society).

Σχετικές ομιλίες