Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πέρα από τη λιτότητα: 3η ενότητα - Επενδύσεις και χρηματοδότηση της οικονομίας

Βαγιανός Δημήτρης, Καραβίας Φωκίων, Λαζαρίδης Σωκράτης, Χαρδούβελης Γκίκας

2 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 47:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 574
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy (MIT Press, 2017), πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, ημερίδα, με θέμα «Πέρα από τη Λιτότητα – Συζήτηση για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας». Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, το Hellenic Observatory του London School of Economics, ο Σύλλογος Αποφοίτων MIT Club of Greece, το Hellenic Alumni Association of LSE και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
 

Οι συγγραφείς του βιβλίου, περίπου 25 Έλληνες οικονομολόγοι, θεωρώντας ότι ο διεθνής διάλογος για την Ελλάδα εστίασε υπερβολικά στα κύρια συμπτώματα της κρίσης –τα ελλείμματα και το χρέος–, αλλά όχι στις αιτίες, επιχείρησαν να στρέψουν την προσοχή στις διαχρονικές υποκείμενες παθογένειες που μετέτρεψαν τη χώρα στον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης και που ακόμα την κρατούν καθηλωμένη. Οι ακαδημαϊκοί που επιμελήθηκαν το συλλογικό τόμο “Beyond Austerity”, συγκεκριμένα οι Δ. Βαγιανός  (LSE), Ν. Βέττας (ΟΠΑ και ΙΟΒΕ), Κ. Μεγήρ (Yale) και Χρ. Πισσαρίδης (LSE, Νόμπελ Οικονομίας 2010) σημείωσαν ότι στόχος του βιβλίου και της εκδήλωσης γενικότερα είναι να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο συνδέονται μεταξύ τους, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και πολλαπλασιαστικά.
 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν καινοτόμες αναλύσεις και προτάσεις για την ελληνική οικονομία αναφορικά με τέσσερις θεματικές ενότητες: i) αγορές προϊόντων, εργασίας και ανταγωνιστικότητα, ii) εργασία και κοινωνική προστασία, φόροι και συντάξεις, iii) επενδύσεις και χρηματοδότηση της οικονομίας, iv) δημόσιος τομέας. Στα πλαίσια των τεσσάρων αυτών θεματικών ενοτήτων, συγγραφείς του βιβλίου, οικονομολόγοι ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί άλλων κλάδων, αλλά και προσωπικότητες από το χώρο των επιχειρήσεων κλήθηκαν να συζητήσουν τους λόγους που οδήγησαν σε κρίση συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας καθώς και τους τρόπους και τα μέσα που χρειάζονται, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση που συντόνισε ο Α. Παπαχελάς με τους επιμελητές του  τόμου, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy, (MIT Press, 2017) μπορείτε να βρείτε εδώ.

Βαγιανός Δημήτρης Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, London School of Economics

Ο Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics, όπου διευθύνει και το κέντρο Paul Woolley για τη μελέτη των δυσλειτουργιών των αγορών κεφαλαίου. Προηγουμένως, δίδαξε στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και ΜΙΤ. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, ερευνητικός εταίρος στο CEPR και το NBER, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Review of Economic Studies (ένα από τα πέντε κορυφαία περιοδικά στην οικονομική επιστήμη). Έχει διατελέσει εκδότης του ίδιου περιοδικού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του American Finance Association. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη διαμόρφωση των τιμών και τη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, και το πώς αυτά επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Είναι ένας από τους επιμελητές του συλλογικού τόμου «Πέρα από τη Λιτότητα: Για μια Νέα Δυναμική στην Ελληνική Οικονομία» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και μέλος της ομάδας Euro-nomics που έχει προτείνει τα Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα (ESBies) ως βασικό στοιχείο της μέλλουσας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.

Καραβίας Φωκίων Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E.

Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E. Διετέλεσε Ανώτατος Γενικός Διευθυντής Group Corporate and Investment Banking, Capital Markets & Wealth Management από τον Ιούλιο 2014 έως τον Ιανουάριο 2015. Ήταν Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής το 2005-2013 και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Treasurer το 2002-2005 στην Eurobank. Το 1997 εντάχθηκε στη Eurobank ως Επικεφαλής διαπραγμάτευσης προϊόντων σταθερού εισοδήματος και παραγώγων προϊόντων. Το 2000, διετέλεσε Treasurer στην Τέλεσις Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank Private Bank Luxembourg S.A. Κατέχει Δίπλωμα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας, Master και Διδακτορικό στον τομέα Chemical Engineering από το University of Pennsylvania, Philadelphia.

Λαζαρίδης Σωκράτης Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στον Όμιλο εργάζεται από το 1994 στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών, στην εταιρεία «Ανάπτυξη Συστημάτων & Υποστήριξη Κεφαλαιαγοράς Α.Ε.» και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Παραγώγων και της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων. Επίσης, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Link Up Markets και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE). Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για MSc στo Queen Mary College του Λονδίνου, με ειδίκευση στην Οικονομετρία. Το 1987 ιδρύει την εταιρία EFFECT ΕΠΕ, που ειδικεύτηκε στο χώρο ανάπτυξης λογισμικού για την κεφαλαιαγορά.

Χαρδούβελης Γκίκας Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνική Τράπεζα

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research - CEPR του Λονδίνου, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, Πρόεδρος του Ταμείου Υποτροφιών του ελληνικού Ιδρύματος Harvard και Έφορος του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το επτάμηνο Ιούνιος 2014 - Ιανουάριος 2015. Χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ενώ τo 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Είναι κάτοχος Ph.D. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και MSc., καθώς και Bachelor of Arts στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers (1989-1993). Έχει υπάρξει Πρόεδρος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014).

Από το 2005 έως τον Νοέμβριο του 2011 διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EUROBANK EFG. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance,The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics,  The Journal of Monetary Economics,  The Review of Economics and Statistics,  κ.ά Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α..

Προσωπικός ιστότοπος του Γκίκα Χαρδούβελη

Σχετικές ομιλίες

Πέρα από τη λιτότητα: 1η Ενότητα - Αγορές προϊόντων και εργασίας, και ανταγωνιστικότητα 66:57

Οκτ 02, 2017

Πέρα από τη λιτότητα: 1η Ενότητα - Αγορές προϊόντων και εργασίας, και ανταγωνιστικότητα

Παπαγιαννίδης Αντώνης Βαγιανός Δημήτρης Γαλενιανός Μανόλης Δοξιάδης Αρίστος Κατσουλάκος Γιάννης Παπαλεξόπουλος Δημήτρης Πισσαρίδης Χριστόφορος

Γλώσσα: Ελληνική