Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πέρα από τη λιτότητα: 2η Ενότητα - Εργασία και κοινωνική προστασία, φόροι και συντάξεις

Μεγήρ Κώστας, Νικολίτσα Δάφνη, Παπάζογλου Πάνος, Τήνιος Πλάτων, Παπαγιαννίδης Αντώνης

2 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:57:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 573
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy (MIT Press, 2017), πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, ημερίδα, με θέμα «Πέρα από τη Λιτότητα – Συζήτηση για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας». Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, το Hellenic Observatory του London School of Economics, ο Σύλλογος Αποφοίτων MIT Club of Greece, το Hellenic Alumni Association of LSE και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, περίπου 25 Έλληνες οικονομολόγοι, θεωρώντας ότι ο διεθνής διάλογος για την Ελλάδα εστίασε υπερβολικά στα κύρια συμπτώματα της κρίσης –τα ελλείμματα και το χρέος–, αλλά όχι στις αιτίες, επιχείρησαν να στρέψουν την προσοχή στις διαχρονικές υποκείμενες παθογένειες που μετέτρεψαν τη χώρα στον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης και που ακόμα την κρατούν καθηλωμένη. Οι ακαδημαϊκοί που επιμελήθηκαν το συλλογικό τόμο “Beyond Austerity”, συγκεκριμένα οι Δ. Βαγιανός  (LSE), Ν. Βέττας (ΟΠΑ και ΙΟΒΕ), Κ. Μεγήρ (Yale) και Χρ. Πισσαρίδης (LSE, Νόμπελ Οικονομίας 2010) σημείωσαν ότι στόχος του βιβλίου και της εκδήλωσης γενικότερα είναι να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο συνδέονται μεταξύ τους, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και πολλαπλασιαστικά.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν καινοτόμες αναλύσεις και προτάσεις για την ελληνική οικονομία αναφορικά με τέσσερις θεματικές ενότητες: i) αγορές προϊόντων, εργασίας και ανταγωνιστικότητα, ii) εργασία και κοινωνική προστασία, φόροι και συντάξεις, iii) επενδύσεις και χρηματοδότηση της οικονομίας, iv) δημόσιος τομέας. Στα πλαίσια των τεσσάρων αυτών θεματικών ενοτήτων, συγγραφείς του βιβλίου, οικονομολόγοι ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί άλλων κλάδων, αλλά και προσωπικότητες από το χώρο των επιχειρήσεων κλήθηκαν να συζητήσουν τους λόγους που οδήγησαν σε κρίση συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας καθώς και τους τρόπους και τα μέσα που χρειάζονται, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση που συντόνισε ο Α. Παπαχελάς με τους επιμελητές του  τόμου, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy, (MIT Press, 2017) μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μεγήρ Κώστας Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Yale

Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1985. Του απονεμήθηκε το βραβείο Ragnar Frisch Medal το 2000 για το άρθρο του "Υπολογίζοντας την προσφορά εργασίας χρησιμοποιώντας φορολογικές μεταρρυθμίσεις" το οποίο συνέγραψε με τους Richard Blundell και Alan Duncan στην επιστημονική επιθεώρηση Econometrica. Ήταν διευθυντής του τμήματος οικονομικών στο University College London από το 2004 έως το 2007. Εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας το 2005. Είναι κάτοχος της έδρας οικονομικών Douglas A. Warner III στο πανεπιστήμιο του Yale, ως ο πρώτος ακαδημαϊκός ο οποίος διορίστηκε σε αυτήν. Ειδικεύεται στην εφαρμοσμένη μικροοικονομική και ιδίως στην οικονομική της εργασίας.

Νικολίτσα Δάφνη Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Δάφνη Νικολίτσα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διατελέσει Οικονομικός Εμπειρογνώμων στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει εργαστεί σε ερευνητικές θέσεις (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μονάδα Έρευνας και Ανάλυσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και στο χρηματοπιστωτικό τομέα (Tudor Proprietary Trading, στην Εμπορική Τράπεζα). Η έρευνα της εστιάζεται στα οικονομικά της εργασίας και στη βιομηχανική οργάνωση.

Παπάζογλου Πάνος Διευθύνων Σύμβουλος, Ernst & Young Ελλάδος

Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδας και επικεφαλής των χωρών της Νοτιονανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αλβανία, Μάλτα, Κόσοβο, FYROM, Μολδαβία) από τον Ιούλιο του 2010. Επίσης από τον Ιανουάριο του 2015 κατέχει το ρόλο του Markets Leader για τις 21 χώρες της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης. Από το 2008 κατείχε τη θέση του επικεφαλής του ελεγκτικού τομέα στη Ρουμανία ενώ από το 2005 έως το 2008 ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος στο γραφείο της Βουλγαρίας. Εργάζεται στην EY από το 1988. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος ΜΑ στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική από το ίδιο Πανεπιστήμιο και MBA από το πανεπιστήμιο ASTON του Birmingham. Είναι Ορκωτός Ελεγκτής στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Έγινε Partner το 2000 οπότε και ανέλαβε πλήθος επιτελικών αρμοδιοτήτων καθώς επίσης και το σχεδιασμό και εκτέλεση πλήθους ελεγκτικών και συμβουλευτικών έργων.

Τήνιος Πλάτων Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ο Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1956 και σπούδασε Οικονομικά στο Καίμπριτζ (Μ.Α. 1978, Ph.D. 1984) και στην Οξφόρδη (Μ. Phil 1980) όπου και δίδαξε. Διετέλεσε Visiting Senior Fellow στο LSE το 2016. Έχει εργαστεί στα Υπουργεία Οικονομίας και Βιομηχανίας, καθώς και στην Εμπορική Τράπεζα. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού από το 1996 ως το 2004. Μεταξύ 1999 και 2004 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε ο βασικός συντάκτης της Έκθεσης Σπράου για τις συντάξεις, των πρώτων δύο Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη (2001, 2003) και της Έκθεσης Στρατηγικής για τις Συντάξεις (2002). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα στον χώρο των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας. Διδάσκει κοινωνικές ασφαλίσεις, οικονομική της ασφάλισης και γήρανση του πληθυσμού και οικονομία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στον χώρο των συντάξεων, της κοινωνικής πολιτικής και των οικονομικών επιπτώσεων της πληθυσμιακής γήρανσης. Συμμετείχε ήδη στις πρώτες συζητήσεις για την ίδρυση της Έρευνας για την Υγεία και Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE). Με το SHARE ασχολείται εξ αρχής ως Αναπληρωτής Συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας. Η έρευνά του είναι στα πεδία της φτώχειας, των άτυπων δικτύων συνοχής και κατοικίας όπως και στις διασυνδέσεις αυτών των θεμάτων με θέματα υγείας.

Παπαγιαννίδης Αντώνης Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Σχετικές ομιλίες

Πέρα από τη λιτότητα: 1η Ενότητα - Αγορές προϊόντων και εργασίας, και ανταγωνιστικότητα 66:57

Οκτ 02, 2017

Πέρα από τη λιτότητα: 1η Ενότητα - Αγορές προϊόντων και εργασίας, και ανταγωνιστικότητα

Παπαγιαννίδης Αντώνης Βαγιανός Δημήτρης Γαλενιανός Μανόλης Δοξιάδης Αρίστος Κατσουλάκος Γιάννης Παπαλεξόπουλος Δημήτρης Πισσαρίδης Χριστόφορος

Γλώσσα: Ελληνική